Marinavimo receptas – tinkamos žolelės ir geras vyras?
Gimtadienio šventėje viešėjusi „Lidl“ prekės ženklo ambasadorė Ieva Mackevičienė prisipažino, kad grilinimo sezoną šiemet su šeima pradėjo labai anksti: „Gal prieš mėnesį susitvarkėme visą terasą, iš žiemos miego prikėlėme terasos baldus ir Rolandas sutvarkė grilį.“
Pasak žinomos moters, būtent jos vyras, laidų vedėjas Rolandas Mackevičius, yra tikrų tikriausias grilinimo ekspertas, tad skanu yra viskas, ką jis iškepa. Paklausus apie paprastą ir patį geriausią receptą, I. Mackevičienė šmaikštauja, kad paslaptis – toli gražu ne patiekaluose: „Receptas – geras vyras! Jei geras vyras kepa, tai nesvarbu ką – viskas gerai. Jei atvirai, beveik nieko nemarinuojame. O iš „Lidl“ parduotuvės aš perku jau marinuotą mėsą.“
Besirūpinantiems kūno linijoms nerimauti neverta
Tuos, kurie vasaros metu neleidžia sau per daug atsipalaiduoti ir akylai seka skaičiukus ant svarstyklių, nuraminti suskubo asmeninis treneris ir „Lidl“ prekės ženklo ambasadoriaus Pauliaus Ratkevičiaus – grilinti patiekalai puikiai dera su sveika mityba! Tiesa, svarbiausia nepamiršti saiko.
„Vis dar populiarus stereotipas, kad valgyti šašlykus yra blogai. Tikrai ne. Blogis yra papildomi riebūs, majoneziniai padažai. Pasirinkite žolelių pagardus, lengvesnius padažus ir jaudintis dėl figūros nereikės, – sako žinomas vyras ir išduoda pats mėgstantis mėsą valgyti tiesiog su daržovėmis. – Kaip tik šiandien grilinau brandintos jautienos nugarinės steiką su dideliu dubeniu salotų. Manau, kad tai yra maks fit.“
Ieškantiems sveikesnio mėsos marinato, P. Ratkevičius siūlo išbandyti natūralų jogurtą, tačiau pripažįsta pats labiausiai mėgstantis sausą marinavimą, naudojant vien žoleles: „Labai mėgstu rozmariną, petražoles ir dažnai renkuosi žolelių mišinius, tiek su druska, tiek ir be jos.“
Pagrindinis šefo Vikingo patarimas – mažesnė kaitra ir ilgesnis kepimas
Grilio fiestai „Lidl“ gimtadienio šventėje dirigavęs virtuvės šefas Vylius Blauzdavičius – Vikingas pažįstamas jau daugumai grilinimo entuziastų. Šefas lietuviams komplimentų negaili ir tikina – lyginant lietuvius su kaimynais estais ar latviais, grilinimo kultūros kontekste esame stipriai išsiveržę į priekį: „Jei prieš trejus metus buvome dar tik mėgėjai, dabar iš tiesų turime labai daug profesionalių kepėjų. Susiformavo stipri grilinimo kultūra – prie šeimų, prie namų. Grilinimas yra vienas iš laiko praleidimo būdų ir jis ganėtinai profesionaliame lygyje.“
Tiems, kurie nori palepinti save ir nustebinti bei nudžiuginti šeimą ar draugus, V. Blauzdavičius pataria nedaryti vienos klaidos: „Bene dažniausia klaida, kurią grilintojai daro – per didelė kaitra ir noras kuo greičiau iškepti. Mėsą reikia laikyti šiek tiek toliau nuo anglių, tada bus labai gerai. Sultinga, skanu. Neskubėkite ir mėgaukitės. Jeigu norite greit pavalgyti – pasidarykite sumuštinį, o jei norit skaniai – skirkite laiko“.
Nors šiuo metu lietuvių tarpe itin populiarios „Kamado“ tipo uždaros kepsninės, virtuvės šefas įsitikinęs – tam, kad grilintas maistas būtų gardus, prabangi kepsninė tikrai nėra būtina, o žinant keletą taisyklių, gardų kepinį galima paruošti naudojant pačią paprasčiausią šašlykinę: „Nustumi į šonus visas anglis ir kepi per vidurį“, – sako pašnekovas.
Paklausus apie patį geriausia mėsos marinatą, šefas atskleidžia savo uošvienės receptą: „Daug svogūno – koks kilogramas svogūnų kilogramui mėsos. Supjaustote juos, rankomis sutrinate, kad išsiskleistų aliejus, ir sudėję mėsą palaikote per naktį. Galima šiek tiek druskos, prieskonių, bet iš esmės nieko labai daug nereikia.“