Jautiena – geležies šaltinis
Sveikatai palankios mitybos konsultantė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad jautiena yra svarbus visaverčių baltymų, turtingų visomis būtinosiomis aminorūgštimis, šaltinis, o brandinta jautiena ne tik pasižymi išskirtinėmis skoninėmis savybėmis, bet ir yra lengviau virškinama.
„Jautiena turtinga geležimi, B grupės vitaminais, daugybe mikroelementų, tarp kurių yra ir žmogui svarbus cinkas, bei visaverčiais baltymais. Ši mėsos rūšis priskiriama raudonos mėsos grupei ir yra liesesnė, palyginti su kiauliena, joje yra mažiau sočiųjų riebalų ir cholesterolio, kurie nėra itin palankūs sveikatai“, – pastebi gydytoja dietologė.
Pasak dr. E. Gavelienės, suaugusiam žmogui patartina neviršyti savaitei skirtos raudonos mėsos kiekio, tai yra 350–500 g. „Raudonos mėsos pakankamas kiekis suaugusiam žmogui yra apie 50–80 g per dieną. Tačiau tai nereiškia, kad reikėtų šį kiekį išdalinti po kąsnelį, vieną dieną galima suvalgyti daugiau, o kitą – daryti pertrauką“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė.
Gydytoja dietologė pastebi, kad, nors populiarėja vegetarinė ir veganinė mityba, nesant tam tikrų specifinių sveikatos sutrikimų, mėsos nereikėtų atsisakyti, tačiau verta suvalgomos mėsos kiekį pakoreguoti sveikatai palankia linkme. Ekspertė pažymi, kad su mėsa gaunama vitamino B12, kuris skiriasi nuo kitų B grupės vitaminų, nes jo pagrindinis šaltinis yra gyvūninės kilmės produktai: mėsa, žuvis, kepenys, kiaušiniai ar pieno produktai.
„B12 vitaminas mažina nuovargio jausmą, padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, kraujo kūnelių susidarymą, tad ilgalaikis šio vitamino trūkumas gali būti anemijos ir kitų sveikatos sutrikimų priežastimi“, – sako dr. E. Gavelienė.
Žuvies reikėtų vartoti daugiau
Tėčio diena – puiki proga pasilepinti ir žuvimi, kurios, kaip pastebi gydytoja dietologė, Lietuvos gyventojai vartoja per mažai. „Žuvis yra didelės biologinės vertės baltymais turtingas produktas, jūrinė dar ir turtinga Omega-3 polinesočiosiomis riebalų rūgštimis, ir per savaitę jos valgyti reikėtų bent 2–3 kartus“, – sako dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė pažymi, kad žuvyje gausu vienos svarbiausių žmogaus organizmui būtinų statybinių medžiagų – baltymų, taip pat žuvis yra nepamainomas Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis.
Dr. E. Gavelienė taip pat atkreipia dėmesį, kad jūrinių ir gėlavandenių žuvų maistingumas skiriasi. Nors mineralinių medžiagų ar baltymų kiekis panašus, tačiau Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių jūrinė žuvys turi daugiau.
Ekspertė pataria žuvies skanauti bent 2 kartus per savaitę: vieną kartą – jūrinės, o kitą – gėlame vandenyje pagautos žuvies. Organizmas gautų visų reikiamų medžiagų, vitaminų A, D ir E ir mineralų. „Per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 gramų“, – pataria gydytoja dietologė.
Kepant ant grilio reikia kaitros
Neturintiems didelės grilio patirties prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika primena, kad iškūrenus kepsninę joje turi likti užtektinai žarijų, o kepti reikėtų tik visiškai nurimus ugniai. Pasak V. Nadzeikos, kepant kepsnius ant žarijų būtina kaitra. „Kaitros reikia, kad susiformuotų traški plutelė, kuri „užrakins“ mėsos sultis ir neleis joms ištekėti. Taip paruošti kepsniai bus minkšti ir sultingi“, – pastebi ekspertas.
Mėsos technologas tiek mėsą, tiek žuvį pataria gardinti kuo paprastesniais pigiais prieskoniais, kad jie neužgožtų natūralaus skonio. Pasak V. Nadzeikos, jautiena bus gardžiausia naudojant paprasčiausią druską ir penkių pipirų mišinį, kiauliena ir vištiena „mėgsta“ česnaką, o žuvį geriausia pagardinti druska ir šlakeliu citrinos sulčių.
Jautienos didkepsnius ekspertas pataria kepti po 3–6 min. iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo norimo iškepimo lygio, vištienos kepsneliai iškeps maždaug per 25 min. Jei pasirinkote kepti šonkaulius, mėsos technologas siūlo juos pradėti kepti folijoje – po 40 min. foliją nuimkite, patepkite šonkaulius barbekiu padažu ir kepkite dar 10 min., kol susidarys traški glazūra. Žuvies filė ekspertas pataria kepti folijoje iki 20 min., o šašlykams rekomenduoja rinktis kiaulienos sprandinę, mėsos gabalėlius verti arti vienas kito ir kepti apie 20–25 min., pavartant iešmus.
Baigus kepti ekspertas primena kepsnius kelioms minutėms atidėti į šalį uždengti folija, kad jie „pailsėtų“, nes taip mėsa bus minkštesnė ir sultingesnė.
Tėčio dieną atšvęsti pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. Tėčio dienos proga taikomis ypatingos nuolaidos ir daug produktų įsigysite kur kas pigiau: sausai brandintai jautienai „Biovela“ taikoma 40 proc. nuolaida – 220 g kepsnys kainuos 5,99 Eur, kiaulienos šonkauliams „Rimi“ taikoma 43 proc. nuolaida – 3,99 Eur už 1 kg, o 700 g kibirėlis marinuotos Kaukazo kiaulienos sprandinės šašlyko „Biovela“ su 40 proc. nuolaida kainuos tik 5,99 Eur, vištienos šlaunelių mėsos kepsniai trijų sūrių marinate „Tallegg“ įsigysite su 50 proc. nuolaida – kainuos tik 1,99 Eur už 400 g pakuotę.
Tėtis – žuvies mėgėjas? Vaivorykštinės upėtakio filė su česnakų ir citrinų prieskoniais „Rimi“ taikoma 36 proc. nuolaida – 1 kg kainuos 13,99 Eur. Tėčio diena bus didelė šventė ir mažiesiems, kai ledams taikomis nuolaidos iki 54 proc., o „Rimi Basic“ vanilinių ir šokoladinių ledų porciją įsigysite ženkliai pigiau, vos už 0,19 Eur. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt., taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Geriausiai subtilus brandintos jautienos skonis atsiskleis su pigiais paprastais prieskoniais: druska ir pipirais!
RECEPTAS
Brandintos jautienos didkepsniai ant grotelių
Patiekalui reikės:
4 brandintos jautienos didkepsnių;
penkių pipirų mišinio;
druskos;
alyvuogių aliejaus.
Gaminimo eiga:
Brandintos jautienos didkepsnius patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir penkių pipirų mišiniu.
Mėsą dėkite ant gerai įkaitintų, švarių ir aliejumi pateptų grotelių.
Jei norite mažiau iškepusio kepsnio, didkepsnius kepkite po 3 min. iš kiekvienos pusės, jei mėgstate gerai iškepusius kepsnius, kepkite po 6 min. iš kiekvienos pusės.
Tiekite su žaliomis daržovėmis, šviežiai paraugtais agurkėliais ir bulvėmis su lupena.
Skanaus!