Uogos ir mėsa – tobulas duetas

Kartu bičiuliai nusprendė paruošti du norvegiškų salotų variantus, kurie puikiai derės prie „Vilniaus paukštyno“ viščiukų sparnelių petelių „Premium“ bruknių marinate. Su tokiu marinatu paruoštą vištieną Katrė pasirinko neatsitiktinai, mat būtent skandinaviškoje virtuvėje uogos ir mėsa yra neatsiejami ingredientai.

„Uogos ir mėsa man iškart asocijuojasi su skandinavišku maistu. Jų virtuvėje viskas yra šiek tiek saldžiau, todėl įvairios uogos, vaisiai ir uogienės naudojamos tiek žuvies patiekaluose, tiek ir vištienos patiekaluose. Net jei paragautumėte šiame regione raugtų kopūstų, jie būtų kur kas saldesni nei lietuviški“, – marinato pasirinkimą aiškino moteris.

Naudoti jau paruoštus gaminti viščiukų sparnelių petelius bruknių marinate verta ne tik dėl puikaus jų skonio, bet ir greito bei paprasto paruošimo. Juos galima kepti tiek keptuvėje, tiek ant grotelių, tiek ir orkaitėje. Būtent pastarąjį variantą ir pasirinko bičiuliai.

„Man labai patinka tokie produktai, kurie nereikalauja didelių kulinarinių gudrybių. Išimi iš pakuotės, pašauni į orkaitę ir lauki. O jei neturi kepimo popieriaus, gali kepti net su šia specialia pakuote“, – „Vilniaus paukštyno“ produkciją gyrė O. Gasanovas.

„Vilniaus paukštyno“ produkcija sertifikuota kaip nacionalinės kokybės produktas, ir tai pirmoji bei vienintelė vištiena Lietuvoje, turinti tokį sertifikatą. Tokių produktų kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus ir (arba) dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos naudojimo būdų pasižymi ypatingomis savybėmis.

Receptai greitiems norvegiškiems patiekalams

Kol „Vilniaus paukštyno“ viščiukų sparnelių peteliai „Premium“ bruknių marinate kepė orkaitėje, bičiuliai prie mėsos ėmė gaminti trumpai marinuotų agurkų salotas.

Reikės:

  • 1 didelio agurko,

  • 1 stiklinės vandens,

  • 2 v. š. acto,

  • 2 šaukštelių cukraus,

  • druskos, pipirų

  • petražolių.

„Vandenyje sumaišome actą, cukrų ir druską. Agurkus supjaustome itin plonai, užpilame juos marinatu ir palaikome. Prieš valgant apibarstome kapotomis petražolėmis“, – nesudėtingą gaminimo procesą nupasakojo K. Grumbinaitė-Plynė.

Besimarinuojant agurkams, draugai laiko virtuvėje veltui neleido. Antrasis patiekalas – klasika Skandinavijos virtuvėje vadinamos bulvių salotos.

Reikės:

  • 900 g virtų bulvių,

  • 2–3 šaukštų majonezo,

  • 2–3 šaukštų grietinės,

  • 1 svogūno,

  • 2 vnt. saldžiai marinuotų agurkų,

  • trupučio svogūnų laiškų ir petražolių,

  • druskos, pipirų.

„Išverdame bulves, tuomet galime jas nulupti arba palikti su odele, kaip kad daro norvegai. Tada bulves stambiai supjaustome. Agurkus, svogūnus susmulkiname ir viską sudeda į vieną indą. Padažui – sumaišome grietinę, majonezą, prieskonius ir pagal skonį įpilame agurkų marinato. Padažą sumaišome su daržovėmis“, – receptu dalinosi K. Grumbinaitė-Plynė.

Norvegiška kelionė per skonį

Smagiai virtuvėje sukdamiesi draugai spėjo pasikalbėti ir apie skandinaviškos virtuvės ypatumus. „Pas mus Lietuvoje apie norvegišką virtuvę žmonės žino ir kalba nedaug, tačiau iš tiesų šis regionas pasižymi labai skaniu maistu“, – sakė O. Gasanovas.

„Žuvis yra neabejotinai populiariausias skandinavų pasirinkimas, tačiau antroje vietoje, manau, kad būtų būtent mūsų šiandienos pasirinkimas – vištiena“, – antrino Katrė.

Kol Katrė baiginėjo gaminti salotas, Orijus skubėjo iš orkaitės traukti vištieną. „Teliko visus patiekalus sujungti į vieną ir gausime norvegišką šedevrą pagal Katrę“, – paragauti gardžios vištienos ir salotų nekantravo keliautojas.

Orijus neabejoja, kad keliauti po pasaulį per paprastai ir greitai paruošiamus patiekalas – tikrai įmanoma. „Net nereikia pirkti lėktuvo bilietų ar jaudintis dėl didelių kainų, viską galima rasti čia, Lietuvoje, o ir norvegai, tikiu, kad įvertintų lietuviškos vištienos kokybę“, – neabejojo žinomas vyras.

Išbandykite Orijaus ir Katrės vištienos sparnelių petelius su marinuotų agurkų salotomis ar bulvių salotomis ir jūs. Jie puikiai tinka prie „Vilniaus paukštyno“ viščiukų sparnelių petelių „Premium“ bruknių marinate!