Būtent tokius mėsainius, gardintus burnoje tiesiog tirpstančia „Vilniaus paukštyno“ lėtai virta viščiukų šlaunelių mėsa Peri Peri marinate, šį kartą jam pagaminti padėjo „Hotelston“ vadovas, amerikietiškos virtuvės žinovas Saulius Pačekajus.

Amerikietiška klasika su lietuviška vištienos kokybe

Daug kas sako, kad amerikiečiai neturi savo tradicinių patiekalų ir viską yra nukopijavę nuo kitų šalių, tačiau Orijus įsitikinęs – tai ne tiesa.

„Amerikietiška virtuvėyra labai plati. Kaip kiekvienoje šalyje, taip ir kiekvienoje JAV valstijoje gali paragauti kažko išskirtinio, o mėsainiai buvo sukurti būtent Amerikoje“, – sako keliautojas. Su jautienos paplotėliu ar kiauliena, vegetariškas ar su plėšyta vištiena – pasirinkti tikrai bus iš ko, tačiau pastarasis variantas Orijaus vienas mėgstamiausių.

Įprastai norint pasigaminti lėto kepimo mėsą (angl. slow cooked meat), reikia daug laiko ir kantrybės, tačiau greitam ir tikrai ne mažiau gardžiam receptui idealiai tiks „Vilniaus paukštyno“ lėtai virta viščiukų šlaunelių mėsa „Heat & Eat“ Peri Peri marinate.

Naujiena ne tik gardi, bet ir maistinga – Lietuvos ūkininkų auginama su meile ir be antibiotikų, o jos išskirtinumą patvirtina ir Nacionalinės maisto kokybės (NKP) ženklas. Šią parduotuvių lentynose tik neseniai pasirodžiusią naujieną savo mėsainių gamybai šį kartą pasirinko ir Orijus su Sauliumi. Tereikia pašauti į orkaitę, pašildyti keptuvėje ar ant grilio.

Plėšytos vištienos mėsainis – paprastas receptas, nuostabus skonis

Jei lėto kepimo plėšytą vištieną po ranka jau turite, pasiruoškite likusius ingredientus: sviestines „brioche“ bandeles, svogūnų laiškus ir jalapeno pipirus. Žinoma, reikės ir kopūstų salotų (angl. coleslaw), kurias paruošite iš tarkuoto raudonojo kopūsto, morkų ir salierų šaknų.

Salotų padažui vyrai naudojo majonezą, garstyčias, adžikos padažą, juodųjų serbentų uogienę, šiek acto, druskos ir pipirų.

„JAV iš tiesų yra populiaru kopūstų salotose naudoti salierų sėklas, tačiau Lietuvoje jų gauti labai sudėtinga, todėl kaip pakaitalą naudosime salierų šaknis, – netradicinį pasirinkimą aiškina Saulius. – O su kopūstų salotų padažu visada galima eksperimentuoti. Pagrindą sudaro majonezas, o visa kita – fantazijos reikalas. Kažkada man gimė idėja į šį padažą įdėti kelis šaukštus juodųjų serbentų uogienės. Gavosi ne tik nuostabi spalva, bet ir puikus skonis.“

Kol Saulius gamino salotas, Orijus iš orkaitės skubėjo traukti lėtai virtą plėšytą vištieną. Kad mėsa išliktų sultinga, tačiau nebūtų permirkusi sultyse, vištieną vyrai dar kelias minutes apkepė keptuvėje ir tokiu būdu ją nugarino. Teliko pašildyti „brioche“ bandeles, o tuomet laukė smagiausia dalis – mėsainių konstravimas.

„Tam, kad bandelės įgautų vištienos aromatą, į tą pačią keptuvę, kurioje apkepinome vištieną ir kurioje dar yra likę šiek tiek jos sulčių, įdedame gabalėlį sviesto ir pakaitiname bandeles, – maža gudrybe pasidalino Saulius. – Ant bandelės dedame plėšytą vištieną, tuomet didelį šaukštą kopūstų salotų, šiek tiek supjaustytų svogūnų laiškų, o kas mėgsta aštriau – kelis jalapeno pipiriukus. Mėsainį uždengiame kita bandelės dalimi.“

Norintiems atrasti naujus skonius, keliautojas Orijus Gasanovas siūlo išbandyti mėsainius ne tik su plėšyta vištiena, bet ir traškiais vištienos kepsneliais (angl. chicken nuggets), kuriuos taip pat galite rasti plačiame „Vilniaus paukštyno“ paruoštų kepti „Heat & Eat“ gaminių asortimente. Tokį variantą, anot Sauliaus, galite sutikti daugelyje greito maisto užkandinių JAV, tačiau jokių abejonių: gaminant su lietuviška vištiena, gausis sveikiau ir kokybiškiau.