I.Khelif dalyvavimas olimpinėse moterų bokso varžybose visų žaidynių metu kurstė aistringas diskusijas, kurios užvirė po to, kai jos varžovė, Italijos boksininkė Angela Carini vos po 46 sekundžių pasitraukė iš kovos, rašo „Daily Mail“.

I.Khelif kartu su dar viena kovotoja – Lin Yu-ting iš Taivano – Tarptautinė bokso asociacija (TBA) buvo diskvalifikavusi iš 2023 metų pasaulio čempionato, kai jos esą nepraėjo lyties tinkamumo testų.

Nepaisant to, Alžyro boksininkė nutildė šį triukšmą, kai Paryžiuje savo šaliai iškovojo moterų bokso aukso medalį. Brangų prizą ji pademonstravo stulbinančiai pakeitusi savo įvaizdį.

Vaizdo įraše, kuris pasirodė socialiniame tinkle „Instagram“, matyti, kaip I. Khelif smūgiuoja į kamerą, o po to pasirodo vilkinti vasariškais, gėlėtais drabužiais, priderinusi prie jų auskarus, rožinį akių pieštuką bei rožinį lūpų blizgesį.

Trumpame klipe ji išdidžiai demonstruoja savo aukso medalį ir šypsosi į kamerą.

Imane Khelif

Nors Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK) atkakliai gynė jos tinkamumą varžytis moterų bokso ringe, jos dalyvavimas kurstė aistras visų olimpinių žaidynių metu – prie jų itin prisidėjo sprendimas neleisti jai dalyvauti anksčiau vykusiame moterų bokso čempionate.

Nors TBA ją ir Lin Yu-ting buvo pašalinusi iš pasaulio čempionato, TOK šiuo klausimu laikėsi kitokios nuomonės.

„Tai teisingumo klausimas: moterims turi būti leista dalyvauti moterų varžybose. O šios dvi sportininkės yra moterys“, – tvirtino TOK prezidentas Thomas Bachas.

Savo dalyvavimą gynė ir pati I. Khelif: „Esu visiškai tinkama dalyvauti šiose varžybose. Esu tokia pati moteris, kaip ir bet kuri kita“.

Alžyrietė Imane Khelif – Paryžiaus olimpinė čempionė

„Aš gimiau moterimi. Gyvenau kaip moteris. Kovojau kaip moteris – dėl to nekyla jokių abejonių“, – tikino ji.

Tačiau ji vis tiek sulaukė kritikos iš daugelio įžymybių, įskaitant X ir „Tesla“ vadovą Eloną Muską bei Hario Poterio autorę JK Rowling, kuriuos 25-erių metų boksininkė įvardijo savo ieškinyje.

Boksininkę „vyru“ taip pat pavadino buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas, ir I. Khelif pripažino, kad šis „triukšmas“ ją „paveikė“.

„Kas nori, kad vyrai dalyvautų moterų sporte? Norėčiau pasveikinti jauną moterį, kuri iš vyro tapo moterimi. Jis... Ji laimėjo auksą“, – sakė D. Trumpas.

I.Khelif nėra translytė ir gimė moterimi, tačiau teigiama, kad ji turi vyriškų XY chromosomų, kurias neva nustatė TBA, pernai atlikusi jai lyties testus. Tačiau atsakyti į klausimus, kaip vyksta šis procesas, TBA atsisako.

„Iš karto po to, kai kilo daug triukšmo iš politikų, sportininkų, žvaigždžių, menininkų – Elono Musko ir Donaldo Trumpo, mane tai labai įskaudino, net negaliu apibūdinti, kokia buvau išsigandusi“, – teigė 25 metų I. Khelif.

„Tai mane paveikė. Aš jums nemeluoju, mane tai labai paveikė. Buvo labai skaudu. Negaliu apibūdinti tos baimės, kurią jutau, bet, ačiū Dievui, sugebėjau tai atlaikyti. Ačiū Dievui, visi Alžyro žmonės ir arabų pasaulis žino Imane Khelif moteriškumą, drąsą ir valią“, – sakė čempionė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)