Finansų ministerija patyrė vieną žlugimą. Siūlė mokesčių reformą. Ilgai diskutavo ir pateikė projektą, kurio niekas nebuvo matęs. Pasiūlymai krito net nediskutuoti. Dabar diskutavome apie gynybos mokestį ir gavome teikimą, kurio niekas nėra matęs.

Pasiūlymas yra panašus į atmintyje įstrigusią reklamą – „aš čia truputį pavogsiu“.

Užuot turėjus tvarius finansus ir sprendus gynybos klausimus buvo nuspręsta truputį pavogti iš jaunų šeimų. Apmokestinti nekilnojamojo turto draudimą, apmokestinti kurą bei alkoholį ir tabaką daugiau, nei buvo planuota. Išverčiu: mes gynybai, kuri reikalinga kiekvienam, kvėpuojančiam Lietuvos oru, mokesčius surinksime iš tų, kurie turi ką drausti, tų, kurie važiuoja, ir tų, kurie vartoja kenksmingas medžiagas, o jūsų visų nepaliesime.

Klausimas kitas: koks bus trimetis akcizų planas? Ar toliau bus didinami mokesčiai silpnajam alkoholiui, kai jis pas mus stiprėja? Ar bus toliau labiau apmokestinamas mažiau kenksmingas kaitinamasis tabakas, nes populiarėja?

Užuot turėję skaidrią mokesčių sistemą, sukame kažkur į lankas, nes kažkieno galvoje verda „teisingumo“ principas. Mokesčių reforma žlugo, kartu ir autoriai, bet vėl bandoma ją prikelti. Finansų ministrė registruoja pataisą iš tos reformos, kad iš vidutinės šeimos būtų atimtas mokesčių sumažinimas 300 eurų per metus, kai gali grąžintis savo, ne kieno kitų sumokėtus, mokesčius už vaikų mokslą, pensijos kaupimą ar gyvybės draudimą.

Pakeitimų paketas nepraėjo. Gal galima ties tuo sustoti? Bet dabar bandoma gabaliukais padaryti revanšą. Kam to reikia? Mokesčiai matuojami poreikiais ir jei nėra drąsos priimti tinkamus sprendimus, tai gal geriau jų nedaryti – bent jau nepriimtinų.