Pasak neuromokslininkės dr. Lauros Bojarskaitės, yra daugybė faktorių, galinčių trukdyti užmigti: įtemptas darbas ir besisukančios mintys apie jį, per vėlai geriamas kofeinas, ar per vėlyva vakarienė ar pernelyg aukšta temperatūra miejamajame ir kita. Tačiau užtektų pakeisti vos vieną dalyką, apie kurį dažnai nesusimąstome, ir situacija žymiai pagerėtų. Mokslininkės teigimu, prie geresnės miego kokybės gali prisidėti vakarui tinkamas apšvietimas.

IKEA siūlomi apšvietimo sprendimai

„Vakarais, kai saulė ima leistis, arba likus 2–3 valandoms iki miego, namų apšvietimas neturėtų būti ryškesnis nei lauko. Rekomenduojama vakaro apšvietimą kuo labiau pritemdyti ir rinktis kuo raudonesnio atspalvio šviesą skleidžiančias lemputes, mat raudoni ir oranžiniai tonai primena saulėlydį. Jei tik įmanoma, šviestuvus laikykite ant žemiau esančių lentynų, o dar geriau – ant grindų. Svarbu, kad jie nebūtų akių lygyje ir nešviestų tiesiai į jas“, – pataria miego tyrėja.

IKEA siūlomi apšvietimo sprendimai
IKEA siūlomi apšvietimo sprendimai
IKEA siūlomi apšvietimo sprendimai
IKEA siūlomi apšvietimo sprendimai
IKEA siūlomi apšvietimo sprendimai
IKEA siūlomi apšvietimo sprendimai
IKEA siūlomi apšvietimo sprendimai

Ruošdamiesi miegui, naudokite nuotaikos apšvietimą

Vakarams ilgėjant, kasdien vis anksčiau prireikia įjungti šviesą namuose, todėl IKEA interjero dizerė Toma Laucienė dalinasi mažai kainuojančiais sprendimais, kurie padės apšviesti kambarius, bet netrukdys miegoti.

„Namuose įprasta turėti įvairių apšvietimo sprendimų: lubiniai ir funkciniai šviestuvai praverčia dirbant ir atliekant kitas užduotis, o nuotaikos apšvietimas kambaryje sukuria jaukumą. Ruošdamiesi miegoti, atkreipkite dėmesį, kuriuos šviesos šaltinius paliekate įjungtus. Kad apšvietimas nebūtų toks intensyvus, lubinį šviestuvą vakare išjunkite, o funkcinius ir nuotaikos palikite šviesti. Namuose pravers ir skirtingi šviesos sprendimai, pavyzdžiui, reguliuojamo ryškumo stalinis šviestuvas TÄRNABY, taip pat saulėlydžio atspalvių LED šviestuvas VARMBLIXT ir grindinis-skaitymo šviestuvas LERSTA, kainuojantis vos 17,99 Eur. Jie užtikrins rekomenduojamą šviesos lygį ir leis patogiai naviguoti po namus“, – sako interjero dizaino specialistė.

Verta turėti keletą šviestuvų ir laikyti juos įvairiose vietose bei skirtinguose aukščiuose. Tuomet, išjungus pagrindinį apšvietimą, bus paprasta sukurti atmosferą vakarui: paskiri staliniai šviestuvai knygų lentynose ar ant palangių skleis jaukią šviesą, o ryškaus apšvietimo neblaškomos smegenys galės toliau gaminti melatoniną.

Atsipalaiduoti padeda ir užtrauktos užuolaidos

L. Bojarskaitė irgi sako, kad intensyvi šviesa veikia mus kaip žadintuvas. „Dirbtinis apšvietimas yra vienas iš faktorių, trukdančių smegenims gaminti melatoniną – miego hormoną, kuris padeda užmigti. Be to, svarbu atminti, kad šviesa per akis pasiekia smegenis net ir tada, kai esate užsimerkę. Taigi, jūsų miego aplinka turėtų būti kuo tamsesnė“, – pataria neuromokslininkė, ragindama miegamajame pasikabinti temdančiąsias užuolaidas.

Pasak IKEA specialistės, užuolaidos padeda reguliuoti šviesos lygį kambaryje, o kartu – saugo nuo kaitros ar šalčio, į namus patenkančių pro langus. Priklausomai nuo pasirinkto modelio ir audinio sudėties, užuolaidos namuose gali sukurti norimą nuotaiką – nuo šviesios ir svetingos iki jaukiai ramios.

IKEA siūlomi apšvietimo sprendimai

„Tankaus audinio užuolaidos izoliuoja ne tik šaltį ir karštį, bet ir triukšmą iš lauko, todėl puikiai tinka kabinti miegamajame, kuriame norisi jaukumo ir tylos. Derindami skirtingų stilių užuolaidas arba kartu su įprastomis užuolaidomis pasikabinę šviesai nepralaidžias ritinines (pvz., FRIDANS), galėsite lanksčiau reguliuoti į kambarį patenkančią šviesą – ypač jei mėgstate pabusti natūralioje dienos šviesoje. O jei mieliau renkatės tamsią miego aplinką, ieškokite šviesą blokuojančių sprendimų: temdančiąsias užuolaidas BRUKSVARA IKEA prekybos vietose galima įsigyti vos nuo 7 Eur“, – sako interjero dizainerė. Asortimente taip pat yra ritininių užuolaidų (pavyzdžiui, PRAKTLYSING), patogiai valdomų nuotoliniu būdu.

IKEA siūlomi apšvietimo sprendimai

IKEA skatina išsimiegoti

Bendradarbiaudama su miego ekspertais, IKEA rugsėjį pradėjo kampaniją „Pabuskite! Metas išsimiegoti“, kurios tikslas – atkreipti visuomenės ir darbuotojų dėmesį į gero, reguliaraus miego svarbą. Moksliniai tyrimai aiškiai rodo, kad neišsimiegoję esame mažiau patenkinti gyvenimu, darome daugiau klaidų, mums sunkiau bendrauti su kitais žmonėmis, komandos nariais, klientais. Kalbėdama apie miego svarbą ir siūlydama sprendimus jo kokybės gerinimui, IKEA siekia įgyvendinti savo viziją: kurti gražesnį kasdienį gyvenimą daugeliui. Daugiau miego patarimų ir sprendimų kokybiškam poilsiui rasite čia.