Ilgaamžiškumo (angl. „longevity“) tema kalbama vis dažniau ir garsiau – daugelis nori gyventi ilgai ir kokybiškai. Tad kokios yra pagrindinės taisyklės, norint to pasiekti?
Sandrija Čapkauskienė
174 straipsnių

Sandrija Čapkauskienė – LSU docentė, biomedicinos mokslų daktarė, mitybos specialistė ir konsultantė. 1998 m. baigė bakalauro studijas Lietuvos kūno kultūros institute, 2000 m. įgijo biologijos magistro laipsnį Lietuvos kūno kultūros akademijoje, 2005 m. apsigynė biomedicinos mokslų srities, biologijos mokslų krypties daktaro disertaciją.
Mokslų daktarė – apie populiariuosius grybus: mažina cholesterolį, širdies ligų, vėžio riziką, tačiau reikia žinoti, kaip ruošti ir neapsinuodyti
Nereikės ir viagros – dr. Čapkauskienė išvardijo, kurie maisto produktai yra tikras afrodiziakas vyrams, o kurie – moterims
Dr. Čapkauskienė apie burokėlius: ar tikrai jie gali pagerinti geležies kiekį kraujyje ir koks sulčių kiekis per dieną yra nekenksmingas
Jos saugo nuo vėžio, stabdo senėjimą, slopina uždegimus – dr. Čapkauskienė papasakojo, kurios mėlynos uogos yra naudingiausios
Sovietmečiu ant bangos buvęs gėrimas išgyvena renesansą – dr. Čapkauskienė vertina, ar jis padeda virškinti, mesti svorį ir sergant diabetu
Nieko nevalgau, bet
storėju! Dr. Čapkauskienė paaiškino, kokie 9 hormonai lemia jūsų
kūno svorį, – pokyčiai prasidės nuo vieno jūsų žingsnio
Dr. S. Čapkauskienė – apie ligą, kuria serga jau 30 metų: kai namo grįžau tuščiu ąsočiu, išsigandusi mama skubiai išvežė mane į ligoninę
Apie
menopauzę ir svorį – dr. Čapkauskienė paaiškino, kada riebalinis
audinys didėja kur kas labiau nei įprastai ir kaip to išvengti
Norite sulaukti ilgų ir sveikų gyvenimo metų? Mokslų daktarė išvardijo 13 maisto produktų, kurie stabdo ląstelių senėjimą
Šerpetojanti oda, silpni nagai ar slenkantys plaukai liudija vitaminų trūkumą – pasakė, kaip maitintis vyresniame amžiuje
5 mokslų daktarės patarimai, kaip išvengti migrenos priepuolių, – pasisakė ir apie kavą
Biomedicinos mokslų daktarė išpeikė staiga išpopuliarėjusius džiovintus duonvaisius: tai nėra sveikas produktas (1)
Ne taip seniai mūsų parduotuvių lentynose atsiradę ir, rodos, akimirksniu išpopuliarėję džiovinti duonvaisiai dažniausiai perkami vaikams – neva kaip sveikas užkandis. Tačiau atidžiau į produktų pakuotės etiketę pažvelgusi skaitytoja Irma sunerimo – ar tai tikrai geras pasirinkimas, ypač mažiesiems?
Dr. Čapkauskienė: tai vienas galingiausių antioksidantų, reikalingas sergant cukriniu diabetu, nutukimu, akių ir onkologinėmis ligomis (6)
Antioksidantai pasižymi nemenka nauda žmogaus organizmui, tačiau tarp jų yra tokių, kurių poveikis yra kur kas stipresnis ir galingesnis nei kitų. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė, dietistė Sandrija Čapkauskienė apžvelgia vieną antioksidantą, kuris mažina kraujospūdį, „blogąjį„ cholesterolį,...
Bėgančius metus nebūtinai turi lydėti ligos, energijos stoka, spartus senėjimas, sako biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė. Ir atkreipia dėmesį į ląsteles, kurių veiklai sutrikus ir susidaro palankios sąlygos lėtinėms ligoms pasireikšti (širdies ligom...
Su amžiumi mažėjantis estrogenų kiekis neabejotinai turi įtakos spartesniam riebalų kaupimuisi. O riebalai, susikaupę aplink juosmenį, yra susiję su širdies ir kraujagyslių ligomis, todėl jie vadinami „toksiniais riebalais“. Tačiau ne vien estrogenai čia svarbūs – dėl sąveikos su tam tikru hormonu k...
Septintus metus sausmedžių uogas Alytaus rajone auginanti Laima Statutaitė įsitikinusi, kad sezono metu čia, Lietuvoje, nuskintos uogos yra nepakeičiamas vitaminų šaltinis, džiuginantis ypatingu skoniu. Šiemet, anot ūkininkės, šios uogos prinoko dvejomis savaitėmis anksčiau nei pernai, todėl pasimėg...
„Įsivaizduokite, kokie sveiki galėtume būti ir kiek negalavimų išvengtume, jeigu suprastume, kaip veikia žarnynas. Jeigu žinotume, kaip galime pagerinti jo veiklą, pagaliau, suvoktume jo teikiamą naudą. Juk žarnynas yra ne tik maisto virškinimo sistema. Jis lemia mūsų fizinę, dvasinę sveikatą, nuota...
Šie augalai mažina stresą, reguliuoja hormonų kiekį, didina fizinį pajėgumą – mokslų daktarė pataria, kokį pasirinkti (2)
Ar esate girdėję, kad natūraliai gamtoje yra augalų, kurie gali padidinti žmogaus organizmo atsparumą įvairiems išoriniams dirgikliams ir aplinkybėms. Kitaip sakant, padeda reguliuoti stresą, prisitaikyti prie jo ir kartu gerina bendrą savijautą. Mokslininkai juos vadina adaptogenais. Kas yra šie au...
Yra įvairių liaudiškų receptų, kaip gerinti virškinimą kopūstų sultimis ar gydyti sumušimus šios daržovės lapais, kita vertus, tam yra ir mokslinio pagrindo – tyrimais pagrįsta ir paaiškinta, kodėl kopūstai veiksmingai malšina uždegimus ir gerina virškinimą bei ilgam suteikia sotumo.
Išnagrinėjo įvairių duonų sudėtį ir pateikė verdiktą: kai kurie ingredientai priskiriami prie pavojingų (11)
Yra toks posakis, kad dėl skonio nesiginčijama, bet galima ginčytis dėl sudėtinių dalių, iš kurių tas skonis padarytas. Daugelis sutiks, kad maisto produktus dažniau renkamės pagal skonį, o ne pagal jų ingredientus ir perkame tai, kas mums skanu. Vis dėlto norint maitintis sveikai, reikia atkreipti ...
Šiuolaikinė visuomenė vis daugiau dėmesio skiria sveikai mitybai, todėl stengiasi, kad šaldytuvuose netrūktų kokybiškų ir sveikatai naudingų produktų. Apie tai labai daug gali pasakyti etiketės, į kurias dėmesį atkreipia tikrai ne kiekvienas. Todėl Delfi siūlo kartu atidžiau paanalizuoti maisto prod...
Kai viena pažįstama pasigyrė, jog jau keli mėnesiai vartoja maistines mieles ir nėkart nesirgo, netgi jaučia stiprėjantį organizmą ir gerėjančią sveikatą, nutariau pasidomėti, kas tai yra. LSU docentė, biomedicinos mokslų daktarė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė patikina, kad maistinės m...
Mokslų daktarė – apie populiariuosius grybus: mažina cholesterolį, širdies ligų, vėžio riziką, tačiau reikia žinoti, kaip ruošti ir neapsinuodyti (6)
Vis labiau populiarėja pramoniniu būdu auginami grybai – pievagrybiai, portobello, šitakio, kreivabudės. Ką mes apie juos žinome? Ar naudingi sveikatai? Ar saugu juos vartoti? Šiuos klausimus ir uždaviau biomedicinos mokslų daktarei, LSU docentei ir mitybos specialistei Sandrijai Čapkauskienei. Eksp...
Vilniaus knygų mugėje didžiausios šalies leidyklos „Alma littera“ stendas šiais metais akį trauks ryškia, drąsia ir atvira raudona spalva. „Esame namai, kuriuose susitinka skaitytojų ir kūrėjų bendruomenė, vienijama prasmės kūrimo pojūčio, meilės knygoms ir turiniui. Mūsų stenduose mugėje bus galima...
Kuo magnis, kaip mineralas, svarbus mūsų organizmui? Kokiu paros metu jį reikėtų vartoti? Kokie maisto produktai padeda geriau įsisavinti magnį ir kokie šiam procesui trukdo? Ką būtina žinoti tiems, kurie kasdien vartoja pieno produktus ir gazuotus gėrimus? Kaip su magniu susijęs vitaminas D? Į šiuo...
Neabejotinai šiandien vienas populiariausiųjų mitybos planų – protarpinis badavimas. Netrūksta juo besižavinčių, nestinga ir kritikuojančių – tiek tarp medikų, tiek tarp vartotojų. Tad nutariau apie tai pakalbėti su protarpinį badavimą paklausti biomedicinos mokslų daktare, LSU docente ir mitybos sp...
Norite sulaukti ilgų ir sveikų gyvenimo metų? Mokslų daktarė išvardijo 13 maisto produktų, kurie stabdo ląstelių senėjimą (2)
Tyrimai rodo, kad žmonės gyvena vis ilgiau ir ši tendencija yra auganti. Tačiau tuo pačiu daugėja ir ligų. Todėl neabejotinai verta pasistengti, kad ilgesni gyvenimo metai būtų kuo sveikesni ir judresni. O tokiems pokyčiams niekada ne per vėlu, sako biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybo...
Silkė. Produktas, be kurio artėjančios šventės sunkiai įsivaizduojamos. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė papasakojo, į ką atkreipti dėmesį renkantis silkę ir kokios jos reikėtų vengti. Dr. Čapkauskienė pasakoja ir tai, ar organizmui naudinga silkė...
Augalinis pienas jau kurį laiką yra alternatyva ne tik veganamas, bet ir tiems, kas netoleruoja laktozės. Jų pasirinkimas parduotuvėse – begalinis: nuo avižų iki anakardžų, nuo sojų iki migdolų. Tiesa, jei nutarėte įprastą pieną pakeisti augaliniu, teks kiek daugiau patuštinti savo piniginę, mat tok...
Ši daržovė dar nerado kelio į kiekvieną virtuvę. Ir galimai be reikalo. Biomedicinos mokslų daktarė, LSU docentė ir mitybos specialistė Sandrija Čapkauskienė vardija ne vieną priežastį, kodėl vertėtų įtraukti baklažanus į valgiaraštį. Ir kaip juos geriau valgyti – žalius ar termiškai apdorotus – kad...