„Matydami paskutinio periodo situaciją renginiuose, kuomet turėjome ne vieną atvejį, kai kilus nepasitenkinimui visuomenėje atlikėjai priima sprendimą atšaukti pasirodymą viename ar kitame renginyje, dėl jo sąsajų su poliniais veikėjais ar organizacijomis, raginame labiau įsivertinti renginių kontekstus, jų kilmę ar organizatorius. Prasidėjus aktyviam politiniam sezonui, tokio pobūdžio renginių ar paslėpto politikų dalyvavimo juose atvejų – tik daugės“, – atkreipia dėmesį asociacijos pirmininkas Martynas Tyla.

Martynas Tyla

Pasak asociacijos, šiuo raginimu siekiama atkreipti dėmesį, saugant atlikėjų reputaciją bei siekiant apsaugoti renginių industriją nuo destrukcijos.

„Mes puikiai suprantame situacijas, kurios susiklosto, tačiau tokiose situacijos labiausiai nukenčia ne kas kitas, o tik pats atlikėjas bei renginių lankytojai. Labai svarbu prieš priimant sprendimą pasirodyti viename ar kitame renginyje – išsiaiškinti visas detales, įvertinti galima pasekmes ir sutikti apie dalyvavimą renginyje visuomenei pranešti tik 100 procentų įsitikinus. Tai užtikrins visų pusių konstruktyvumą“, – priduria asociacija „Metų muzikos apdovanojimai“.

„Delfi“ primena, kad jau šį šeštadienį, rugpjūčio 3-iąją, į Kėdainius sugrįžta Ledų šventė. Tiesa, dar net neprasidėjęs renginys sulaukė nemažai apkalbų. Ne paslaptis, kad dalis žmonių Ledų šventę sieja su Darbo partijos lyderiu Viktoru Uspaskichu, manoma, jog jis šiuo renginiu naudojasi norėdamas gauti politinių simpatijų. Viešumoje vėl ėmus aptarinėti ant renginio krentantį šešėlį, iš renginio pradėjo trauktis šalies popžvaigždynas.

Ledų šventė

Organizatoriai džiaugėsi, kad į šventę atvyksta italų atlikėja, šokėja, dainininkė bei dainų autorė, geriausiai žinoma dėl savo tarptautinio hito „Tu es foutu“, taip pat žinomo kaip „You Promised Me“, kuris, galima sakyti, buvo užkariavęs kone visus žemynus. Tarptautiniais hitais buvo tapę ir jos singlai „In-tango“ bei „Mama mia“.

Ši atlikėja pasirodys prieš SEL koncertą. Prieš Egidijaus Dragūno pasirodymą publiką turėjo džiuginti lietuvių numylėtiniai „Biplan“, kurių lyderis Maksas Melmanas iš Vokietijos į Lietuvą esą taip pat atskrido tik dėl Ledų šventės.

Tačiau „Delfi“ sulaukė grupės kreipimosi, kad, įvertinus visą kontekstą, nuspręsta iš minimo renginio pasitraukti.

„Renginiui sulaukus prieštaringų vertinimų ir abejonių socialiniuose tinkluose, ar jis nebus panaudotas rinkimų kampanijai, manome, kad negalime būti jo dalimi“, – sako „Biplan“ nariai.

Biplan

Kaip anksčiau skelbė „Delfi“, šį sprendimą grupė paskelbė naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį, o diskusiją dėl renginio Kėdainiuose muzikantai pastebėjo šią savaitę, socialiniuose tinkluose žmonėms pradėjus abejoti, ar atgaivinta miesto šventė netaps politinės kampanijos įrankiu prieš artėjančius Seimo rinkimus.

Prieštaringų vertinimų ir įvairių diskusijų Lietuvoje sulaukia ir dar vienas renginys – liepą jau įvykęs „Naisių vasaros“ festivalis. „Delfi“ primena, kad šįkart į skandalais apipintą „Naisių vasarą“ nusprendė atvykti Laima Vaikulė, Lauris Reiniks, Rūta Ščiogolevaitė bei kiti atlikėjai.

„Naisių vasaros“ festivalis 2022 metų vasarą buvo atsidūręs skandalo epicentre. Liepos 8–9 dienomis Naisiuose turėjo vykti vienuoliktasis „Naisių vasaros“ renginys. Organizatoriai žadėjo pramogų gausą, pavyzdžiui, koncertą su ryškiausiomis šalies muzikos žvaigždėmis. Tačiau netrukus atlikėjai iš festivalio ėmė šalintis vienas po kito.

Tada dalis pasirodyti planavusių atlikėjų buvo atviri LGBTQ+ bendruomenės rėmėjai, o minimo festivalio sumanytojas ir mecenatas – Ramūnas Karbauskis – apie vienalytes santuokas ar šių žmonių grupės eitynes yra ne kartą pasisakęs iš nepritariančiosios pusės. Dėl to visuomenėje atsirado dviprasmiškų vertinimų atlikėjų, kurie iš pradžių sutiko pasirodyti festivalyje, atžvilgiu.

Kilus sujudimui pirmieji iš renginio pasišalino grupė „jautì“, šiuo pavyzdžiu po truputį ėmė sekti ir kiti. Kaip vėliau teigė „The Roop“ ir Donatas Montvydas, žinia ir R. Karbauskio pasisakymas, kad žada kreiptis į KT dėl Vytautui Landsbergiui suteikto valstybės vadovo statuso, atlikėjams buvo paskutinis lašas, jie taip pat nusprendė nepasirodyti Naisiuose.