Kuo naudingi raudonieji ikrai?
Raudonieji ikrai – skanus, maistingas bei naudingas maisto produktas. Juose gausu Omega-3 riebalų rūgščių, kurios, mokslinių tyrimų duomenimis, teigiamai veikia smegenų veiklą ir gali prisidėti prie širdies ir onkologinių ligų susirgimų rizikos mažinimo – itin dažnų sveikatos sutrikimų šiuolaikiniame nuolatos skubančiame pasaulyje. Raudonuosiuose ikruose taip pat gausu kitų naudingųjų medžiagų: A, D, B grupės vitaminų, lengvai virškinamų baltymų, riebalų ir mineralų (pvz.: kalio, fosforo bei kalcio).
Kokie būna raudonieji ikrai iš Ramiojo vandenyno vandenų?
Raudonuosius ikrus skirstome ne pagal jų dydį, o pagal žuvies rūšis. Ramiojo vandenyno lašišų raudonieji ikrai išgaunami iš kuprių (rausvųjų lašišų), ketų, nerkų (raudonosios lašišos), didžiųjų lašišų, karališkųjų lašišų. Visų šių žuvų ikrai skiriasi savo skoniu, spalva ir grūdelių dydžiu.
Populiariausi – labiausiai paplitusių lašišų kuprių ikrai. Šie ikrai yra oranžiniai su rausvu atspalviu, išsiskiria salsvu skoniu. Raudonųjų lašišų nerkų ikrai turi subtilų karstelėjusį poskonį, yra vieni mažiausių pagal grūdelių dydį ir ypač vertinami gastronomijos pasaulyje. Ketų ikrų grūdeliai – patys didžiausi, išsiskiria ypatingu skoniu, ilgu tinkamumu vartoti ir ikrų grūdeliams būdinga savybe „sproginėti“ burnoje. Svarbu pabrėžti, kad nepaisant rūšies, visų lašišinių žuvų ikrai yra maistingi ir turtingi gerosiomis maistinėmis savybėmis.
Kaip išsirinkti raudonuosius ikrus?
Šis klausimas aktualus daugumai ikrų mėgėjų, tad UAB Fish Factory pateikia keletą svarbių aspektų, tiesiogiai darančių įtaką perkamo produkto kokybei.
Jei norite mėgautis išties aukštos kokybės ikrais, svarbiausia juos pirkti patikimose vietose: prekybos centruose ar specializuotose parduotuvėse, kuriose užtikrinamas tinkamas temperatūrinis režimas. Tuomet galėsite būti ramūs, kad produkto kokybė, rūšis ir tūris atitinka tai, kas nurodyta etiketėje.
Mūsų regione geriausia pirkti ikrus indeliuose: stikliniuose, plastikiniuose (tik šaldyta produkcija) ar metaliniuose. Įsitikinkite, kad indeliai sandariai, hermetiškai uždaryti, neišsipūtę, nedeformuoti dangteliai arba skardinė. Visų rūšių įpakavimuose parduodami ikrai turi būti laikomi atitinkamame temperatūriniame režime, kuris būna nurodytas ant pakuotės.
Kita svarbi taisyklė – visada atidžiai skaitykite etiketę, kurioje nurodoma žuvies rūšis, pagaminimo data, galiojimas, taip pat kiti ingredientai. Neišsigąskite pamatę E211(natrio benzoatas) arba E200 (askorbo rūgštis) sudedamųjų dalių sąraše. Tai – ne „baisi chemija“, o antiseptikai, sukurti saugiam ikrų vartojimui užtikrinti. Šie priedai nėra pavojingi žmogaus sveikatai ir yra priskiriami prie saugių konservantų. Ikrai tikrai netinkami vartoti, jeigu atidarius indelį juntamas ypač kartus jų skonis, nemalonaus pelėsių, apkartusių riebalų, puvimo kvapas.
Įsigiję geros kokybės raudonuosius ikrus palepinsite gomurį ir papildysite organizmą naudingomis medžiagomis, kurių kokybiškuose ikruose išties daug.
Parengta bendradarbiaujant su „Alaska Seafood Marketing Institute“ pagal UAB „Fish Factory“ užsakymą.