Vandeninis valgomosios sodos tirpalas pasižymi antivirusiniu, antibakteriniu poveikiu, apsaugo pomidorus nuo kenksmingų vabzdžių, suaktyvina vidines augalo jėgas, kad jis būtų atsparus ligoms ir ankstyvam lapų nudžiūvimui.

Valgomoji soda kovojant su ligomis

Valgomoji soda sėkmingai kovoja su pomidorų fitoftoroze. Fitoftorozės atveju prevencija yra veiksmingesnė už gydymą, todėl pageidautina pomidorus nupurkšti sodos tirpalu praėjus kelioms savaitėms po daigų pasodinimo į dirvą.

Gydymas turėtų būti atliekamas kelis kartus su 7–10 dienų pertrauka. Taip galite ne tik užkirsti kelią fitoftorozės atsiradimui ant pomidorų krūmų, bet ir kartu pagerinti nokstančių vaisių skonį.

Norint paruošti tirpalą, reikia ištirpinti tris valgomuosius šaukštus sodos dešimtyje litrų vandens. Fitoftorozės ir kitų ligų profilaktikai galite naudoti tokį tirpalą. Viename litre vandens ištirpinkite valgomąjį šaukštą sodos, 15 ml augalinio aliejaus ir 30 g tarkuoto skalbiamojo muilo. Šiuo tirpalu pomidorus purkškite kartą per dvi savaites.

Sodos naudojimas pomidorų derliui pagerinti

Soda pasiteisino kovojant su miltlige. Purškimui nuo miltligės paruoškite tokį mišinį.

Ant 10 litrų vandens 50 g sodos ir susmulkinto skalbiamojo muilo purkškite pomidorus ne dažniau kaip kartą per savaitę, 10 dienų.

Kovai su amarais, voratinklinėmis erkėmis paruoškite 75 g sodos ir 10 litrų vandens tirpalą. Paruoštu tirpalu purškiami augalo lapai ir stiebai kartą per savaitę.

Asociatyvi nuotr.

Norėdami paskatinti augimą, pagerinti derlių, paruoškite 1 % sodos tirpalą – porą arbatinių šaukštelių sodos ištirpinkite kibire šilto vandens. Šiuo tirpalu laistykite lysves vakare kartą per savaitę.

Nelaistykite augalų karštomis dienomis. Stebėkite pomidorų reakciją į sodos trąšas. Pasirodžius pirmiesiems vabzdžių ligų požymiams, pomidorus galite nupurkšti tuo pačiu sodos tirpalu. Jei ant lapų ir stiebų atsiranda nudegimų, o tai rodo, kad dirvožemis prisotintas sodos, reikėtų padidinti laiko intervalus tarp laistymo ir purškimo.

Kai ant pomidorų atsiranda kiaušinėlių, kad daržovės būtų sultingos ir skanios, pomidorus laistykite 3,5 % sodos tirpalu ir periodiškai purkškite lapus 0,5 % sodos tirpalu.

Jei daigų lapai pagelto, pomidorų augalus nupurkškite valgomąja soda. Pasodintų pomidorų daigų, kaip ir kitų daržovių, pageltę lapai gali nukristi. Kad to išvengtumėte, augalus nupurkškite šiek tiek koncentruotu geriamosios sodos tirpalu, t. y. vieną valgomąjį šaukštą geriamosios sodos ištirpinkite 10 litrų vandens.

Šiuo tirpalu pomidorus purkškite tris kartus – liepos pradžioje, liepos pabaigoje ir rugpjūčio viduryje. Laikui bėgant apdoroti lapai išlaikys sveiką žalią spalvą.