G. Bružienė pasakoja, kad su šliužais iš pradžių kovojo druska.

„Turėdavau pilnas kišenes druskos, kur eini, ten paberi ir jie ištirpsta. Bet darbas varginantis – vis eini ir lankstaisi. Turime didelę teritoriją, esame žolininkai, žolės pjauti negalime, todėl nebuvo kaip tais šliužais atsikratyti.

Ta druska nelabai ir padėjo. Vyras net pyko, kad visur tos druskos pribarstau, net į lovą prinešu“, – juokėsi žolininkė.

Anot jo, šiemet šliužų labai padaugėjo. „Po lietaus nėra kur kojos pastatyti“, – sako ji.

Ir priduria: „Nuėda jie viską, ypač mėgsta svogūnus. Švariai nuvalgo laiškus, po to įsirausia į gumbą, per naktį gali nerasti nieko. Ir bulves apgraužia. Viską.“

Šiemet pašnekovė nusprendė imtis naujų priemonių. Sužinojusi apie tai, kad šliužus itin mėgsta antys bėgikės, jų įsigijo: „Įsitaisėm keturias: patiną ir tris pateles.“

„Padarėme joms aptvarą, žiemai – būdelę, apšiltinom. Paleidžiam iš jo antis ganytis, aišku, prižiūrim, nes lapė laksto aplink, vanagas skraido.

Pastebėjom, kad kur jos vaikštinėja, ten šliužus sulesa. Ten jų praktiškai nebėra. Keturių antelių gal užtektų 20 arų teritorijai, mūsų didesnė, reikėtų daugiau, bet gyvename gamtoje, reikia saugoti labai paukščius nuo lapių.

Tik į daržą, kur šliužų taip pat yra, jų nenuvarau, ten eiti jos nenori. Bet visur kitur tikrai apmažino“, – juokiasi pašnekovė ir sako, kad šios antys mėgsta ir mažas sraiges, taip pat ji yra girdėjusi, jog lesa net kolorado vabalus.

Žolininkė Giedrė Bružienė

Užsienio šalyse tokia šliužų kontrolė soduose ir ūkiuose taip pat populiari.

Antys bėgikės mėgsta maitintis per lietų, o tai kaip tik tas metas, kai pasirodo šliužai. Jos taip pat puikiai nuskabo žolę, tad ją reikės rečiau pjauti. Be to, paukščiai deda kiaušinius, valgoma ir jų mėsa, taigi – vieni privalumai, rašo lowinpact.org.

Nors antys šliužus renka natūraliai pačios, galite papildomai jas paskatinti to geriau išmokti.

Štai, kaip galite tai padaryti:

  1. Šerkite jas šliužais ir sraigėmis kaip skanėstu (iš pradžių sulaužykite sraigių kiautus, kad jos galėtų juos suvalgyti, o kai užaugs, jos praris visas sraiges).

  2. Kai duodate joms tokį skanėstą, skleiskite savotišką garsą – paukščiai išmoks garsą sieti su maistu.

  3. Pasiimkite antis su savimi į sodą ir parodykite, kur ieškoti šliužų ir sraigių. Skleiskite tą garsą, kuri jos asocijuoja su maistu, kai tik rasite šliužų, ir jos pribėgs juos sulesti.