Dabar kas siūloma, tai įvesti „gabaliukinę“ mokesčių reformą – sutempti gabaliukais visa tai, ko niekas nepriėmė. Siekiama apmokestinti smulkius verslininkus, visus tuos, kurie turi turto ir jį draudžia, tada atimti 300 eurų mokesčių susigrąžinimą, jei esi sąmoningas ir saugai save drausdamasis, kaupdamas III pakopoje ar mokėdamas už vaikų mokslą. Taip pat papildomai ketinama kelti akcizus kurui, alkoholiui ir tabakui. Gal laikas sustoti.

Gynyba yra visų Lietuvoje kvėpuojančių klausimas, tačiau bandoma sukčiauti toliau. Apmokestinti „kaimynus“, bet ne jus. Jei neturi draudimo, jei nekaupi senatvei, jei neverslauji, jei nerūkai ar negeri bei neturi automobilio – tavęs nepalies. Atkreipkite dėmesį į Finansų ministerijos motyvaciją, kaip mes gudriai surinksime pinigus ir niekam neskaudės. Jei kalbama apie smulkiuosius verslininkus, tai palies keliolika procentų, jei neturite draudimo sutarties, tai jūsų neliesime. Skaldyk ir valdyk, tik visi supranta, kad valdymo laikotarpis baigsis metų pabaigoje, o mokesčių pakeitimai nepriimti – tikslai nepasiekti ir bandom gabaliukais kažką pasiekti.

Labai keista, kad kalbant apie gynybos poreikį pateikiama, kad sumokės kažkas kitas – mokėsime visi, bet vietoje skaidraus gynybos fondo finansavimo atsiranda keistos finansavimo schemos, kuriose dar ir išbalansuojama ekonominė aplinka.

Kuro akcizas yra paslėptas pridėtinės vertės (PVM) mokestis, nes mokėdami didesnius mokesčius už kurą sumokėsite ir papildomą PVM bei padengsite bet kurios prekės pabrangimą. Akcizai alkoholiui ir tabakui atrodo dar keistesni, nes mažiau pakeltu akcizu apmokestinamas stiprusis alkoholis ir daugiausia mokesčių sunešančios kenksmingesnės cigaretės. Labiau spaudžiamas Lietuvoje gaminamas alus nei spiritas, kuris importuojamas, nuošalyje lieka cigaretės, kai labiau spaudžiama ne tokia kenksminga kaitinamojo tabako rinka.

Jei norima surinkti daugiau mokesčių, turime vienodai apmokestinti visas kenksmingas medžiagas, o taip pat pateikti prognozuojamą kelerių metų planą, nes dabar tai atrodo chaotiškai.

Jei siekiame surinkti pinigus iš nuodėmės mokesčio, tai gal galima bent jau nenaudoti konkurenciją iškreipiančių elementų produktų srityje. Bet galiausiai turime atsakyti į klausimą, ar tokie gynybos poreikio tenkinimai nenukeliauja klystkeliais, nes Finansų ministerijos galvose yra ne eurai ir poreikiai, o iškreiptas teisingumas. Teisingai gintis turime visi ir dėl to neturime darkyti mokesčių sistemos. Ši kadencija ne tik kad nesupaprastino mokesčių sistemos, bet dar labiau ją jaukia. Sustokime, palaukime rinkimų, įsirašykime savo siekius skaidriai į savo programas ir pažiūrėkime, kam pritarsime balsuodami.