„Turime du autobusiukus, kuriuose gaminamas maistą, ir vieną priekabą. Jau prieš porą mėnesių įmonės užsakė maitinimą šio sezono renginiuose. Veiklos netrūksta“, – laidoje „Verslo požiūris“ pasakoja Rokas Markovičius ir sako, kad jų išskirtinumas tai, kad jie tiekia ne plovą ar kebabus, o burgerius (mėsainius).

Prieš keletą metų, kai jie pradėjo, šį maistą pardavinėjo vienetai, dabar tai gana paplitęs verslas. Nors šventėse vis dar karaliauja plovas ir šašlykas.

Kalbėdamas apie patį verslą R. Markovčius sako, kad kai pradėjo darbą, važiavo ir į mažus renginius, dabar renkasi tik didesnius, nes tik taip apsimoka finansiškai.

Jei renginys didelis, jam reikia ruoštis dvi ar tris paras. Pavyzdžiui, iš anksto marinuoti mėsą, kad ji būtų skanesnė. Reikia susidėti produktus, uždaryti šaldytuvus taip, kad neiškristų.

Sunkvežimyje turi būti karštas vanduo, darbuotojų persirengimo vietos, penki šaldytai – tiek neturi net kai kurie šaldytuvai. Autobusiukas turi atitikti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatytus reikalavimus.

Su savimi reikia vežti ir vandenį be turėti talpas, į kurias surinksi nuotekas Jų ant žemės pilti negali. Paprastai vežamasi 200 litrų vandens ir tokia pat talpa nuotekoms. Teoriškai galima dirbti ir be elektros – renginiuose dažnai tiesiog pritrūksta galios. Energijos šaltinis – dujų balionai.

„Tokių maisto sunkvežimių kaip mūsų daug. Konkurencija auga dienomis. Mums pavyko ateiti laiku ir suformuoti klientų ratą. Pavyzdžiui, paskutinė įmonė, kurią aptarnavome, užsakė 300 mėsainių, kuriuos pateikėme per tris valandas. Atvažiuojame keturiese ar penkiese, nes tiekiame ne tik mėsainius, bet ir kavą, stalus, foninę muziką, aptarnaujame svečius. Viskas įskaičiuota į mėsaiio kainą“, – aiškina R. Markovičius.

Kalbant apie kainas, prieš ketverius metus už mėsainį klientui reikėjo mokėti 5-6 eurus, prieš pandemiją ji kilstelėjo iki 8, o dabar gali tekti mokėti ir 12 eurų.

„Neužtenka nusipirkti paprastą bandelę, kad mėsainis būtų skanus. Ją užsakome pas partnerius ir ji yra brioche (plėšomos sviestinės bandelės red. past.) pagrindu. Jas perkame kasdien. Vietoje nevertėtų kepti“, – dėlioja Rokas.

Jis atskiria renginius, kuriuose maistas parduodamas. Pradžia ir buvo važiuojant po muzikos festivalius bei Kaziuko mugę. Tačiau šią verslo atšaką numarino pandemija. Teko sustoti vienoje vietoje Kaune, nes taip buvo leidžiama dirbti.

R. Markovičius sako, kad važiuojant per renginius šiais laikais „būtų daugiau idėja nei uždarbis“. Konkurencija per didelė. Bet kuriame dideliame muzikos festivalyje keliolika maisto autobusiukų mėgina prisitraukti žmones dvi dienas, kol vyksta renginys. Be to, organizatoriams reikia sumokėti 1-2 tūkst. eurų vien už galimybę ten stovėti ir dirbti. Nors, visgi, kai kas bando taip pragyventi.

Be to, investicijos gana didelės. Solidaus amžiaus maisto sunkvežimis su reikalinga įranga kainuoja iki 20 tūkst. eurų. Tai bus senas didelis autobusiukas, nes naujų niekas neparduoda. Jei nori, reikia pirkti sunkevžimį ir užsakyti jo perdarymą specializuotoje įmonėje.

Rokas Markovičius

„Kalbant apie renginius, įmonės savo renginiuose už maistą kartais moka daugiau nei prekiaujant renginiuose. Įmonės kaina apie 10 eurų už mėsainį. Kaziuko mugėje tokia kaina jau didoka. Nors kainos didmiesčiuose ir provincijoje skirtumas yra. Kai pradėjome, jei Vilniuje žmogus už mėsainį mokėjo 10 eurų, provincijoje 6. Dabar skirtumo beveik neliko. Pernai per du renginius vienu metu pavyko parduoti 700 mėsainių. Tai buvo rekordas. Vien jiems paruošti reikia milžiniško pasiruošimo. Be bandelės ir mėsos paplotėlio dar reikia 7-8 ingridientų“, – pasakoja R. Markovičius.

Jis sako, kad jų stiprybė tai, jog turi nuolatinę prekybos vietą – nereikia utilizuoti ilgai galiojančių produktų, kurių neišparduodi, pavyzdžiui, mugėje. Šaldytuvai visada įjungti. Nes važiuodamas nežinai ar bus geras oras ir daugybė žmonių, ar lietus, šaltis ir tuščia. Prognozuoti kiekio negali.

Jis atskleidžia ir kainas. Renginiuose iki pandemijos žmogus už mėsainį su gėrimu mokėjo 7 eurus. Mėsainis 6 eurai, gėrimas euras. Per pandemiją šis krepšelis padidėjo iki 9 eurų, nes prekybininkai mėsainiais dirbo – tiekė maistą išsinešti. Dabar toks krepšelis nuo 10 eurų.