Kodėl pravartu bendradarbiauti su nelegalų darbą kontroliuojančiomis institucijomis?

Šarūnas Orlavičius, VDI kancleris, sako, kad dirbdami nesudarę darbo sutarties ir apie darbą neinformavę „Sodros“ prarandate socialines garantijas. Vis tik, anot jo – dalį jų galite susigražinti.

„Nelegaliai ar nedeklaruotą darbą dirbantys darbuotojai dažnai nuo to nukenčia patys: neretai jiems nesumokamas darbo užmokestis arba sumokama gerokai mažiau. Negana to, nelegaliai dirbantys darbuotojai gali būti atleidžiami be jokių įspėjimų ir niekas negali jų dėl to apsaugoti. Be to, jie nekaupia darbo stažo, nemoka jokių mokesčių, todėl mažėja ir būsima pensija, jie negauna išmokų ligos atveju arba darbe įvykus nelaimingam atsitikimui, jiems nepriklauso atostogų dienos, pašalpos“, – sako Š. Orlavičius.

Anot specialisto, norint sumažinti nelegaliai dirbančių asmenų skaičių nuo liepos 1-osis įsigaliojo tam tikri pakeitimai. Jų dėka nelegaliai dirbantis asmuo, kuris apie savo nelegalų darbą praneš vienai iš keturių tokius atvejus kontroliuojančių institucijų (VDI, Valstybinei mokesčių inspekcijai, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai ar policijai), ir su jomis bendradarbiaus viso nelegalaus darbo tyrimo metu – jeigu bus konstatuotas nelegalus darbas, jam bus nenaikinamas bedarbio statusas.

Pasak Š. Orlavičiaus, bedarbio statusas užtikrina, kad būtų gaunamos visos socialinės garantijos – bedarbiui skirtos išmokos bei privalomasis sveikatos draudimas.

Darbdaviams bendradarbiaujantiems su institucijomis – mažesnės bausmės

Norint išvengti nemalonumų – bendradarbiauti su institucijomis patariama ir darbdaviams.

„Darbovietėje nustačius nelegalų darbą, suklydę darbdaviai taip pat galės bendradarbiauti su institucijomis, sutikti su nelegalaus darbo faktu, darbuotoją oficialiai įdarbinti ir jam sumokėti ne mažiau kaip tris minimalius atlyginimus (2 772 Eur) pavedimu į nurodytą darbuotojo mokėjimo sąskaitą. Jeigu darbdavys šio reikalavimo neįvykdys, konstatavus nelegalų darbą, jam bus skiriama didesnė nei minimali bauda, o darbuotojas dėl neišmokėto darbo užmokesčio (ne mažiau nei 3 MMA) galės kreiptis į darbo ginčų komisiją“, – sako Š. Orlavičius.

Kodėl legaliai dirbti apsimoka?

VDI specialistas primena, kad dirbant be oficialios darbo sutarties, darbdavys gali be jokio perspėjimo sumažinti atlyginimą arba visai jo neišmokėti, dar blogiau – atleisti iš darbo. Tokiais atvejais asmenys praranda visas garantijas. Išaiškinus, kad darbuotojas dirbo nelegaliai, jis gali netekti bedarbio statuso, jeigu tuo laikotarpiu jis yra registruotas Užimtumo tarnyboje. Tokiu atveju nustos galioti visos socialinės privilegijos, o įmokas, kurias už darbo ieškantįjį sumoka valstybė, pavyzdžiui, sveikatos draudimą, teks mokėti patiems.

Tuo tarpu dirbant legaliai, kai darbuotojo ir darbdavio santykius apibrėžia darbo sutartis, darbdaviui atleidus darbuotoją iš darbo, darbdavys privalo sumokėti išeitinę kompensaciją, kuri prisideda prie finansinio stabilumo netekus darbo.

Nelegaliai dirbantis asmuo šiuo atveju turėtų kreiptis su rašytiniu skundu (prašymu) į VDI teritorinį skyrių dėl situacijos identifikavimo. Skundą galima atsiųsti paštu, elektroniniu paštu (pasirašius elektroniniu parašu) arba atvykti į bet kurį VDI teritorinį skyrių (adresus ir kitą reikiamą kontaktinę informaciją galima rasti interneto svetainėje www.vdi.lt). Taip pat VDI primena, kad bauda pačiam nelegaliai dirbusiam asmeniui nėra skiriama.