Pasak J. Kapkovičiaus, kepta višta šventiniam stalui daugeliui jau tapo įprasta, tačiau norint nustebinti namiškius, anot jo, vertėtų išbandyti įdomesnę paukštieną pavyzdžiui, antį.
„Šventėms tai – puikus pasirinkimas. Anties svorį rekomenduoju apskaičiuoti pagal svečių skaičių. Dviejų kilogramų anties užteks maždaug šešiems žmonėms. Jei svečių daugiau, galite kepti dvi antis“, – „Lidl“ atsiųstame pranešime žiniasklaidai pataria virtuvės šefas.
Išskirtinė šefo paslaptis – sūrymas
Šefas siūlo vietoje tradicinio sauso mėsos marinavimo pasitelkti sūrymą – tai vandens ir druskos mišinys, praturtintas įvairiais prieskoniais, tokiu būdu paukštis bus sultingas ir išsiskirs ryškiu aromatu.
„Viename litre vandens ištirpinkite 50 gramų druskos. Dviejų kilogramų ančiai reikės 3 litrų vandens ir 150 gramų druskos bei tokių priedų kaip citrina, rozmarinas, kvapieji pipirai. Paukštį sūryme laikykite 24 valandas – taip jis pasimarinuos tolygiai, o mėsa bus minkšta ir nepriekaištingo skonio“, – dalijasi patarimais J. Kapkovičius.
Gardžiausi priedai ir tobulas kepimo laikas
Dėl natūraliai intensyvaus skonio, šiai paukštienai nereikia itin daug prieskonių: pakanka vos kelių žiupsnelių druskos, pipirų bei česnako. Be to, antis puikiai dera su įvairiais pagardais: citrusiniais vaisiais, obuoliais ir bulvėmis. Įdarui galima rinktis džiovintus vaisius, o padažui – bruknių ar spanguolių uogienes.
„Mėgstantys eksperimentuoti gali išbandyti įvairias kruopas. Jas galima dėti tiek į paukščio vidų, tiek patiekti šalia. Žinoma, reikėtų nepamiršti ir padažų. Rūgštelė patiekalui suteikia ypatingą skonį. Mano mėgstamiausias pasirinkimas šalia antienos – spanguolių čatnis. Jeigu neturite spanguolių, puikiai tiks ir kitų šaldytų uogų, kurias rasite savo šaldiklyje, padažas“, – rekomenduoja pašnekovas.
Norintiems per šventes pradžiuginti savo artimuosius, J. Kapkovičius šiemet siūlo paprastą, bet gardų derinį: kepti antį kartu su bulvėmis ir morkomis.
„Atkreipkite dėmesį, jog kepimo laikas skirtas 2 kg ančiai kepti. Reikėtų vadovautis proporcija, kad 500 g – prideda 15 minučių kepimo. Tai reiškia, kad 2.5 kg ančiai iškepti reikės 1 valandos 15 minučių; 3 kg – 1 valandos ir 30 minučių“, – pažymi virtuvės šefas.