Šio renginio esmė – pakviesti žmones į ūkius ir patiems prisiskinti uogų pigiau nei jos parduodamos parduotuvėse ar turguje. Tačiau reikia asociacijos puslapyje esančiame žemėlapyje susirasti ūkį, kuris dalyvauja akcijoje ir susitarti, kad žmogus jūsų lauktų. Žemėlapis čia. https://www.luaa.lt/augintojai/

„Braškių augintojai nenori dalyvauti šioje akcijoje, nes dėl vėlyvesnio sezono tik dabar prasideda vėlyvesnės uogos ir jų kaina aukšta. Kaina vėlyvų didelių apie 6-8 eurai už kilogramą. Skynikus mieliau priima tokie, kurie augina tvirtas uogas – šilauoges, amalankius. Pas mane auga amalankiai, jų bus galima skintis už 2 eurus už kilogramą. Šilauogės kol kas pirmosios uogos ir jos bus tik 1 ar 2 eurais pigesnės nei parduodamos turguje. Praktiškai dvigubai pigiau skintis ūkyje bus galima kai sezonas įsisiūbuos, nes šių uogų derlius geras“, – aiškina Tautvydas Gurskas, asociacijos vadovas ir sako, kad kai kurie ūkiai, kuriuose derlius jau baigėsi, parduoda sodinukus, galima tartis dėl edukacijų.

Tautvydas Gurskas

Augintojas sako, kad kalbant apie patį derlių, šiemet milžiniška bėda paukščiai, kurie padaro labai daug žalos. Tikėtina, kad sparnuočiai pas mus suskrido iš valstybių, kuriose pritrūko maisto. Jų nebaido nei „kaliausės“, nei speciali įranga.

Kitas šio sezono niuansas – dėl šalnų labai nukentėjo avietės. Nušalo jų šaknys ir dalis žmonių praras plantacijas. Iš kitos pusės, nežinia kaip bus su šilauogėmis. Jų prisodintas labai daug, konkurencija milžiniška, o derlius bus geras.