„Viena koja ten, kita šen, vienas puodas ten, kitas šen“, – taip žiūrovams prisistato Jurga, šaltuoju metų laiku jau ne vienerius metus leidžianti Ispanijai priklausančioje Fuerteventūros saloje.
Laidos viešnia atkeliavo ne tuščiomis, o su puikiu, bene populiariausio Ispanijos patiekalo – paelijos – receptu.
Romantiškoji legenda byloja, kad norėdamas suvilioti merginą, jaunas žvejys pagamino jai ryžių patiekalą ir ištarė „para ella“ arba kitaip „jai“. Ilgainiui šis pavadinimas virto dabar mums visiems žinomu „paella“ arba kitaip paelijos vardu. Įdomu tai, kad iki šiol Ispanijoje šį patiekalą kur kas dažniau gamina vyrai, nei moterys.
Nustebsite, kaip greitai ir paprastai galima pasigaminti paeliją
Nors paelijos receptų galima atrasti daugybę, šį kartą Jurga kartu Orijumi nusprendė gaminti lietuviams bene artimiausią variantą – su puikia, Lietuvos ūkiuose užauginta „Vilniaus paukštyno“ vištiena be antibiotikų.
Išskirtinius skonius ir maisto kokybę itin vertinantis Orijus „Vilniaus paukštyno“ produkciją pasirinko tikrai neatsitiktinai: mėsiniai viščiukai čia auginami laisvi ant kraiko, lesinami subalansuotu lesalu ir jiems užtikrinamos kuo geresnės laikymo sąlygos. Dėl paukščių natūraliai stipresnio imuniteto ir atsakingo auginimo jie išauga sveiki ir jų nereikia gydyti antibiotikais. Vištiena, užauginta be antibiotikų, yra Vilniaus paukštyno ilgamečio darbo ir įdiegtų pažangiausių auginimo technologijų rezultatas.
Vištienos filė Jurga pamarinuoja garstyčiomis ir šviežiai spaustomis apelsinų sultimis – kelios minutės ir vištiena jau gali keliauti į gerai įkaitintą aliejų keptuvėje.
„Patiekalas yra „vieno puodo“, tad į tą pačią keptuvę, išėmę vištieną, pilkite šlakelį aliejaus ir dėkite morkas bei pjaustytus čili pipirus. Tik pastarųjų nepadauginkite – užteks šiek tiek. Kai morkos pakeps, atgal suberkite vištieną ir pagardinkite ją druska bei maltais juodaisiais pipirais“, – sako Jurga.
Tuomet imkite risotui (risotto) skirtus ryžius – išvirę jie įgyja kreminę konsistenciją išorėje, tačiau išlieka tvirti viduje. Ryžius berkite į keptuvę ant vištienos ir daržovių ir užpilkite natūraliu vištienos sultiniu santykiu 1x2 (sultinio dvigubai daugiau nei ryžių).
„Viskas, uždengiame keptuvę dangčiu ir laukiame maždaug 15 minučių“, – sako Jurga ir ragina nebijoti eksperimentuoti su skirtingais ingredientais, pavyzdžiui, įdėti į paeliją skonio ir spalvos suteikiančios chorizo dešros arba šafrano.
Tam, kad paelija būtų dar aromatingesnė, ryžiams išvirus ant viršaus galite patarkuoti šiek tiek apelsinų žievelės, uždėti smulkintos šviežios kalendros ir petražolių. Vos 20 minučių ir tikras ispaniškas patiekalas jau garuoja keptuvėje!
„Jokių lėkščių, nes paelija yra bendravimo patiekalas – imame šaukštus ir valgome tiesiai iš keptuvės“, – sako Jurga Baltrukonytė ir kviečia populiariausią ispanišką patiekalą patiems pasigaminti namuose.