Puola širšės

„Rugsėjis labai šiltas ir kai kuriuos vaisius stipriai pažeidžia širšės. Jos dar aktyvios, nors jau neturėtų būti. Anksčiau pamenu baigdavosi su rugsėjo 10 d., nė vienos vėlyvos kriaušės nėra vėliau prakandusios. Šiandien pažiūrėkit, kas darosi. Taip jos perneša puvinį. Daug žmonių skundžiasi. Turiu saldinių obuolių, žiūriu – skylutė, ratukas aplink ir pūna“, – sako jis.

Anot pašnekovo, širšės perneša ligų sukėlėjus nuo supuvusių vaisių ant sveikų: „Kad būtų ten kokia obuolių rauplė, bet ne. Būna kai palyja stipriai, tada pūna. Bet čia prakąsta.“

A. Amšiejus sako, kad kai kurias obuolių veisles, pavyzdžiui, „Auksį“ jau reikėjo nuskinti, nes jie krenta nuo šakų: „Jei norit ilgiau palaikyt, reikėjo jau kokią rugsėjo 5-8 d. nuraškyti. Toks vaisius gali ilgiau išbūt, aišku reikia vėsiai laikyt.

Algirdas Amšiejus

Jau reikėtų dabar tuos obuolius vieną kartą perrinkti. Gal nepastebėjai, kokį blogą idėjai, labai šilta, vaisiai pus.“

Nurinkti ne vienu metu

Jo teigimu, sodininkai dažnai daro vieną klaidą – visus obuolius nuo medžio nuraško tuo pačiu metu.

„Anksčiau būdavo taip – ar lengvai skinasi nuo šakų, jei taip, skini, jei sunkiai – lauki. Šiandien yra tokių veislių, kur tu ir gruodžio mėnesį plėši nuo šakų, jos laukia sodininko, nekrenta. Tada reikia vertinti pagal sėklų spalvą. Jeigu jos rudos ar bent parudavusios, galima skinti.

Tik noriu priminti, kad nereikia visų obuolių skinti iš eilės. Mus anksčiau taip mokino neteisingai. Reikia skinti tuos obuolius, kurie subrendę. Vaisiai ant šakų ne kartu noksta, tai ne kartu reikia ir skinti. Tai labai svarbu – skinti atrankiniu būdu.

Rugsėjis neblogas laikas vaismedžiams sodinti, sako A. Amšiejus

Nuskynei gražius, palauki savaitėlę, ateini – o kiek naujų subrendusių. Tada net tas obuolys, kuris buvo negražus, bus nuostabiai spalvingas ir gardus“, – akcentavo agronomijos mokslų daktaras.

Kova su kenkėjais

Pašnekovas tęsia, kad dabar yra tinkamas metas susitvarkyti ir su kenkėjais, kuriuos sodininkai viliojo į gaudykles.

„Tiems bičiuliams, kurie buvo padarę vabzdžių gaudykles, – dėjo ant medžių gofruotą kartoną, kad ten visi sulįstų – laikas jas nuimti. Bet deginti iš karto negalima.

Reikia prieš tai padėti prieš saulutę, kad visi gerieji – auksaakės, boružės, žygiai – išsivaikščiotų. Užteks penkių minučių, kad jie pabėgtų“, – patarė jis.

Galima sodinti

Rugsėjis neblogas laikas vaismedžiams sodinti, sako A. Amšiejus.

„Galima apsižiūrėti, susiplanuoti darbus. Patikrinti, gal paskutinį šansą davei kokiam vaismedžiui, kur prastai veda vaisius, gal reikia pjauti.

Pats laikas sodinti medelius, kurie auga vazonuose. Jau medelis beveik pasiruošęs žiemai: lapai pradėjo keistis, paspaudus lengvai atsikabina. Pradeda ramybės periodą. Geriausia sodinti spalio mėnesį, tokia mano nuomonė, bet šiandien ir rugsėjį daug kas sodina.

O jei sodinti plikom šaknim nori, tai medelio lapai turi skintis lengvai, jis turi būti nustojęs augti, viršutinis pumpuras turi būti tvirtas, kietas, bukas, neauganti viršūnė“, – pridėjo jis.

Na, o krūmus sodinti, sako pašnekovas, tikrai galima, pavyzdžiui, serbentus. „Avietės, jei plikom šaknim, dar nelabai kasamos. Jų stiebai turi tapti raudonai bronziniai, kieti, subrendę. Jei stiebai žali, sušals per žiemą“, – įspėjo mokslų daktaras.