„Dešrainius galima ruošti įvairiausiems skoniams, o išradingumui čia ribų nėra. Bazinių, būtinųjų ingredientų šis patiekalas turi vos porą, o visa kita – šefo išradingumo ir šaldytuvo turinio reikalas. Maža to, tai gali būti ir sveikas, pagrindines mitybinių medžiagų grupes subalansuojantis ir organizmą mikroelementais papildantis maistas“, – tikina ekspertas.

Jo teigimu, gaminant dešrainius svarbiausia pasirinkti tinkamas dešreles. Vasarą, per patį grilio sezono įkarštį, daugelis lietuvių renkasi patiekalus ruošti gamtoje, ant atviros ugnies. Dėl to technologas atkreipia dėmesį, kad svarbu rinktis dešreles, sukurtas specialiai kepti. Pavyzdžiui, Vilniaus paukštyno virtos kepamosios dešrelės yra gaminamos be nitratinių druskų, todėl kepant jose nesusidaro kancerogeniški nitrozaminai. Be to, šios dešrelės iškepa per 2-3 minutes, kas yra idealu greitam ir skaniam maistui lauke.

Vilniaus paukštynas siūlo platų kepamųjų dešrelių asortimentą, kuris gali praturtinti jūsų dešrainius ir suteikti jiems naujų poskonių. Be klasikinių vištienos dešrelių, rasite ir dešreles su džiovintais pomidorais ir bazilikais, kurios puikiai dera su įvairiais padažais ir suteikia patiekalui šviežumo bei aromato. Jei norite papildyti savo dešrainius kremišku skoniu, išbandykite dešreles su mocarela – jos neabejotinai praturtins jūsų patiekalą.

Žygimantas Dumbliauskas

Klasikinis dešrainis visai šeimai

Mėgstantiems klasikinius dešrainius jis siūlo rinktis populiariausias Vilniaus paukštyno virtas kepamąsias dešreles – „Klasikines“. Šiam receptui reikės 6 dešrainių bandelių, vienos pakuotės klasikinių virtų kepamųjų dešrelių, apie 150 g tarkuoto čederio sūrio. Su klasikiniais dešrainiais geriausiai dera kečupas, majonezas, garstyčios – arba toks šių padažų derinys, koks patinka valgytojams. Taip pat reikės šviežio kubeliais susmulkinto svogūno. Tokio dešrainio skonį puikiai papildo ir marinuotų agurkėlių pagardas – jo reikės apie 100 gramų.

Minime Tarptautinę dešrainių dieną: maisto technologas dalinasi receptais įvairiausių skonių mėgėjams

Išvykai į gamtą

Gamtoje, kai šaldytuvas yra sunkiau pasiekiamas, o orkaitės apskritai nėra, jis siūlo paprastesnį receptą. Jam taip pat reikės 6 bandelių dešrainiams, pagal skonį pasirinktų Vilniaus paukštyno virtų kepamųjų dešrelių pakuotės – tinka ir klasikinės, ir barbekiu skonio, ir su džiovintais pomidorais, ir su mocarelos sūriu, ir su džiovintomis žolelėmis. Taip pat reikės apie 150-200 g tarkuoto sūrio – geriausiai čederio.

Padažus Ž. Dumbliauskas siūlo pasirinkti pagal skonį – ruošiantis gaminti maistą gamtoje svarbu, kad būtų patogus jo buteliukas. Greta kečupo, majonezo ir garstyčių parduotuvėse galima rasti barbekiu, česnakinio ar kitokių padažų buteliukuose. Taip pat reikės griežinėliais supjaustytų marinuotų agurkėlių, marinuotos paprikos juostelių ir svogūnų traškučių – visus šiuos ingredientus nesunku jau paruoštus rasti prekybos centruose.

Minime Tarptautinę dešrainių dieną: maisto technologas dalinasi receptais įvairiausių skonių mėgėjams

Įmantresnių skonių ieškotojams

Mėgstantiems skonių atradimo džiaugsmą Ž. Dumbliauskas siūlo išbandyti įmantresnį, Viduržemio jūros virtuve dvelkiantį dešrainio receptą. Tiesa, nors jo skonis bus labiau rafinuotas, paruošimo procesas – nė kiek ne sudėtingesnis nei klasikinio dešrainio.

Šiems dešrainiams reikės 6 vienetų dešrainio bandelių, pakuotės Vilniaus paukštyno virtų kepamųjų dešrelių su džiovintais pomidorais, lapinių salotų – jas pasirinkite tokias, kokias labiau mėgstate. Taip pat – graikiško tzatziki padažo, karamelizuotų svogūnų pagardo, fetos sūrio, alyvuogių aliejaus pašlakstymui.

Minime Tarptautinę dešrainių dieną: maisto technologas dalinasi receptais įvairiausių skonių mėgėjams

Pikantiškesnio skonio mėgėjams

Mėgstantiems gomurį kutenantį aštrumą Vilniaus paukštyno technologas dešrainiams siūlo rinktis virtas kepamąsias dešreles su džiovintais pomidorais. Neapsieisite ir be bandelių dešrainiams. Dešrainių pikantiškumą atskleis adžika, tzatziki padažas, švieži jalapeno ar čili pipirų griežinėliai, svogūnų traškučiai. Geriausia prieskoninė žolelė šiam patiekalui – šviežia smulkinta kalendra.

Gaminimas

Dešrainiai, kokie jie bebūtų, gaminami laba panašiai. Bandeles reikėtų pašildyti orkaitėje. Dešreles galima šildyti arba orkaitėje, kartu su bandelėmis, arba atskirai – keptuvėje. Jei gaminate gamtoje – ir bandeles, ir dešreles dėkite ant griliaus grotelių. Būtina prižiūrėti, kad bandelės nepridegtų! Vos pradėjus keisti spalvą jas jau galima traukti iš orkaitės ar nuimti nuo griliau. Dešrelių kepimui pakaks 2-3 minučių.

Jei naudojamas salotos lapas, jis į bandelę dedamas pirmas. Prieš dešrelę į bandelę galima dėti ir pipirų griežinėlius. Tuomet – dešrelės eilė. Ant viršaus pagal skonį dedami padažai ir pagardai. Ant jų – svogūnų traškučiai ir prieskoninės žolelės.