„Paupio kinezioteka” ragina numalšinti skausmus natūraliai ir efektyviai, pasitelkiant unikalią metodiką bei modernius treniruoklius – vienintelius tokius Lietuvoje.

Margarita Kitova, vyresnioji „Paupio kinezioteka” kineziterapeutė, perspėja, kad įprastos skausmo malšinimo priemonės dažnai daro meškos paslaugą – skausmui nurimus, žmogus kurį laiką gali judėti laisviau ir aktyviau, taip dar labiau paaštrindamas būklę.

„Tokios priemonės laikinai sumažina diskomfortą, tačiau pagrindinės problemos neišsprendžia. Kita vertus, situacija negerėja ir apribojant judėjimą. O kineziterapija gali padėti efektyviai spręsti pagrindinę problemą taisyklingai judant – būtent tada vyksta atsigavimo procesai”, – papildo Osvaldas Mažonas, „Paupio kinezioteka” konsultuojantis kineziterapeutas.

Kenčia ir sėslūs, ir judrūs žmonės

Šiuolaikinio žmogaus gyvenimo būdas yra kupinas iššūkių, kurie dažnai tampa nugaros ir sąnarių skausmų priežastimi. Ilgos darbo valandos prie kompiuterio, sėdėjimas nepatogioje pozoje, netaisyklinga laikysena ir fizinio aktyvumo trūkumas sukuria tobulą terpę šiems skausmams atsirasti. Kaklo ir rankų įtampa taip pat susijusi su sparčiai augančiu technologijų naudojimu.

„Sėslus gyvenimo būdas, prietaisų ekranai ir neergonomiška kūno padėtis dažniausiai sukelia skausmus viršutinėje kaklo dalyje ir ties juosmeniu. Vyresniems žmonėms nuolatiniu kasdienybės palydovu tampa kelio, klubo, peties sąnarių skausmai. Pastebime, kad į mus kreipiasi vis jaunesni žmonės ir vardija tas problemas, kurios paprastai vargina gerokai vyresnio amžiaus klientus”, – sako O. Mažonas.

M. Kitova atkreipia dėmesį, kad skausmus gali išprovokuoti ir sunkus fizinis darbas. Klaidinga manyti, kad prie jo pripratęs žmogus yra apsaugotas nuo nemalonių kūno pojūčių – didelės jėgos reikalaujanti veikla nėra tas pats, kas kineziterapija ar sporto salė.

Vilniuje įsikūręs kineziterapijos klubas „Paupio kinezioteka“

Suskaudus nugarą, nedarykite šios dažnos klaidos

Tuos, kurie nugaros ir ypač juosmens skausmų siekia atsikratyti sporto salėje, „Paupio kinezioteka” vyresnioji kineziterapeutė taip pat ragina suklusti – žinių stoka, per dideli svoriai ir netaisyklinga pratimų atlikimo technika gali pernelyg apkrauti tam tikras raumenų grupes ir išprovokuoti būklės paūmėjimą. Be to, nugaros skausmus malšina ne nugaros, o specifiškesnių raumenų stiprinimas.

„Suskaudus nugarą, žmogus paprastai renkasi stiprinti nugaros raumenis sporto salėje – tai didelė klaida. Yra labai daug aspektų, kodėl to nepatartina daryti sporto salėje. Pavyzdžiui, pirmiausiai reikėtų stiprinti ne tuos nugaros raumenis, kuriuos mes matome veidrodyje. Visas dėmesys turėtų krypti į stuburą stabilizuojančius raumenis, į giliuosius pilvo sienos raumenis ir daugybę smulkių raumenų, kurie fiksuoja stuburo slankstelius”, – perspėja M. Kitova.

Tačiau net ir šiuos specifinius raumenis, pasak „Paupio kinezioteka” kineziterapeutų, reikia stiprinti taisyklingai, ergonomiškose padėtyse.

„Kodėl po treniruotės sporto salėje nugarą pradeda skaudėti intensyviau? Ogi pervargusiai nugarai užkraunama dar daugiau darbo, raumenys nebegali atlikti savo funkcijos. Be to, šiuolaikiniam žmogui yra neįprastos ergonomiškos padėtys: jis atlieka judesius ir prie stalo sėdi dažniausiai netaisyklingai. Tos pačios laikysenos žmogus nuvyksta į sporto salę, ten pratimus taip pat atlieka klaidingai. Tikrai pasitaiko, kad klientai atvyksta tiesiai iš sporto salės – su traumomis, paūmėjusiais skausmais ir kitomis papildomomis problemomis. Padirbėję su specialistais jie supranta, ką reiškia ergonomiškos padėtys ir kaip jas pritaikyti kasdieniame gyvenime”, – pasakoja O. Mažonas.

Vienintelis toks kineziterapijos kubas Lietuvoje

„Paupio kinezioteka” yra vienintelis kineziterapijos klubas Lietuvoje, dirbantis pagal unikalią, ilgametę Bubnovskio arba Dikulio metodiką. Jos esmė – pagerinti sutrikusią kraujo mikrocirkuliaciją specifinėse kūno srityse, taip padedant organizmui greičiau atsistatyti.

Bubnovskio metodika akcentuoja judesių terapiją, siekdama pagerinti raumenų ir sąnarių funkcijas pecialiai pritaikytais pratimais ir tokiu būdu stiprinti kraujotaką ir skatinti natūralius atsistatymo procesus. Dikulio metodika taip pat pabrėžia judesio svarbą, bet ypatingą dėmesį skiria stuburo ir sąnarių normalios veiklos atkūrimui, naudojant unikalius pratimus ir terapinius aparatus, kurie gali padėti atstatyti raumenų jėgą ir sąnarių lankstumą. Abi metodikos siekia ilgalaikio skausmo malšinimo ir funkcionalumo atkūrimo be papildomų intervencijų.

Kitas klubo išskirtinumas yra vieninteliai Lietuvoje „Speediance“ treniruokliai su dirbtiniu intelektu. Ši technologija leidžia saugiai dirbti su klientu, stebėti galūnių darbo simetriją ir judesio amplitudes. Treniruokliai gali greitai atpažinti ir reaguoti į netinkamus judesius ar padidėjusią traumų riziką, taip užtikrindami naudojimo saugumą visos treniruotės metu. Suaktyvinti kraujotaką ir prisidėti prie bendros savijautos gerinimo taip pat padeda klube įrengta sauna ir kontrastiniai dušai.

Vilniuje įsikūręs kineziterapijos klubas „Paupio kinezioteka“

Moko suprasti savo kūną, jo poreikius ir galimybes

Kuomet į klubą kreipiasi skausmingo judėjimo išvargintas žmogus, jam sudaroma individuali reabilitacijos programa. Pasak M. Kitovos, prižiūrint kineziterapeutui, pratimai gali būti atliekami net ir esant labai intensyviam skausmui.

„Pirminė konsultacija trunka 1,5 valandos ir yra suskirstyta į kelis etapus. Pirmiausia renkame informacija apie žmogų, jo savijautą. Tuomet apžiūrime klientą, vertiname jo raumenų tonusą, sąnarių paslankumą ir laikyseną. Trečiasis etapas – testavimas moderniais treniruokliais, kurie padeda įvertinti raumenų funkcines galimybes. Galiausiai sudarome individualią programą, kurią žmogus atlieka prižiūrint kineziterapeutui”, – apie kelio pradžią geresnės savijautos link pasakoja M. Kitova.

Ji sako, kad kliento savijautos pagerėjimas priklauso nuo problemos rimtumo. Jeigu nustatytas tik raumenų spazmas, gali užtekti ir šešių užsiėmimų. Tačiau užsiėmimus „Paupio kineziotekoje” palankę žmonės, pasak kineziterapeutės, tampa sąmoningesni, išmoksta geriau kontroliuoti savo judesius kasdienėje veikloje. Ši išmokta rutina gali padėti greičiau atsistatyti, sumažinti skausmus ir išvengti jų ateityje.

„Kiekvienos treniruotės pradžioje darome apšilimą ant kilimėlio. Klientai pratimus gali kartoti namuose, ir mes labai raginame tai daryti. Svarbu suprasti, jog kiekvienas žmogus yra unikalus, todėl mes nedirbame pagal vienodas programas – dažnai įprastus bazinius pratimus modifikuojame, pritaikome konkrečiam žmogui, atsižvelgdami į jo galimybes, pradinę padėtį ir judesio amplitudę”, – apie skausmo malšinimą judesiu kalba O. Mažonas.

Judesys yra raktas į sveiką ir laimingą gyvenimą. Kineziterapija ne tik gali padėti susigrąžinti kontrolę į savo rankas, bet ir moko suprasti savo kūną, jo poreikius bei galimybes. Atrasti naują požiūrį į sveikatą ir ištrūkti iš užburto skausmo rato dabar galima dar sumaniau: vienerių metų gimtadienį švenčianti „Paupio kinezioteka” iki liepos mėnesio pabaigos užsiregistravusiems žmonėms dovanoja 15 proc. nuolaidą kineziterapijos paslaugoms.