Dar rudenį atvykę šefai iš Latvijos stebino savo meistriškumu. Vasarį jaunasis talentas Fabien Ferre, kuris per pirmus metus iškarto buvo įvertintas 3 Michelin restoranų gido žvaigždutėmis, ruošė vakarienę bendradarbiaudamas kartu su restorano PACAI šefu Vytautu Alekna. Praeitą savaitę, PACAI kūrybinė šefė Goda Juknaitė bendradarbiavo su Tomu Lidakevičiumi, kritikų išliaupsinto restorano „Turnips“, esančio Londono „Borough“ turguje, sumanytoju ir šefu.

Goda Juknaitė ir Tomas Lidakevičius

Apie stulbinančią Tomo karjerą jau dalinomės straipsnyje „Stulbinanti lietuvio karjera Londone“. Visgi pandemija pakoregavo ir Tomo karjeros trajektoriją. Kai visi restoranai buvo uždaryti, o šefai kulinariniais šedevrais stebino tik namiškius, aukščiausios kokybės produktus ir ingredientus, kuriuos anksčiau gaudavo tiesiai į restoraną, teko eiti pirkti pačiam. Taip atsirado galimybė pabendrauti, tiesiogiai su pačiais augintojais.


Goda Juknaitė ir Tomas Lidakevičius

Vieno atsitiktinio pokalbio metu su daržovių pardavėju Čarliu Fosteriu (Charlie Foster) ir gimė „Turnips“ konceptas – restoranas turgaus širdyje, gaminantis patiekalus iš turguje pardavinėjamų produktų. Meniu paprastai sudaro 80 % daržovių ir 20 % baltymų, o kiekvienas patiekalas prasideda pasivaikščiojimu po „Turnips„ daržovių prekystalį ir aptarimu, kuriuos ingredientus naudos būtent šiuo tiksliu, tobulu momentu. Itin sezoniniai, pačiame sunokimo pike esantys produktai tampa kuriamo patiekalo ašimi, taip kaip Cevennes svogūnai su parmezano sūrio padažu ant vaflio arba Provanso apvalioji cukinija, Reine Claude slyva ir antiena.

Goda Juknaitė ir Tomas Lidakevičius

Tomo Lidakevičiaus restorano filosofija labai artima restorano PACAI komandai ir kūrybinei šefei Godai Juknaitei, todėl pažintis su Tomu, bendradarbiavimas ir visas vakarienės meniu kūrybinis procesas buvo be galo įdomus. Nors bendravimas ir idėjų dėliojimas prasidėjo elektroniniu paštu, susitikus gyvai lengva buvo pajusti bendramintiškumą. Išlaikant „Turnips“ restorano konceptą, Tomas su Goda apsilankė „Benedikto turguje“, kuris, kaip ir „Borough“ turgus Londone, garsėja kaip tvarios ir šviežios produkcijos vieta, kur galima sutikti ūkininką, kuris išaugino produktą, kuris gali papasakoti visą kelią iki prekystalio.

PACAI

„Smagu buvo pamatyti turgų, susipažinti su vietiniais ūkininkais, rasti šviežių, tvariai užaugintų daržovių, pieno produktų, gardžiausių lietuviškų sūrių, aukščiausios kokybės mėsos bei jos gaminių iš Lietuvos. Gal todėl, kad lankėmės ryte, visas turgus kvepėjo ką tik iškepta duona! Gera matyti, jog ir Lietuvoje yra didelis vietinių produktų pasirinkimas, atsiranda kultūra, suprantanti, jog šefas tik leidžia ingredientams atsiskleisti. Iš beskonės, neaišku kur ir kaip užaugintos braškės šedevro net geriausias pasaulio šefas nesukurs“, – juokiasi Tomas.

Goda Juknaitė ir Tomas Lidakevičius

Grįžus iš pasivaikščiojimo ir gilių diskusijų „Benedikto“ turguje, abu šefai juosėsi prijuostes ir raitojosi rankoves restorano PACAI virtuvėje, nes jau po kelių valandų teko savo kūrybą pristatyti pilnam restoranui šios vakarienės svečių. Po aplodismentų, nuslūgus adrenalinui paklausėme Godos apie jos patirtį: „Bendradarbiauti su Tomu, buvo labai smagu, jo patirtis ir sugebėjimai yra tikrąją to žodžio prasme iš ropės padaryti stebuklą. Šios kelios dienos įkvėpė tiek mane tiek visą PACAI virtuvę, pažvelgti į bet kurią daržovę daug rimčiau, ne tik kaip priedą“.

Paklausus Godos nuomonės bendrai apie bendradarbiavimą su kitais patyrusiais šefais, kurie atvyksta į Bocuse d‘Or Lietuva organizuojamas vakarienes kartu su viešbučiu PACAI, Goda džiaugiasi: „Stebėti jų darbą, techniką, bendrauti, patiems parodyti kažką savo, lietuviško, yra labai smagu. Čia niekada nesijaučia jokios konkurencijos, tik bendrystė“.

Sekantis renginys su šefu Guido Braeken iš Julemont restorano, vyks gegužės 6 dieną restorane PACAI, viešbutyje PACAI, Vilniuje.

Daugiau informacijos www.hotelpacai.com