Skonių įvairovė

„Pietų Korėjos virtuvė Lietuvoje nėra labai populiari – mes esame susipažinę su kinų, japonų virtuvėmis, bet apie korėjiečių patiekalus žinome nedaug“, – sako O. Gasanovas.

Tačiau, pasak Jogailės, Pietų Korėjos virtuvė yra labai plati, įdomi ir gali pasiūlyti be galo skanų maistą.

„Ši virtuvė yra ypatinga savo įvairove. Joje naudojame daug daržovių, fermentuotų produktų, pavyzdžiui, tradicinis kimči – paprastai aštraus skonio korėjietiškas patiekalas, gaminamas iš fermentuotų daržovių ir įvairių prieskonių. Sakoma, kad japonų maistas yra saldus, kinų – riebus, o korėjiečių aštrus“, – pasakoja J. Čojūtė.

Visgi šį kartą bičiuliai nusprendė vengti aštrių skonių ir pasigaminti lietuvių gomuriui draugiškesnį patiekalą, pavadinimu „japchae“.

„ Jap“ reiškia „maišytą“, o „chae“ reiškia „daržoves”. Tad patiekalą ir sudarys įvairios daržovės, makaronais bei vištiena“, – atskleidžia mergina.

Pietų Korėjoje lankęsis Orijus pastebi, kad būtent vištiena yra labai populiarus ingredientas daugelyje toje šalyje gaminamų patiekalų. „Kad ir kokį patiekalą pasirinksi, visada jame gali tikėtis vištienos. Šią mėsą korėjiečiai tikrai naudoja visur ir visada“, – sako keliautojas.

Jam pritaria ir Jogailė. Pasak jos, šioje Azijos šalyje žmonės turi net ir savotišką tradiciją, susijusią su vištiena.

„Pietų Korėjoje vištieną labai populiaru valgyti vakarais. Šalis netgi turi ne vieną „KFC“ alternatyvą – greito maisto kavinių tinklus, kuriuose gaminama traški vištiena. Korėjiečiai vakarais, po darbų traukia į tas kavines ir mėgaujasi skania vištiena“, – pasakoja mergina.

Šiam receptui laidos dalyviai naudojo vištieną iš „Vilniaus“ paukštyno“ – pirmojo vištienos gamintojo, sertifikuoto pagal naują nacionalinės maisto kokybės (NKP) sistemą. Ant produkto pakuočių esantis ženklas „Nacionalinė kokybė Lietuva“ patvirtina, jog produktų kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus šių produktų saugos, gyvūnų gerovės ir sveikatos bei aplinkosaugos reikalavimus ir dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų pasižymi ypatingomis savybėmis. „Vilniaus paukštyno“ priodukcija užauginta Lietuvos ūkininkų, be antibiotikų, be stipriklių, dažiklių ir GMO.

Patiekalui reikės:

  • 150 g „Vilniaus paukštyno“ šviežios vištienos šlaunelių mėsos,

  • 1 pakelio stiklinių arba ryžių makaronų,

  • 50 g „shiitaki“ grybų arba pievagrybių,

  • 1 morkos,

  • 1 svogūno,

  • 3 česnako skiltelių,

  • saujos špinatų lapų,

  • sezamo sėklų,

  • kepimo aliejaus,

  • sezamo aliejaus,

  • sojos padažo,

  • cukraus.

Gaminimas:

„Pirmiausia pamerkiame makaronus į šiltą vandenį ir paliekame. Tuomet broilerių mėsą supjaustome plonomis juostelėmis ir merkiame į marinatą, kurį sudaro sojos padažas, kelios susmulkintos česnako skiltelės, kepimo aliejus ir cukrus. Tuomet smulkiai supjaustome česnaką, pasmulkiname grybus, plonomis juostelėmis sutarkuojame morką.

Įkaitiname keptuvę, dedame ant jos pasimarinavusią vištieną ir kepame iki 10 minučių. Imame kitą keptuvę arba naudojame tą pačią, kurioje kepė vištiena, tačiau prieš tai ją išvalome. Pilame šiek tiek kepimo aliejaus ir imamės daržovių. Pirmiausia apie minutę pakepame morkas, tada į keptuvę dedame ir apie minutę apkepiname svogūnus, o galiausiai dar minutę ar dvi skiriame grybams.

Apkepus daržovėms, ant viršaus dedame špinatų lapus, tuomet uždengiame keptuvę dangčiu ir ant silpnos ugnies, 1–2 minutes palaikome keptuvę uždengtą, kad špinatai suminkštėtų ir iš jų išeitų drėgmė. Tada daržoves perdedame į kitą indą ir imamės makaronų.

Į keptuvę dedame 2–3 šaukštus sojos, pusę šaukštelio cukraus, šiek tiek kepimo aliejaus ir skiltelę susmulkinto česnako. Viską išmaišome. Tada dedame išmirkusius makaronus ir kelias minutes pakepame ant vidutinio stiprumo ugnies. Labai svarbu makaronų neperkepti, todėl jei matote, kad jie sausėja, į keptuvę įpilkite šiek tiek vandens.

Iškeptus makaronus sumaišome su vištiena ir daržovėmis, aplaistome šlakeliu sezamo aliejaus ir apibarstome sezamo sėklomis. Dar kartą viską išmaišome rankomis. Štai ir viskas“, – visą gaminimo eigą nupasakojo Jogailė.

Netrukus korėjietiški makaronai nugulė bičiulių lėkštėse, o Orijus tradiciškai įvertino rezultatą. „Daržovės, vištiena, makaronai – viskas puikiai dera. Turtingo skonio patiekalas“, – pilna burna „japchae“ gyrė keliautojas.

„Japchae“ yra idealus pasirinkimas tiems, kurie nori pažinti korėjietišką virtuvę, bet nėra dideli aštrių patiekalų mėgėjai. Išbandykite šiuos korėjietiškus skonius ir jūs!