Dažniausios klaidos siekiant padailinti kūno formas

L. Smagurauskas sako, kad viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų yra per griežtas kalorijų ribojimas ir per didelis dėmesys kardio treniruotėms.

„Per mažas suvartojamų kalorijų kiekis gali sulėtinti medžiagų apykaitą, sukelti energijos trūkumą, prastą savijautą ir ilgainiui sukelti sveikatos problemų. Dažnai pasitaiko, kad savaitės pabaigoje, kai organizmas jaučia kalorijų trūkumą, suvalgomas vienas kąsnis neplanuoto maisto, pavyzdžiui, picos, ir svoris pradeda kilti. Visi esame skirtingi, todėl valgyti būtina tiek, kiek reikia mūsų kūnui, o tai priklauso nuo dienos aktyvumo, raumeninės masės, amžiaus ir pan.“, – aiškina sporto treneris.

Pašnekovas pabrėžia, kad sportuojant svarbiausia yra užtikrinti reikiamą visų maistinių medžiagų kiekį – baltymus, sveikus riebalus ir angliavandenius, o tik tada valdyti kalorijų kiekį pagal užsibrėžtus tikslus.

„Baltymai yra būtini raumenų ir kitų audinių atstatymui, sveiki riebalai palaiko hormonų balansą, o angliavandeniai suteikia energijos treniruotėms. Taip pat labai svarbu, kad kalorijų kiekis būtų reguliuojamas ne drastiškai, o subalansuotai, atsižvelgiant į organizmo poreikius ir treniruočių intensyvumą“, – sako L. Smagurauskas.

Neretai galima išgirsti, kad kuo žmogus vyresnis, tuo lėtesnė jo medžiagų apykaita. Tačiau, pasak pašnekovo, tai yra gryniausias mitas, visiškai prasilenkiantis su realybe.

„Medžiagų apykaita lėtėja ne dėl amžiaus, o dėl žalingų įpročių, gyvenimo būdo, per didelio ar per ilgo kalorijų deficito, streso, prasto miego. Valgydami tiek, kiek mums reikia, sportuodami ir išlaikydami normalų riebalų procentą – visi galime pasižymėti greita medžiagų apykaitą, nepriklausomai nuo skaičiaus pase“, – neabejoja sportininkas.

Aktyvumas – raktas į sėkmę

Kalbėdamas apie fizinio aktyvumo svarbą, L. Smagurauskas pabrėžia mitybos „prieš“, „per“ ir „po“ treniruotės skirtumus.

„Prieš treniruotę rekomenduojama vartoti baltymų ir angliavandenių turintį maistą, kuris padeda papildyti glikogeno atsargas raumenyse bei suteikia energijos. Treniruotės metu svarbu palaikyti organizmo hidrataciją bei elektrolitų balansą. Todėl patariama gerti elektrolitų gėrimus, kurie padės išvengti dehidratacijos ir užtikrins raumenų veiklą.

Po treniruotės svarbu užtikrinti, kad organizmas gautų pakankamai baltymų raumenų atstatymui ir angliavandenių glikogeno atsargoms papildyti. Sveikieji riebalai rekomenduojami prieš treniruotę kartu su baltymais ir angliavandeniais, o po sporto – liesas baltymų šaltinis ir angliavandeniai, kad kuo greičiau prasidėtų atsistatymo procesai“, – pasakoja sporto treneris.

Lukas Smagurauskas, sporto treneris „Vytauto“ mineralinio vandens ambasadorius

Sporto trenerio teigimu, norint padailinti savo figūrą ar atsikratyti papildomų kilogramą, svarbu ne tik reguliariai treniruotis sporto salėje, bet ir palaikyti bendrą dienos aktyvumą.

„Kasdien siūloma nueiti bent 10 000–12 000 žingsnių, nes tai padeda išlaikyti sveiką medžiagų apykaitą, o svoris natūraliai mažės su tinkama mityba ir pakankamu baltymų bei kitų maistinių medžiagų vartojimu“, – sako L. Smagurauskas.

Hidratacija ir elektrolitai

Pašnekovas atkreipia dėmesį, kad treniruočių ar aktyvaus laisvalaikio metu su prakaitu pasišalina ne tik vanduo, bet ir gyvybiškai svarbūs mineralai, tokie kaip natris, kalis, kalcis ir magnis.

„Šių mineralų trūkumas gali sukelti galvos skausmą, energijos trūkumą, raumenų spazmus bei bendrą nuovargį, todėl juos būtina kuo greičiau atstatyti“, – aiškina L. Smagurauskas.

Vienas iš efektyviausių būdų atstatyti prarastus mineralus, pasak pašnekovo, yra gerti gazuotą mineralinį vandenį, pavyzdžiui „Vytautą“, kuriame gausu elektrolitų, arba specialius elektrolitų gėrimus, skirtus sportininkams

„Po treniruotės rekomenduojama išgerti 500–700 ml vandens, tačiau tikslus kiekis priklauso nuo treniruotės intensyvumo ir prarasto prakaito kiekio. Jei treniruotės metu prakaituojate intensyviai, būtina vartoti daugiau vandens ir nepamiršti papildyti elektrolitų atsargų“, – teigia sporto treneris.

Bei priduria, kad didelio skirtumo kokį mineralinį rinktis nėra. „Tai daugiau asmeninis pasirinkimas. Tiek gazuotas, tiek negazuotas mineralinis vanduo gali papildyti organizmą būtinais mineralais, todėl svarbiausia yra gerti tokį, kuris jums patinka ir kurio vartojimas suteikia komfortą“, – sako L. Smagurauskas.

Tad norint pasiekti trokštamų rezultatų kūno formavimo procese, sporto trenerio teigimu, būtina ne tik stebėti suvartojamų kalorijų kiekį, užtikrinti subalansuotą mitybą, kurioje netrūktų baltymų, angliavandenių ir sveikų riebalų, bet ir nepamiršti tinkamos hidratacijos bei elektrolitų balanso palaikymo.

L. Smagurauskas pabrėžia, kad kiekvieno žmogaus organizmas yra unikalus, todėl mitybos planas turi būti pritaikytas individualiai, atsižvelgiant į dienos aktyvumą, treniruočių intensyvumą bei sveikatos būklę.