Ar reikalinga išmušti?

Ar ruošiant mėsą naudoti mėsos plaktuką, daug kas priklauso nuo mėsos rūšies, laukiamo rezultato ir pageidavimų.

Kepsnys

„Pavyzdžiui, lietuviai dažnai griliuose kepa kiaulienos sprandinę. Ją galima pjaustyti plonomis riekėmis, galima ir storesnėmis ir jas išmušti plaktuku. Abiejų variantų tikslas yra tas pats – kad kepdama mėsa nevirstų kieta ir stangria. Kepant raumenų skaidulos netenka vandens, o kai sprandinė turi šiek tiek daugiau riebalų, ji po kepimo ant grotelių bus minkštesnė. Išsilydę riebalai mėsai suteiks sultingumo“, – „Iki“ pranešime žiniasklaidai sako mėsos technologas.

Dėl šios priežasties G. Bičkovas pataria sprandinėje plaktuku išmušti daugiausia riebiąsias mėsos dalis – tai suteiks puikų efektą kepant. Tačiau reikėtų nepersistengti, kad mėsa neprarastų savo struktūros ir netaptų per plona.

Kepsnys

„Svarbu kiaulienos sprandinę marinuoti – tada mėsa būna geresnės, ne tokios stangrios struktūros kaip šviežiai supjaustyta. Į marinatą verta įpilti šiek tiek obuolių acto, garstyčių arba citrinos sulčių – dėl šių produktų kiaulienos sprandinė bus minkšta ir švelni. O prieskonius rinkitės pagal savo skonį – pavyzdžiui, maltą papriką, česnaką, pipirus“, – pataria mėsos technologas.

Apibendrindamas G. Bičkovas pabrėžia, kad nebūtina išmušti kiekvienos kepamos mėsos, bet daugeliu atvejų verta pasistengti ir vis tiek tai daryti – tai turi įtakos patiekalo kokybei, skoniui ir jo paruošimo greičiui. Išmuštą kepsnį bus lengviau tolygiai iškepti, o pats procesas vyks daug greičiau. Per ilgai kepamą mėsą nesunku sudeginti, o tuomet jis prarastų daug skonio ir maistingųjų vertybių.

3 skirtingi paviršiai

Čia Bičkovas primena, kokia yra kiekvienos mėsos plaktuko pusės paskirtis. Dažniausiai pasitaikančios plaktuko faktūros yra piramidės formos dantys, pailgi grioveliai arba lygus paviršius. „Kurią pusę naudoti, priklauso nuo to, kokią mėsą ruošiate“, – teigia G. Bičkovas ir dalijasi rekomendacijomis:

mėsos muštukas

* Dantuota pusė labiausiai tinka kietesnei kiaulienai. Ja puikiai suminkštinsite mėsą.

* Griovelių puse rekomenduojama ruošti jautieną – ji tinkamai suskaldo šios mėsos skaidulas, kurios gali sukietėti termiškai apdorojant. Šia puse išmušta jautiena bus ne guminė, o lengvai kramtoma – grioveliai nesunkiai suardys stiprias ir ilgas skaidulas. Ji tinka ir, pavyzdžiui, kiaulienos sprandinei.

mėsos muštukas

* Lygus paviršius geriausiai tinka minkštesnei mėsai, pavyzdžiui, nugarinei ar paukštienai. Ją galima naudoti ir jautienai. Ja taip pat galima papildomai išlyginti anksčiau kitomis plaktuko pusėmis išmuštą mėsą.Mėsos technologas pataria prieš mušant mėsą ją įdėti tarp dviejų maistinės plėvelės lakštų – taip išvengsite netvarkos, kartu ir apsaugosite mėsą nuo galimai ant plaktuko likusių likučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją