AB „Žemaitijos pienas“ – įmonė, kuri kasdienėje savo veikloje nuolat ieško tvaresnių bei aplinkai draugiškesnių sprendimų. Bendrovėje yra nuolat vertinami visi gamybiniai procesai bei tvaresnis fasavimo ir pakavimo medžiagų panaudojimas. Visai neseniai, po daugybės įvairių bandymų ir palyginamųjų skaičiavimų, buvo priimtas itin reikšmingas bei svarbus įmonei sprendimas – keisti plastikinius butelius iš polietilentereftalato į „Pure-Pak®“ kartonines pakuotes.

Per metus plastiko sumažės dešimtimis tonų

Turbūt neatsirastų lietuvių, kurie nežino AB „Žemaitijos pienas“ ir niekada neskanavo šios įmonės kuriamų legendinių produktų. Todėl ne vienam vartotojui gali būti smalsu, kodėl reikia keisti pakuotes, prie kurių pirkėjai yra pripratę? Tačiau atsakymas į šį klausimą – labai paprastas. „Pure-Pak®“ kartoninės pakuotės turi daugybę pranašumų ir yra ,,draugiškos“ tiek gamtai, tiek ir patiems vartotojams.

Plastiko atliekos – viena aktualiausių šių dienų problemų. Skaičiuojama, kad žmonės pasaulyje kas minutę nuperka apie milijoną plastikinių butelių. Šiuo metu vienas efektyviausių būdų, leidžiančių sumažinti plastiko naudojimą – pakuočių gaminimas iš pluošto pagrindu pagamintų alternatyvų. Būtent šį kelią pasirinko ir įmonė AB „Žemaitijos pienas“.

„Pure-Pak®“ kartoninės pakuotės leis į rinką išleisti net 80 proc. mažiau plastiko, palyginti su anksčiau naudotomis pieno butelių pakuotėmis. Įmonės atstovai paskaičiavo, jog pakeitus dabartines pieno butelių pakuotes į draugiškesnes aplinkai, per metus sunaudojamo plastiko kiekis sumažės drastiškai.

Pavyzdžiui, paskaičiavus vidutinius Ekologiškas pienas „Dobilas“ 2,5% rieb. 1 litro pakuotės 2023 metų pardavimus, į rinką išleidžiamo plastiko kiekis per metus turėtų sumažėti bemaž 24 tonomis. Skaičiavimai atlikti ir kitam, itin populiariam produktui – „Žemaitijos ilgaamžės tradicijos“ pienas 3,2 % rieb. 1 litro plastikinių butelių pakuotei. Tikimasi, kad pakeitus šio gaminio pakuotę į tvaresnę, rinkoje plastiko per metus sumažės papildomai dar 49 tonomis.

Tvaresnė pakuotė – dovana gamtai ir visiems vartotojams

AB „Žemaitijos pienas“ produkcijai „Pure-Pak®“ kartonines pakuotes tiekia pasaulyje pirmaujanti tvarių pakuočių gamintoja „Elopak“.

„Džiaugiamės, galėdami daugelį metų palaikyti savo klientą AB „Žemaitijos pienas“ patraukliais ir aplinką tausojančiais sprendimais. Glaudžiai bendradarbiaudami ir pasitelkę kūrybingus, pluošto pagrindu pagamintus pakavimo sprendimus, galime padėti jų pieno produktus supakuoti saugiu, patogiu ir aplinkai draugiškesniu būdu bei padaryti pasaulį šiek tiek geresnį“, – sako „Elopak“ Suomijos ir Baltijos šalių generalinis direktorius Juha Oksanenas.

„Pure-Pak®“ kartoninė pakuotė yra su dvišlaičiu viršumi. Ji – viena populiariausių pieno ir kitų gėrimų pakuočių pasaulyje bei pirmaujanti pieno produktų pakuotės rūšis Europoje.

„Pure-Pak®“ kartoninė pakuotė yra gaminama iš atsinaujinančių medžiagų, kurios gali būti visiškai perdirbamos. Žaliavos pakuotei yra gaunamos iš sertifikuotų, tvariai tvarkomų ir prižiūrimų miškų. Tokiu būdu užtikrinama, kad miške išaugtų daugiau medžių nei būtų iškertama. Tai padeda tausoti ribotus planetos išteklius ir padaryti juos prieinamus ateities kartoms.

Atlikti tyrimai parodė, jog pluoštinės pakuotės turi mažesnį anglies pėdsaką nei plastikiniai ir stikliniai buteliai. „Pure-Pak®“ kartoninės pakuotės pasižymi puikiomis apsauginėmis savybėmis (pavyzdžiui, saugo nuo šviesos), kurios užtikrina ilgesnį gaminių tinkamumo vartoti laiką.

AB „Žemaitijos pienas“ nuolat ieško būdų, padedančių tausoti aplinką bei dar labiau gerinti vartotojams siūlomų gaminių kokybę. Naujoji „Pure-Pak®“ kartoninė pakuotė – reikšmingas žingsnis link tvaresnės ateities.