Svarbu pasirūpinti higiena

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Jugnė Junė Jonušaitė sako, kad apsinuodyti galima mikrobais, patekusiais ant mėsos ruošiant ją nešvariomis rankomis ir nehigieniškomis sąlygomis.

„Taip dažnai nutinka rengiant grilių gamtoje, kur nėra galimybių higieniškai nusiplauti rankas. Todėl organizuojant maisto ruošą lauke reikėtų pasirūpinti ir papildoma vandens talpa, skirta kruopščiai nusiplauti rankas su muilu. Jei nėra galimybės nusiplauti rankų, prieš ruošdami maistą bent jau dėmesingai jas nusivalykite su drėgnomis servetėlėmis“, – patarė specialistė.

Kaip patikrinti, ar mėsa iškepusi

Anot J. J. Jonušaitės, dar viena iš apsinuodijimo priežasčių gali būti ne iki galo iškepta mėsa. Pašnekovės tikinimu, temperatūrą kepamos mėsos viduje patikimai parodo maisto termometras. Iškepusios mėsos temperatūra viduje turėtų siekti +72 laipsnius, o paukštienos – net +85 laipsnius. Jeigu šalia nėra termometro, reikėtų storiausią dalį pradurti šakute ir stebėti ištekančių sulčių spalvą. Jos turėtų būti skaidrios, o ne rausvos. Dar vienas patikrinimo būdas – prieš valgant reikėtų perpjauti mėsą ir įsitikinti, kad ji tolygiai iškepusi.

Iškyla Verkių regioniniame parke

„Kepant ant žarijų mėsa gali greitai apskrusti, tačiau likti neiškepusi. Terminis maisto apdorojimas gaminimo metu sunaikina daugumą ligas sukeliančių patogenų“, – sako specialistė.

Vasara – palanki terpė mikrobams

Taip pat, pasak J. J. Jonušaitės, tikimybė apsinuodyti mėsa padidėja ją laikant netinkamomis sąlygomis, ypač netinkamoje temperatūroje. Mėsa turėtų būti laikoma šaldytuve, 4–6 laipsnių temperatūroje.

„Optimali temperatūra sulėtina kenksmingų mikrobų augimą. Važiuojant į gamtą ar sodybą reikėtų pasirūpinti, kad produktai nesugestų pakeliui. Mėsą būtina gabenti specialiuose šaltkrepšiuose arba supakuotą su šaldymo elementais. Paruoštą mėsą reikėtų suvartoti iš karto ir nepalikti jos stovėti kaitroje. Prisiminkite, kad vasara yra palanki terpė daugintis kenksmingiems mikroorganizmams maisto produktuose“, – kalbėjo pašnekovė.

Iškyla Verkių regioniniame parke

Persivalgymas taip pat kenkia

Specialistės teigimu, atėjus mėsos kepimo gamtoje sezonui svarbu pagalvoti ne tik, kaip neapsinuodyti, bet ir kaip užtikrinti maisto įvairovės taisyklę bei pasidžiaugti maistu jo nepersivalgant.

„Mėsos mūsų mityboje turėtų būti saikingai, o pirmenybę turėtume teikti augalinės kilmės produktams: viso grūdo dalių produktams, ankštiniams, daržovėms ir vaisiams. Be to, grilinant mėsą, kaip ir kitus produktus, susidaro kancerogeniai junginiai. Apanglėjusias grilintos mėsos dalis būtina nupjauti ir nevalgyti, nes jose yra didžiausia susidariusių kancerogeninių medžiagų koncentracija“, – paaiškino J. J. Jonušaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)