Kaitra sugadino voveraites

Po kelių lietingų ir vėsių dienų Merkinėje vėl atsidarė visos trys grybų ir uogų supirktuvės. Keletą dienų jos nedirbo, nes rekordiniai karščiai, kai Pietų Lietuvoje užfiksuota net +35 laipsnių oro temperatūra, pakenkė ir grybams.

„Žiūrėkit, kaip apdžiūvo voveraitės kepurės kraštai. O kitos visai iškepė. Tokių grybų perdirbėjai Varėnoje iš mūsų neima, tai nenorėdamas pyktis su nuolatiniais grybautojais visai jų nesupirkinėjau“, – pasakojo miško gėrybių supirkėjas Juozas, įsitaisęs pačiame karališko Merkinės miesto centre, mediniame turgelio paviljone.

Šiomis dienomis už kilogramą voveraičių Merkinės grybautojai iš supirkėjų gauna 4 eurus. Blaškytis nuo vienos supirktuvės prie kitos nėra prasmės, nes kainos nesiskiria.

Grybų supirkimas

„Prieš keletą metų Merkinėje veikė 11 supirkėjų ir darbo visiems užteko. Tame name, kitoje gatvės pusėje pirko, aikštėje prie krautuvės pirko ir čia“, – ištiesta ranka rodo Juozas. O dabar, jo teigimu, grybų supirkimas tapo beveik nuostolinga veikla.

„Perdirbėjai moka man 4,30 – 4,40 euro, bet supirktos voveraitės per dieną netenka nemažai svorio, o baigus darbą jas dar reikia nuvežti į Varėną. Tai dar džiaugiuosi, jeigu atmetus visas išlaidas nuo kilogramo lieka 10 centų uždarbio“, – atviravo supirkėjas ir prašė neminėti jo pavardės. Nes Juozo kolega, pašnekėjęs prieš televizijos kameras, po kelių dienų sulaukė tikrintojų iš vienos svarbios valstybės institucijos. Gal tai tėra sutapimas, bet jo pakako, kad grybų supirkimo verslo mažmenininkai imtų vengti pokalbių su žiniasklaidos atstovais.

Užplūdo grybai iš Rusijos

Juozas pasakojo, kad miško gėrybių supirkimo sezonas Dzūkijoje šiemet prasidėjo neįprastai anksti.

„Anksčiau pirkti voveraites pradėdavom po Joninių ar net pirmosiomis liepos dienomis, o šiemet birželio 10-ąją jau pirkom. Kaina buvo 7 eurai už kilogramą, o iki 4 eurų nukrito visai ne todėl, kad miškuose daug grybų. Aš jums pasakysiu tikrą priežastį – ir dabar prie sienos laukia eilėje įvažiuoti į Lietuvą keturios „furos“ su voveraitėmis iš Rusijos. O kiek jų šiemet jau įvažiavo“, – sakė Juozas.

Grybų supirkimas

Merkiniškis pasakojo neoficialiai teiravęsis pažįstamų grybų perdirbėjų, ar jie perka rusiškus grybus ir išgirdęs atsakymą, kad šie neturi kitos išeities, nes pralaimėtų konkurentams, kurie perdirba pigesnius rusiškus grybus.

„Supraskim, kad neturtingoje Rusijos provincijoje žmonės noriai grybauja ir gaudami eurą už kilogramą voveraičių, nes tai – šimtas rublių. Liūdniausia, kad nėra jokio draudimo įvežti į Europos Sąjungą grybus ir uogas“, – apgailestavo miško gėrybių supirkėjas.

Juozas prisimena laikus, kai grybų dygimo sezono metu į miškus išeidavo ir jaunas, ir senas. O dabar, kai rusiški grybai numušė kainas, grybauja tik vyriausios kartos merkiniškai.

„Gyvaudavo jaunimas, mokiniai stengdavosi per vasarą kuo daugiau užsigrybauti, kad galėtų pasiruošti mokslo metams. O dabar jaunų veidų beveik nematau, liko tik paskutiniai patyrę grybautojai, kol dar paeina. Su jais tas miško gėrybių supirkimo verslas užsibaigs. Nenoriu jų nuvilti, todėl nenutraukiu veiklos, bet naudos iš jos mažai“, – kalbėjo Juozas.

Grybų supirkimas

Atneša tik uogavimo šukomis surinktas mėlynes

Dar labiau už grybautojus šiemet nusivylė supirkimo kainomis Dzūkijos uogautojai. Supirkėjai moka vos po 2 eurus už kilogramą mėlynių, o turguje ir interneto socialinių tinklų grupėse šios uogos perkamos ir parduodamos po 5 eurus už litrą. Supirkėjo Juozo teigimu, kilogramas mėlynių atitinka maždaug 1,5 litro, bet jeigu uogos sausos, tai gali ir daugiau.

Į supirktuves mėlynes priduodantys uogautojai būna surinkę jas Lietuvos miškuose uždraustomis naudoti uogavimo šukomis.

„Už mėlynių rinkimą šukomis numatytos baudos, bet juk niekas neprisipažįsta, kad taip uogavo. O pačios uogavimo šukos neuždraustos – jų galima įsigyti ir turguje, ir ūkio prekių parduotuvėse. Tik jos skirtos ne į mišką neštis, o rinkti uogas savo darže. Anksčiau šukomis rinktas mėlynes buvo galima atskirti nuo skintų rankomis pagal lapų kiekį, bet uogautojai įsigudrino juos išpūsti dulkių siurbliu. Nors aš vis tiek atskiriu, nes rankomis rinktos uogos būna sveikos, o šukuojant daugiau jų pažeidžiama“, – sakė Juozas.