Parduotuvių lentynose jau galima rasti produkcijos, pažymėtos „Nacionalinė kokybė Lietuva“ ženklu. Tai – aukštos kokybės ir atsakingos gamybos patvirtinimas, suteikiamas pagal Nacionalinės maisto kokybės sistemą (NKP) sertifikuotiems Lietuvoje užaugintiems ir pagamintiems žemės ūkio ir maisto produktams.

Šis sertifikatas garantuoja, kad produktai yra gaminami taikant tvarias ir aplinką tausojančias praktikas, užtikrinant tiek sveikatai palankesnę sudėtį, tiek skaidrią gamybos grandinę.

Įvedami papildomi reikalavimai

„Vartotojai turi turėti galimybę sužinoti, iš kur atkeliauja jų perkamas produktas ir kokiomis sąlygomis jis buvo pagamintas“, – įsitikinęs Saulius Petkevičius, „Vilniaus paukštyno“ generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Vilniaus paukštyno generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Petkevičius

Būtent „Vilniaus paukštynas“ tapo pirmuoju iš Lietuvos vištienos augintojų ir gamintojų, pelniusių NKP sertifikatą ir galimybę savo produkciją žymėti ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“.

Paklaustas, pagal kokius reikalavimus auginami paukščiai, kai jų produktai ženklinami NKP ženklu, S. Petkevičius sako, kad visi paukščiai yra auginami pagal Europos Sąjungos nustatytus kriterijus, tačiau tam, kad Lietuvoje vartotojas gautų aukštesnės kokybės produktą, įvedami papildomi kriterijai.

Paukščiai auginami be antibiotikų

Reikalavimai, keliami ūkiams, kurių produktai sertifikuojami pagal NKP sistemą ir žymimi ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“, yra numatyti Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro patvirtintose Nacionalinės maisto kokybės sistemos taisyklėse.

„Vienas esminių reikalavimų – kad produktų gamybai naudojami paukščiai būtų užauginti be antibiotikų. Tai reiškia, kad visą auginimo laikotarpiai paukščiai nė karto nesirgo ir nebuvo gydyti šiais vaistais. O kad tai pasiektume, daug ir sunkiai dirbame. Mėsiniai viščiukai auginami laisvi ant kraiko, lesinami subalansuotu lesalu ir užtikrinamos kuo geresnės paukščių laikymo sąlygos. Dėl paukščių natūraliai stipresnio imuniteto ir atsakingo auginimo jie išauga sveiki ir jų nereikia gydyti antibiotikais“, – aiškina „Vilniaus paukštyno“ atstovas.

Paukštininkystė

Tarp paukštienai keliamų reikalavimų yra ir gamybos atsekamumo užtikrinimas: nuo į ūkį atvežtų ne vyresnių kaip 3 dienų paukščiukų iki pagamintų galutinių produktų bei šiems produktams gaminti panaudotų žaliavų. Be to, pagal NKP sistemą auginami paukščiai turi būti laikomi atskirose paukštidėse nuo įprastinei gamybai auginamų paukščių bei turi būti užtikrinamos tam tikros auginimo sąlygos.

Paukštidėje turi būti įrengta ventiliacija ir natūralus, ir (arba) dirbtinis apšvietimas, sudarant sąlygas paukščiams pailsėti be dirbtinio apšvietimo naktinio poilsio metu mažiausiai aštuonias valandas iš eilės, lesale grūdai turi sudaryti ne mažiau kaip 65 proc. lesalo ir ne daugiau kaip 15 proc. šalutinių grūdų produktų. Riebalų kiekis lesalų sudėtyje negali viršyti 6 proc., draudžiama lesalų gamybai naudoti gyvūninius produktus ir žaliavas, išskyrus pieną ir jo produktus, kiaušinius ir jų gaminius.

Sertifikuota „nuo lauko iki stalo“

S. Petkevičius pastebi – sertifikuotos „Vilniaus paukštyne“ visos gamybos grandys, pradedant mėsinių viščiukų auginimu ir baigiant galutinio produkto pagaminimu ir jo pristatymu į prekybos vietas, o unikalios gamybos grandinės „nuo lauko iki stalo“ vystymas leidžia įmonei užtikrinti kiekvieno proceso kontrolę bei atsekamumą ir diegti sprendimus, kurie užtikrintų paukščių sveikatingumą kiekviename auginimo etape.

Paukštininkystė

„Gamybos grandinė „nuo lauko iki stalo“ reiškia, kad mes patys auginame tėvinius pulkus, tuomet inkubuojame kiaušinius, periname vienadienius viščiukus ir auginame mėsinius viščiukus produkcijos gamybai. Kiekviename žingsnyje, siekdami užtikrinti aukščiausią kokybę, investuojame į griežtesnę biosaugą, paukščių sveikatingumą ir geresnes jų augimo sąlygas“, – sako pašnekovas.

Nacionalinė kokybė Lietuva

„Vilniaus paukštyno“ atstovas priduria – nors tai kainuoja brangiau, pokyčiu svarba ir nauda jis nė kiek neabejoja.

„Man, kaip dviejų vaikų tėvui, kuris rūpinasi, kad mano vaikai gautų sveikatai palankesnę produkciją ir būtų sveikesni, tai yra itin svarbu. Tai – žingsnis į tvaresnę ateitį. Anksčiau pasaulis ėjo link to, kad padarytų kuo daugiau už kuo mažesnę kainą ir dėl to nukentėdavo gyvūnų gerovė, gamta, aplinka, padidėdavo tarša. Su NKP sistema mes užtikriname tvaresnį ūkininkavimą“, – sako S. Petkevičius.

Projekto rėmėjas – Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija.