A. Amšiejus pasakoja, kad šiuo metu reikėtų gerai apsidairyti sode. Obelyse jis jau pastebėjo ievinių kandžių voratinklių.

„Obelis puola ievinės kandys. Galima pamatyti voratinklius. Jei jų nedideli kiekiai, aš deginu, chemijos iškart nenaudoju. Yra toks degiklis, kurį tortams naudoja, desertams, toks mažas dujinis prietaisas. Tai tokiu labai greitai tuos voratinklius sunaikini, labai greitai viskas pasidaro“, – pataria jis.

Taip pat, sako jis, augalus jau puola amarai, ypač jaunus medelius: „Reikėtų panaudoti priemonių nuo amarų, galima pasigaminti patiems įvairių žolinių preparatų iš kraujažolių, pomidorų lapų ir pan.“.

Pašnekovas išdavė vieną receptą.

„1 kg pomidorų žalios masės, ūglių ir 10 litrų vandens. Užpylus masę vandeniu reikia palaikyti parą, tada nukošti. Reikia 1 litrą šios ištraukos skiesti 5 litrais vandens ir 40 g ūkininko muilo, kad duotų tamprumą. Labai geras preparatas nuo amarų“, – tikina A. Amšiejus, bet įspėja, kad juo augalus reikia purkšti kokius 3 kartus kas 4 dienas, nes jis naikina suaugėlius, bet ne kiaušinėlius.

Algirdas Amšiejus

„Galima ryte purkšti, galima vakare, ne kai kaitri saulė yra. Tada niekuo purkšti negalima, nes augalus nudegins“, – pridėjo.

A. Amšiejus siūlo augalus purkšti ir žaliu sodo muilu. Tačiau primena, kad jis taip pat naikina tik suaugusius amarus, ne kiaušinėlius, taigi ir šį preparatą reikėtų panaudoti pakartotinai.

Pašnekovas sako, kad kai augalo lapai susisukę, amarai jau yra jį stipriai pažeidę, tad šiais kenkėjais susirūpinti reikėtų anksčiau: „Geriausia juos pastebėti, kai augalo lapai dar nesusisukę, tada nupurkšime laiku. Reikia dažniau apžiūrėti augalus. Kartais atsiunčia nuotraukas, ne tik iš lapų, bet ir iš ūglių šiųmetinių spiralės pasidariusios, tai jau viskas, vėlu.

Dar vienas dalykas – tegul sodininkai augina nektaringų augalų, tada veisis polifagai, kurie naikina amarus.“

Amarai, pašnekovo teigimu, puola visus augalus: slyvas, aktinidijas, serbentus, agrastus ir t.t.

Kolorado vabalas

Bulvių laukuose jau pasirodė kolorado vabalai.

„Žmonės kai labai gerai patręšia azoto trąšom, augalai praranda imunitetą, arba nepatręšia visiškai, augalas nuskursta, tada irgi puola. Augalas pats turi savo gynybinę sistemą, imunitetą. Geras palyginimas su kolorado vabalais, jei bulvės žalios, žalios, vabalų nėra, jei padžiūvę ar pagėrę vandens – pilna. Kodėl puola ten, kur prastai augalas atrodo? Todėl, kad jis pats nesigina“, – aiškina ekspertas.

Anot jo, kolorado vabalai taip pat jau tupi ant bulvių. Geriausias būdas juos naikinti – surinkti.

„Juos reikia rinkti, mesti į kibirą, kur yra druskos kelios saujos, vandens. Dar lervų nėra, bet yra suaugėliai. Jei geltonų kiaušinėlių pamatysit, tai juos reikia sutrint“, – pataria A. Amšiejus.