Jeigu dar nežinote, kokie desertai atsidurs ant jūsų šventinio stalo, šį žiemos sezoną kepykla „Druska Miltai Vanduo" paruošė jums išskirtinių kepinių asortimentą. Nuo pietų Europos ar Didžiosios Britanijos kalėdinės klasikos iki vietinių ir labai tradiciškų lietuviškų ingredientų – patinkančius skonius suras kiekvienas.

1. Žydiška babka su šokoladu

 DMV klasika - šokoladinė pynė

Babka – tai tradicinis žydiškas kepinys, itin populiarus daugelyje rytų Europos šalių. Prieš keletą metų šokoladinės babkos tapo tikra interneto sensacija – dėl savo fotogeniškos išvaizdos šių kepinių populiarumas pasiekė neregėtas aukštumas. Staiga jas pamėgo visas pasaulis, Lietuva – ne išimtis.

„Mes šokoladines babkas savo asortimente turime nuo pat kepyklos „Druska Miltai Vanduo" įkūrimo pradžios. Ko gero, mes buvome pirmieji, pasiūlę šį kepinį vilniečiams. Tuo metu vien dėl babkų prie mūsų kepyklos stovėdavo eilės – jas visas išpirkdavo dar nespėjus ištraukti iš krosnies. Todėl susiformavo savotiška tradicija – labai daug vilniečių šeimų neįsivaizduoja savo Kalėdų be šių dailių šokoladinių pynių. Mūsų šeima taip pat! Be to, jeigu viso pyrago per Kalėdas nesuvalgote, kitą rytą babkos likutis gali tapti gardžiausiais kalėdiniais pusryčiais. Kelias riekeles pamirkykite pieno ir kiaušinio plakinyje, iškepkite keptuvėje, o tuomet pagardinkite jogurtu ir uogiene – pažadame, nenusivilsite", – sako B. Grigaliūnaitė-Kadūnienė.

2. Prancūziška šokoladinė tartaletė su kalėdiniu uogų džemu

 Šokoladinė tarta su kalėdiniu džemu

Daugeliui iš mūsų Kalėdos = šokoladas. O dar geriau, jeigu šokoladas sutinkamas derinyje su raudonomis uogomis ir traškia tešlos plutele... Taip, mes kalbame apie Prancūzijos klasiką – tarte aux chocolat – šokoladinę tartaletę, kuri naujame „Druska Miltai Vanduo" meniu atgimsta šventiniu pavidalu.

„Šokoladinė tartaletė – tikra konditerijos klasika, tačiau mes nusprendėme šį tradicinį kepinį perkelti į kalėdinį lygmenį, suteikdami dar daugiau sodraus ir išskirtinio skonio. Ne paslaptis, kad šokoladas dera su raudonomis uogomis, todėl mūsų kalėdiniame meniu ši šokoladinė tartaletė turi slaptą kalėdinio džemo sluoksnį. Saldų ir sodrų cinamono, kardamono ir gvazdikėlių derinį puikiai subalansuoja tartaletės viršų tarsi snaigės padabinę „Maldon" druskos dribsniai", – sako kepyklos įkūrėja.

3. Lietuviška pynė su spanguolėmis, lazdynų riešutais ir čiobrelių sirupu

 Spanguolių, lazdyno riešutų pynė, glaistyta čiobrelių sirupu

Viena populiariausių pastarųjų metų kulinarinio pasaulio tendencijų – atsigręžimas į lokalius ir vietinius ingredientus. Būtent dėl to „Druska Miltai Vanduo" savo šiųmetiniame kalėdiniame meniu sukūrė ypatingą mielinę pynę su Lietuvoje dažnai sutinkamais ingredientais – spanguolėmis, lazdynų riešutais ir čiobrelių sirupu.

„Dėl savo savybės išgyventi net atšiauriausiomis sąlygomis, spanguolė galėtų būti tituluojama žiemos, o tuo pat metu – ir kalėdinių kepinių karaliene. Šviežių spanguolių rūgštumas puikiai dera su saldžia sviestine tešla. Lazdynų riešutai čia suteikia tekstūros – traškumo, o čiobrelių sirupas malonaus saldumo. Čiobrelių sirupą mes verdame patys – pasigaminame stiprų čiobrelių nuovirą ir verdame jį su cukrumi, o vėliau šiuo sirupu sulaistome kepinį, suteikdami jam ne tik saldumo, bet ir papildomo minkštumo. Nors čiobreliai mūsų krašte labiau žinomi dėl gydomųjų savybių, čiobrelių sirupas savo skoniu tampa puikia „vyšnaite" ant šio pyrago", – teigia B. Grigaliūnaitė-Kadūnienė.

4. Britų klasika – datulių pudingas su karameliniu padažu

 Angliškas datulių pyragas su karameliniu padažu

Lipnus, minkštas ir sodrus datulių pyragas – nacionalinis Didžiosios Britanijos pasididžiavimas. Tačiau, anot B. Grigaliūnaitės-Kadūnienės, Lietuvoje šis desertas daugeliui dar neragautas, todėl šiemet pirmą kartą atsidūrė „Druska Miltai Vanduo" kepyklos meniu.

„Jeigu drėgni, minkšti ir lipnūs pyragai – jūsų silpnybė, geresnio kepinio jums neįsivaizduočiau. Pyrago sudėtyje dominuoja datulės ir lipnus karamelinis „toffee" padažas – šis duetas kepinį paverčia ypatingu šventiniu desertu. Tai labai jaukus ir šildantis pyragas, todėl tikiu, kad pirmą kartą paragavus, Lietuvoje jis suburs ne mažesnį gerbėjų ratą nei gimtinėje D. Britanijoje", – sako kepyklos įkūrėja.

5. Kalėdinis apelsininis keksas

 Apelsininis keksas su kalėdiniais prieskoniais

Žiemą citrusiniai vaisiai – pačiame sezono įkarštyje, kai šviežias derlius pasiekia mūsų stalus iš Pietų Europos. Būtent dėl to šventiniuose kepiniuose itin dažnai sutinkame citrinas, apelsinus, mandarinus ar jų cukatus ir džemus. Todėl šį sezoną „Druska Miltai Vanduo" kviečia išbandyti citrusinį kalėdinį keksą.

„Pamirškite sausus ir sprangius keksus – sodrus, drėgnas apelsininis keksas tiesiog tirpsta burnoje. Jame intensyvų skonį sukuria tik natūralūs ingredientai – apelsinų žievelės, citrusų sultys ir visa puokštė kalėdinių prieskonių. Viršus aplietas saldžiu glaistu, puikiai subalansuojančiu apelsininę rūgštelę. Apvalus keksas forma primena kalėdinį vainiką, todėl puikiai papuoš kiekvieną Kalėdų stalą", – sako kepyklos įkūrėja.

Norėdami paragauti šių kepinių, užsukite į „Druska Miltai Vanduo" kepyklą, įsikūrusią „Ogmios mieste", adresu Verkių g. 29D, arba užsisakykite jų savo šventiniam stalui, rašydami druskamiltaivanduo@gmail.com iki gruodžio 18 d. Užsakymus galėsite atsiimti „Ogmios miesto" kepykloje gruodžio 23 d. (įprastu darbo metu) arba gruodžio 24 d (sutrumpintu darbo metu).