Paslaugų kainų augimui didelę įtaką daro ir toliau sparčiu tempu kylantis darbo užmokestis. Lietuvos banko vertinimu, darbo užmokesčiui jautrios paslaugos lemia beveik du trečdalius visų paslaugų kainų augimo. Darbo užmokesčiui jautrių paslaugų dalis, palyginti su visomis paslaugomis, didėja, numatoma, kad darbo užmokesčio augimas taip pat išliks spartus, todėl tikėtina, kad paslaugų kainų augimas nusistovės kiek aukštesnio lygio, nei buvo iki pastarųjų metų sukrėtimų.

Darbo užmokesčio sąnaudos sudaro apie 42 proc. visų sąnaudų, patiriamų teikiant paslaugas.

Didžiausia darbo užmokesčio sąnaudų dalis patiriama teikiant apmokamo namų ūkio personalo (100 proc.), kitas namų ūkio personalo ir namų priežiūros (100 proc.) bei švietimo (75 proc.) paslaugas, o mažiausia – telefonų ir telefakso (11 proc.), televizijos ir radijo licencinių mokesčių, abonementinių mokesčių (11 proc.), kultūros poreikiams skirtos įrangos ir reikmenų nuomos (11 proc.) bei baldų ir būsto apstatymo reikmenų nuomos (11 proc.) paslaugas.

Nukritus energijos išteklių ir kitų žaliavų kainoms, o darbo užmokesčiui ir toliau kylant sparčiai, darbo užmokesčiui jautrios paslaugos1 šiemet brangsta beveik dvigubai sparčiau nei darbo užmokesčiui nejautrios paslaugos (žr. 1 pav.).

Vis dėlto šis atotrūkis nėra pastovus. Pavyzdžiui, pakilus energijos išteklių ir kitų žaliavų kainoms, sparčiau brangstant importuojamoms ilgalaikio ir trumpalaikio vartojimo prekėms, 2022 m. darbo užmokesčiui jautrios ir nejautrios paslaugos brango labai panašiu tempu. O nukritus įvairių žaliavų kainoms, nuslopus importuojamų trumpalaikio ir ilgalaikio vartojimo prekių kainų augimui, atotrūkis pradėjo didėti, kadangi sumažėjęs išorės veiksnių spaudimas labiau paveikė darbo užmokesčiui nejautrių paslaugų kainų dinamiką: pastarųjų atveju didesnę sąnaudų dalį sudaro ne darbo užmokesčio sąnaudos.

Darbo užmokesčiui ir toliau kylant sparčiai, šios tendencijos lėmė, kad darbo užmokesčiui nejautrių paslaugų kainų augimas lėtėjo gerokai sparčiau nei darbo užmokesčiui jautrių. Darbo užmokesčiui jautrių paslaugų kainų augimas 2024 m., palyginti su piku, pasiektu 2022 m., sumažėjo beveik du kartus, o darbo užmokesčiui nejautrių paslaugų – daugiau kaip tris kartus. Šiemet darbo užmokesčiui jautrių paslaugų kainos kilo vidutiniškai apie 8,3 proc. metiniu tempu – beveik dvigubai sparčiau nei kilo darbo užmokesčiui nejautrių paslaugų kainos.

Tiesa, nors darbo užmokestis ir toliau kyla sparčiai, jo augimas šiek tiek lėtėja – 2023 m. kilo 12,6 proc. metiniu tempu, o šių metų antrąjį ketvirtį buvo 9,9 proc. didesnis nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. Tai atsispindi ir darbo užmokesčiui jautrių paslaugų kainų raidoje – šių paslaugų kainų metinis augimas šiemet nuosaikiai mažėja.

Sudarė Laura Mociūnaitė

Darbo užmokesčiui jautrios paslaugos šiemet lemia beveik du trečdalius visų paslaugų kainų augimo (žr. 2 pav.).

2022–2023 m., kai buvo juntamas stiprus išorės veiksnių spaudimas paslaugų kainoms, darbo užmokesčiui nejautrios paslaugos lėmė didesniąją dalį paslaugų kainų augimo. Nuslopus didinančiam išorės veiksnių poveikiui, darbo užmokesčiui jautrios paslaugos tapo pagrindiniu paslaugų kainų augimą lemiančiu veiksniu. Nors didesnė darbo užmokesčiui jautrių paslaugų įtaka rodo priartėjimą prie įprastu laikotarpiu2 stebėtų tendencijų, paminėtina, kad šiuo metu darbo užmokesčiui jautrios paslaugos lemia didesnę paslaugų kainų augimo dalį nei 2018–2019 m.

Tai lemia tiek spartesnis darbo užmokesčiui jautrių paslaugų kainų augimas, tiek didėjanti darbo užmokesčiui jautrių paslaugų dalis3, palyginti su visomis paslaugomis: 2018 m. ši dalis sudarė 38 proc., o 2024 m. padidėjo iki 43 proc. Šiam padidėjimui reikšmingos įtakos turėjo išaugusi darbo užmokesčiui jautrių odontologijos, greitojo maisto ir maisto išsinešti, valgyklų paslaugų dalis ir sumažėjusi darbo užmokesčiui nejautrių skrydžių paslaugų dalis.

Sudarė Laura Mociūnaitė

Prognozuojama, kad paslaugų kainų augimas mažės, tačiau nusistovės šiek tiek aukštesnio lygio, nei buvo iki pastarųjų metų sukrėtimų.

Šiuo metu apie 6,2 proc. per metus didėjančios paslaugų kainos 2025 m., prognozuojama, vidutiniškai per metus kils 4,9 proc. (2018–2019 m. per metus augo 4,4 proc.). Tam įtakos turės tiek, tikėtina, besitęsiantis darbo užmokesčiui jautrių paslaugų dalies, palyginti su visomis paslaugomis, didėjimas, tiek, nors ir šiek tiek lėčiau, bet vis dar sparčiai kylantis darbo užmokestis.


1 Darbo užmokesčiui jautrios paslaugos buvo nustatytos atsižvelgiant į vidutinę darbo užmokesčio sąnaudų dalį. Paslaugos, kurių darbo užmokesčio sąnaudos visose sąnaudose sudaro didesnę nei vidutiniškai dalį, buvo priskirtos prie darbo užmokesčiui jautrių paslaugų, o tos paslaugos, kuriose sudaro mažesnę dalį, – prie darbo užmokesčiui nejautrių.

2 2018–2019 m., kai ekonomikos raidos neveikė iššūkiai dėl karo ir pandemijos.

3 Vertinama pagal svorį vartojimo krepšelyje.