Pasak jo, labai svarbu ne tik gerti pakankamą kiekį skysčių, bet ir atidžiai vertinti jų sudėtį.

Kuo intensyvesnė treniruotė, tuo daugiau mineralų reikia organizmui

A. Sorokinas sako, kad niekada nepamiršta gerti vandens tiek sportuodamas, tiek ir atokvėpio akimirkomis:

„Geriu ir paprastą, ir mineralinį vandenį. Man ypač patinka „Vytautas“. Jį renkuosi dėl paprastos priežasties – jo sudėtyje yra daugiausia gyvybiškai svarbių mineralų, tokių kaip magnis, natris, kalis, kalcis bei kitų, kuriuos organizmas lengvai įsisavina.“

Anot ultramaratonininko, jis kasdien gurkšnoja paprastą vandenį, kurio pakankamas kiekis yra būtinas, kad vyktų medžiagų apykaita ir pasišalintų toksinai, o štai „Vytautas“ yra nepakeičiamas treniruočių bei varžybų metu.

„Vytauto“ mineralinis vanduo – tikras išsigelbėjimas po ilgų bėgimų, kai organizmas išeikvoja daug energijos, netenka skysčių, o su jais ir mineralinių medžiagų. Būtent šis mineralinis vanduo man padeda atstatyti jų balansą.

Tai ypač tai aktualu, kai yra karšta. Tuomet per intensyvią treniruotę galima netekti iki poros litrų vandens. Būtent todėl labai svarbu gerti stipriai mineralizuotą vandenį“, – teigia A. Sorokinas.

Sportininkas sako, kad nuolatos patiriant didelį fizinį krūvį negalima pasitenkinti tik paprasto vandens gurkšnojimu, juolab filtruoto, nes priklausomai nuo filtravimo būdo, dalis svarbių mineralinių medžiagų gali būti pašalinta.

„Toks vanduo, geriamas dideliais kiekiais per karščius ar intensyvias treniruotes, gali netgi pakenkti, nes jis padeda greičiau iš kūno pašalinti mineralus“, – į svarbią detalę dėmesį atkreipia pašnekovas.

A. Sorokinas

Troškulys sporto klube. Kaip malšinti?

Tačiau ekstremaliomis sąlygomis ir itin intensyviai treniruojasi tik profesionalai. Daugelis sporto mėgėjų ar tiesiog norinčių turėti gerą fizinę formą mankštinasi sporto klubuose.

Pasižvalgius, ką žmonės geria sportuodami, galima išvysti pačių įvairiausių vaizdų – vieni atsineša gertuves su paprastu vandeniu, kiti gurkšnoja įvairius gėrimus, ant kurių puikuojasi užrašai, kad jie pritaikyti sporto treniruotėms, dar kiti – tiesiog malšina troškulį iš klubuose įrengtų filtruoto vandens fontanėlių.

A. Sorokinas sportuojantiems neprofesionaliai pataria itin atidžiai rinktis gėrimus.

„Jei profesionalai, kurie treniruočių metu netenka itin daug energijos, išgeria vadinamųjų sportinių gėrimų su cukrumi, nematau bėdos. Retsykiais tai gali būti geras pasirinkimas, greitai grąžinantis žvalumą. Tačiau neprofesionalams, ypač norintiems sulieknėti, toks pomėgis gali tapti pagrindine priežastimi, kodėl niekaip nekrenta svoris“, – sako jis.

Pašnekovas pastebi, jog nemažai žmonių įsitikinę, jog treniruočių metu jie išeikvoja labai daug energijos. Tačiau, anot A. Sorokino, sporto salėse žmonės praranda ne tiek jau ir daug kalorijų, paprastai per valandą jų sudeginama apie 300–400 kcal“, – konstatuoja sportininkas.

Jo teigimu, jei tokios treniruotės metu ar po jos vartojamas gėrimas su cukrumi, tai sunaudotos kalorijos ir vėl akimirksniu sugrįžta. O juk po treniruotės neabejotinai būsite dar ir išalkę. Todėl norintiems pasiekti rezultatų, jis pataria ne tik mankštintis, subalansuotai maitintis, bet ir atkreipti dėmesį į nematomas kalorijas bei jų vengti.

„Ne tik sportiniai gėrimai, bet ir įprastos kavos puodelis gali būti priežastis, kodėl niekaip nepavyksta ištirpdyti nereikalingų kilogramų. Jeigu kavą geriate su pienu, cukrumi, grietinėle ar sirupu, tai tas puodelis gali turėti tiek energijos, kiek jos sudeginate per visą treniruotę.

O jei mėgaujatės saldžiaisiais gazuotais gėrimais, kur įprastai į100 ml skysčio dedama apie 10 g cukraus, tai išgėrę pusę litro tokio gėrimo gausite 50 g cukraus, kas yra visos dienos jo norma“, – dažniausius įpročius, trukdančius subalansuoti reikiamą energijos kiekį, vardija pašnekovas.

Dar atsargiau ultramaratonininkas vertina tuos gėrimus, kurių sudėtyje yra įvairių saldiklių ir kurių poveikis organizmui nėra iki galo aiškus. Užuot rizikavus mėgautis jais, A. Sorokinas pataria verčiau jau rinktis paprastą ar mineralinį vandenį.

O kaip dėl sportinių gėrimų nesportuojantiems?

Daugelis žmonių jau žino, kad net ir intensyviai nesportuojant vandenį gerti būtina. Juk jo stoka gali būti ir įvairių sveikatos sutrikimų bei ligų priežastimi. Dėl vandens stygiaus organizme gali sumažėti širdies darbingumas, pakilti kraujospūdis, tirštėti kraujas.

O intensyvios fizinės veiklos metu netekus elektrolitų, gali atsirasti raumenų mėšlungis, širdies ritmas tapti nereguliarus. Vandens stygius organizme gali sutrikdyti inkstų veiklą, taigi sunkiau pasišalina toksinai, jie kaupiasi organizme. Paveikiamas ir virškinimas – gali užkietėti viduriai.

Tačiau neretai vietoj paprasto ar mineralinio vandens, gėrimus, skirtus sportuojantiems, gurkšnoja ir tie, kurie niekuomet neperžengia sporto salės slenksčio – skanumynus mėgstantys žmonės tiesiog mano, kad tai geras būdas skysčių bei mineralų balansui atstatyti.

Aleksandras Sorokinas

„Mūsų gyvenimą veikia reklamos, kurios akcentuoja malonumą vartoti. Neteigiu, kad būtina atsisakyti saldžiųjų ar sportinių gėrimų, tačiau patariu labai saikingai juos vartoti“, – pataria garsus sportininkas.

Jis ragina objektyviai vertinti ir savo amžių bei gyvenimo būdą:

„Paaugliai paprastai yra aktyvesni nei suaugę, jie daugiau vaikšto, jų greitesnis metabolizmas. Tačiau važinėjantys automobiliu, dirbantys sėdimą darbą tikrai neturėtų piktnaudžiauti jokiais saldžiais gėrimais. Gauta energija tiesiog virs riebalais. Paprastas ar mineralinis vanduo tokio efekto niekada neduos.“

Du litrai vandens per dieną nėra taisyklė

Nors įvairiuose šaltiniuose galima rasti patarimų, kiekgi būtent vandens per dieną reikia išgerti, A. Sorokinas pataria verčiau klausyti savo kūno signalų ir malšinti troškulį vos tik jį pajutus.

„Daug kur teigiama, kad per dieną reikia išgerti bent du litrus vandens. Nepatariu aklai vadovautis tokiomis rekomendacijomis. Vandens kiekis, kurio jums reikia, labai individualus dalykas. Jis priklauso ir nuo lauko temperatūros, ir nuo treniruotės intensyvumo“, – teigia jis.

Sportininkas prisipažįsta, jog pats niekada neskaičiuoja per dieną išgeriamo vandens kiekio.

„Žinau tik, kad tai tikrai nėra mažai. Vadovaujuosi nuostata, kad geriau išgerti vandens daugiau nei per mažai. Sveikas žmogus tiesiog tada dažniau nueis į tualetą, – šypsosi pašnekovas. – Nėra čia jokių taisyklių: galima gerti ir prieš, ir po treniruotės, ir jos metu. Svarbu, kad organizmas neprarastų skysčių ir mineralų balanso.“

Todėl A. Sorokinas rekomenduoja verčiau jau gerti paprastą vandenį nei įvairius saldžius gėrimus, tačiau fizinio krūvio metu labiau pataria rinktis mineralinį.

„Mineralinis vanduo irgi turi būti vartojamas saikingai, tikrai nereikia kasdien išgerti po porą litrų. Pavyzdžiui, „Vytauto“, kurio sudėtyje mineralų daug, aktyviam žmogui per dieną turėtų pakakti pusės litro“, – apie saiką visuose pasirinkimuose primena pašnekovas.

Mineralinio vandens mėgėjams jis pataria atlikti nedidelį testą, kuris parodys, ar ne per daug druskų prisikaupę organizme. Po treniruotės reikėtų lyžtelėti savo prakaitą: jei jis itin sūrus, tikėtina, kad geriate mineralinio per daug, ir organizmas prakaituodamas bando atsikratyti druskos pertekliaus per odą. Tokiu atveju A. Sorokinas pataria gerti daugiau paprasto vandens.

Sportininkas atkreipia dėmesį, jog visi šie patarimai tinka tik sveikiems žmonėms, kurie neturi jokių indikacijų, susijusių su skysčių vartojimu.