Motyvuoja rinkos ir paklausos padėtimi

Pats „Swedbank“ komentuoja, kad atsižvelgęs į rinkos situaciją bei besikeičiančius klientų poreikius nuo šių metų balandžio 9 dienos gyventojams atnaujino terminuotųjų indėlių pasiūlymus.

„Pradėjome mokėti 2 proc. palūkanas už 1 mėn. terminuotąjį indėlį, taip pat padidinome ir 3 mėn. terminuotųjų indėlių palūkanas. Ilgesnio termino indėlių atsisakėme, nes šio produkto paklausa rinkoje buvo nedidelė“, – „Delfi“ komentuoja „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas Pavel Ladziato.

Taigi, bankas už 1 mėn. terminuotus indėlius padidino palūkanas nuo 0 proc. iki 2 proc., o 3 mėn. – didino 0,25 proc. punkto iki 3 proc. Savo ruožtu 12 mėn. trukmės indėlio palūkanos mažėjo 0,5 proc. punkto ir šiuo metu siekia 3 proc.

„Terminuotųjų indėlių sąlygos nuolatos peržiūrimos, siūlome gyventojams išskirtines, labiausiai jų poreikius atitinkančias paslaugas“, – pabrėžia P. Ladziato.

Pateikiame bankų (ir specializuotų bankų) dabar siūlomas palūkanų normas pagal Lietuvos banko viešai skelbiamus duomenis:

Rinkos laukia pokyčių euro zonoje

„Delfi“ jau balandį skelbė, kad euro zonoje tikimasi bazinių palūkanų normų mažėjimo, jas Europos Centrinis Bankas (ECB) šiuo metu laiko ties palyginti aukštu lygiu. ECB balandžio 11 dieną nutarė kol kas nekeisti bazinių palūkanų normų, tačiau didelė tikimybė, kad tai bus padaryta birželį.

„Kalbant praktiškai iš gyventojų pusės, tie, kurie galvojo pasidėti indėlį, gal reikia suskubti tai daryti, užfiksuojant didesnę palūkanų normą dabar, negu laukiant trijų mėnesių, galbūt pusmečio, nes palūkanų normos mažės“, – „Delfi“ balandį komentavo finansų ekspertė Jekaterina Govina.

„General Financing banko“ generalinis direktorius Justinas Muleika portalui tuomet komentavo, kad indėlių palūkanos jau pasiekusios aukštumas.

„Rinkoje aukščiausias indėlių palūkanas galėjome stebėti praėjusių metų pabaigoje ir manome, kad indėlių palūkanų pikas Lietuvoje jau praėjo“, – sakė J. Muleika.

Naujausi Lietuvos banko pateikiami duomenys rodo gyventojams teikiamų terminuotų indėlių pajamingumo piko pabaigą:

Kaip žinoma, terminuoti indėliai yra palyginti saugi taupymo/investavimo priemonė, kadangi kiekvienam indėliui taikomas iki 100 tūkst. eurų sumos draudimas. Likvidumo požiūriu indėliai taip pat yra patrauklus variantas, nes juos galima greitai atsiimti (tiesa, prarandant sukauptas palūkanas).

Viena iš silpnesnių indėlių pusių – palyginti su investavimu į akcijas ar, tarkime, į nekilnojamąjį turtą per sutelktinio finansavimo platformas – yra mažesnis pajamingumas, kuris pastaruoju metu buvo išaugęs iki 4–5 proc. grąžos. Tačiau indėliai, lyginant su minėtomis alternatyvomis, susiję su kur kas mažesne rizika.

Panaši į indėlius, bet mažesnį likvidumą (ir taip pat šiuo metu mažėjantį pajamingumą) turinti priemonė yra Vyriausybės taupymo lakštai. Bet jiems netaikomas indėlių draudimas.

Pateikta informacija nėra rekomendacija ar kvietimas investuoti į konkrečias finansines priemones. Imantis finansinių sprendimų svarbu įvertinti riziką.