Kodėl skauda?

Klubo „Paupio Kinezioteka“ vyriausioji kineziterapeutė M. Kitova sako, kad problemų, susijusių su stuburu, rizika didėja dėl sėdimo darbo nedarant pertraukų, nekeičiant kūno padėties darbo metu bei neergonomiškos darbo aplinkos.

Pasak jos, dirbantys sėdimą darbą dažniausiai skundžiasi kaklo, tarpumenčio bei apatinės nugaros dalies raumenų įtampa ir skausmu.

„Sunkus fizinis darbas taip pat gali būti problemų, susijusių su stuburu ir sąnariais, priežastis. Pasikartojantys judesiai, darbas nepatogioje padėtyje, sunkių daiktų kilnojimas, esant silpniems kūno raumenims, gali lemti raumenų įtampos, nugaros ir sąnarių skausmo atsiradimą“, – sako specialistė.

Kineziterapeutė atkreipia dėmesį, kad sveikatos problemų priežastimi gali tapti ir netaisyklingai atliekami pratimai sporto klube.

Kinezioteka

„Labai dažnai žmonės, norintys patobulinti savo kūno formas, pradeda sportuoti sporto klubuose be profesionalios priežiūros ir neturėdami pakankamai žinių apie treniravimosi principus, todėl pasirenka netinkamus svorius, atlieka pratimus techniškai netvarkingai, nesivadovauja jokia metodika. Visa tai gali lemti nugaros ir sąnarių skausmo atsiradimą“, – teigia M. Kitova.

Anot jos, traumų rizika yra didžiausia tuomet, kai yra dirbama su dideliais svoriais neįvaldžius technikos. Kineziterapeutė perspėja: būtina išmokti visus judesius atlikti techniškai tvarkingai, nes net ir maži svoriai, atliekant pratimą netaisyklingai, gali pakenkti.

Unikali gydymo metodika ir individualus požiūris

Tačiau jei nepavyko išvengti stuburo, sąnarių ar raumenų pažeidimų, būtina kuo greičiau skubėti pas specialistus.

M. Kitova pasakoja, kad klube „Paupio Kinezioteka“ dirbama pagal unikalią gydymo programą, kuri remiasi Bubnovskio arba Dikulio metodika:

„Mes esame vieninteliai Lietuvoje, kurie dirbame vadovaudamiesi šiomis koncepcijomis. Šių metodų esmė yra pašalinti raumenų spazmus ir atkurti normalią kraujotaką ten, kur ji yra sutrikusi, nes esant gerai kraujotakai organizmas atsistato greičiau.“

Kinezioteka

Pasak jos, raumenų įtampą gali lemti nuolat patiriamas stresas, sunkus fizinis darbas, neergonomiška darbo aplinka, netinkama miego padėtis, bloga pratimų atlikimo technika sporto salėje bei darbo ir poilsio režimo nesilaikymas.

„Žmogus gali jausti įvairaus pobūdžio ir intensyvumo skausmus – nuo mažo, neintensyvaus, maudžiančio iki aštraus, duriančio keičiant kūno padėtį. Tai priklauso nuo skausmą sukėlusios priežasties, pvz. raumenų įtampa, tarpslankstelinio disko išvarža, artritas ir kt.“, – sako specialistė.

Pajutus bet kokius simptomus, pirmiausia reikia kreiptis į gydytoją, kad jis nustatytų skausmo priežastis ir rekomenduotų gydymą, pabrėžia kineziterapeutė.

Visi pirmą kartą atvykę į klubą „Paupio Kinezioteka“ gauna išsamią konsultaciją:

„Pirmoji konsultacija, susidedanti iš trijų etapų, trunka 1,5 valandos. Iš pradžių kalbamasi su klientu, išklausomi visi nusiskundimai, susipažįstama su sveikatos problemomis, medicininiais dokumentais. Po to vyksta fizinis žmogaus ištyrimas. Jis apžiūrimas, vertinama kaulų ir raumenų sistemų būklė: raumenų tonusas, sąnarių paslankumas ir t. t. Trečiasis etapas yra testavimas salėje treniruokliais. Visa testavimo salėje eiga, pratimų parinkimas priklauso nuo konkrečios diagnozės bei apžiūros rezultatų.“

Kinezioteka

M. Kitova pasakoja, kad testuojant žmogų, jis atlieka tam tikrus pratimus, parenkant tokį svorį, kad pratimą žmogus galėtų atlikti 20 kartų. Šiuo testavimu siekiama nustatyti, kur yra raumenų spazmai.

„Gauti testavimo rezultatai lyginami su esamomis normomis. Tuomet kiekvienam klientui sudaroma individuali programa atsižvelgiant į testavimo rezultatus“, – pasakoja kineziterapeutė.

Vyriausioji kineziterapeutė sako, kad priklausomai nuo diagnozės ir žmogaus savijautos, yra rekomenduojami arba individualūs užsiėmimai, arba užsiėmimai mažose grupelėse iki 3 asmenų, su kuriais dirba instruktorius kineziterapeutas.

Kol vieni gydosi, kiti tausoja sveikatą

M. Kitova sako, kad klube „Paupio Kinezioteka“ lankosi labai skirtingi žmonės. Vieni ateina jau su tam tikromis gydytojų nustatytomis diagnozėmis, kaip osteochondrozė, tarpslankstelinė disko išvarža, artritas, skoliozė, taip pat turintys laikysenos sutrikimų.

„Džiaugiamės, kad nemažai mūsų klientų čia lankosi neturėdami jokių rimtų nusiskundimų, bet norėdami palaikyti gerą bendrą fizinę būklę, gerai jaustis“, – teigia pašnekovė.

Ji sako, kad profilaktika yra ypač svarbi tiems, kurie dirba sėdimą arba sunkų fizinį darbą, taip pat žmonėms, kurių darbe yra daug pasikartojančių judesių, tokių kaip svorio kėlimai, pasisukimai, pasilenkimai. Toks darbo pobūdis lemia laikysenos problemas, raumenų įtampą.

M. Kitova sako, jog reabilitacijos trukmė yra įvairi ir priklauso nuo daugelio veiksnių:

Kinezioteka

„Tai labai individualu. Kuomet žmonės atvyksta su neįsisenėjusiomis problemomis, kurių priežastis – raumenų įtampa, tuomet rezultatai pasiekiami gana greitai. Jei problema įsisenėjusi, žmogus simptomus jaučia metus ar daugiau, tai ir pati reabilitacija trunka ilgiau“, – pastebi kineziterapeutė.

Pasak jos, savijautos pagerėjimą lemia faktorių visuma: rekomendacijų paisymas kasdienėje veikloje, ergonomiška darbo aplinka, subalansuotas darbo ir poilsio režimas, savarankiškas mankštinimasis.