„Aš dažnai vaikystę prisimenu gamindama patiekalus. Patiekalus, kuriuos gamindavo ir dar dabar gamina mano mama: tai mamos kotletai, ploni it „nosinaitės“ lietiniai, virtinukai, naminiai sausainiai per mėsmalę ir dar daugelį kt. patiekalų. Visus šiuos receptus iki šiol saugau savo receptų knygelėje, o kartu ir dalinuosi su savo sekėjais“, – sako tinklaraštininkė.
Neseniai betvarkant virtuvės spinteles Audronės akys užkliuvo už lentynoje esančios mėsmalės.
„Sausainiai puikiai tinka prie kavos ar arbatos puodelio, o vyrui labai patiko su stikline pieno.
Džiaugiuosi, kad sausainiai patiko visai šeimai, o svarbiausia – mano anūkėliams. Tai yra didžiausias įvertinimas“, – šypsosi A. Zemenskienė.
Žinoma, norint pagaminti šiuos sausainius geriausia turėti mėsmalę. Tačiau, jei jos neturite, Audronė ragina nenusiminti.
Skanaus, gardžių akimirkų ir gražių vaikystės prisiminimų.
Reikės:
450 g miltų,
200 g sviesto,
200 g cukraus,
2 v. š. grietinės,
3 kiaušinių (1+2 tryniai)
Gaminimo eiga:
* Sviestą ištirpinau ir palikau atvėsti (galima naudoti kambario temperatūros sviestą ir jį plakti su cukrumi iki purumo).
* Kiaušinius išplakiau su cukrumi, sudėjau tirpintą sviestą, grietinę ir išmaišiau.
Į masę subėriau persijotus miltus ir užminkiau tešlą (tešla t. b. minkšta, nelimpanti prie rankų, bet ne kieta).
* Tešlą uždengiau maistine plėvele ir padėjau į šaldytuvą maždaug valandai.
* O tada belieka gaminti sausainius.
* Tešlos gabaliuką dėjau į mėsmalę su sausainių formele ir formavau sausainius.
* Sausainius sudėjau į kepimo skardą su kepimo popieriumi ir pašoviau kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę apie 20 min.
* Sausainiai gavosi labai gardūs. Ką tik iškepę sausainiai būna labai trapūs, o atvėsę kiek sutvirtėja.
Skanaus!
***
Šis straipsnis yra specialaus „Delfi Maistas“ projekto „Iš aukso fondo“ dalis. Ankstesnį ciklo straipsnį skaitykite ČIA. Jei ir jūs norite pasidalinti receptu, kurį paveldėjote iš tėvų ar senelių, mielai lauksiu – rašykite man: roma.macijauskaite@delfi.lt