Atlikti laboratoriniai tyrimai patvirtino, kad mūsų šalies ūkininkų siūlomos daržovės – kopūstai, svogūnai, agurkai, ridikėliai, pomidorai yra saugūs ir kokybiški – pesticidų, nitratų ar kitų teršalų likučių nebuvo nustatyta arba jų kiekiai neviršijo leistinų koncentracijų, rašoma tarnybos pranešime.
Vidutiniškai per metus patikrinama apie 200 t įvairių vaisių, uogų ir daržovių, tiek užaugintų Lietuvoje, tiek importuotų. Visoje Europos Sąjungoje saugos ir kokybės reikalavimai šiems produktams taikomi vienodi. Bendra tyrimų rezultatų tendencija labai panaši – viršytos didžiausios leistinos teršalų koncentracijos nustatomos ypač retai. Pavyzdžiui, pernai buvo atlikta apie 400 lietuviškų vaisių ir daržovių ar jų produktų tyrimų. Daugiau kaip 50 % tirtų mėginių pesticidų likučių iš viso nebuvo nustatyta, o likusiuose jų kiekiai neviršijo leistinų normų
Vartotojai, rinkdamiesi daržoves, turėtų atkreipti dėmesį, kad jos būtų neapgedusios, nepradėję pūti, švarios, be jokių matomų pašalinių medžiagų, kenkėjų nepažeistu minkštimu, be perteklinės išorinės drėgmės, pašalinio kvapo ir skonio. Taip pat reikia žiūrėti, kad ženklinimo etiketėje būtų nurodyta vaisių ar daržovių kilmės šalis.