Terasas galime puoštis ir žaviosiomis alyvomis

Tinklaraštininkė Viktorija Key savo terasoje nevengia ir drąsių bei kiek neįprastų sprendimų. Pavyzdžiui, joje galima išvysti vazone augančią alyvą.

„Labai norėjome pabandyti. Nuvažiavę į medelyną tiesiog pasakėme savo norą ir gavome rekomendaciją rinktis alyvą „Mejerio Palibin“ – taip ji vadinasi. Ji yra tokia kompaktiškesnė ir dabar jai jau yra antras sezonas“, – pasakojo moteris.

Tiesa, jei praeitais metais alyva Viktorijos terasoje pradėjo žydėti tik pačioje gegužės pabaigoje – šiemet ji tokiu pačiu metu yra nužydėjusi.

„Dar praeitą savaitę buvo labai gražu“, – teigė V. Key.

Žydinčios alyvos

Augalai vazonuose gali būti laikomi ne tik erdvioje terasoje, bet net ir balkone. Jeigu susigundytumėte – V. Key papasakojo, kokios priežiūros reikalauja jos prižiūrima alyva.

„Šito medelio, tiesą pasakius, nėra labai kažkokios priežiūros. Žiemai tiesiog pamulčiavau ir, be abejo, sodinant yra padarytas iš keramzitų geras gruntas jai, kad vanduo nubėgtų, yra skylutė, kur jis išbėga. Balkone auginant, gal nebūtinai ta skylutė reikalinga“, – pasakojo pašnekovė.

Tiesa, viena pagrindinių sąlygų šios alyvos gyvavimui – gausus laistymas.

„Mes ją laistome gausiai. Manau, kad jai tiktų nebūtinai saulėta vieta. Galėtų būti ir pavėsis“, – sakė V. Key.

Yra ir daugiau akį traukiančių augalų

Tinklaraštininkės terasoje – ir dar daugiau žavingų augalų. Vienas jų – panašus į levandą. Vis dėlto, tai – šalavijas.

„Šviežiai pasodintas. Jis labiau sidabrinis yra, dėl to ir panašus į levandas. Pirmą kartą sodinau, bus labai įdomu pažiūrėti“, – teigė V. Key.

Šalavijas

Akį vilioja ir terasoje žydinčios braškės. Jas, pasak pašnekovės, žmonės laisvai gali auginti ir savo balkonuose.

„Antrus metus auginame. Ši rūšis yra labai įdomi – remantantinės braškės. Jos žydi raudonai, rožiniai, o ne baltai, bet uogų duoda du kartus per sezoną. Mums pernai visai netyčia pavyko tokias nusipirkti, labai džiaugiamės. Antras sezonas su jomis jau“, – teigė V. Key.

Ji taip pat papasakojo ir apie nelabai sėkmingus terasos puošimo pasirinkimus.

„Labai gaila, bet jie nelabai išžiemoja Lietuvoje, ypatingai, vazonuose. Tai yra Ašuotė „Pony Tail“. Matote, vazonai dideli, bet kupsteliai maži. Jie per vasarą suaugs į tokį didelį kupstą ir atrodo kaip plaukai, ne be reikalo „Pony Tail“. Priežiūros – jos, realiai, nėra. Man labai patinka, kad jie gražiai ir dekoratyviai atrodo vasarą, rudenį ir žiemą, kai apšąla, kai šerkšnas užsideda. Yra gyvybės terasoje“, – teigė V. Key.

Pašnekovė papasakojo ir apie dekoratyvinio česnako priežiūrą.

„Šiaip, česnakus sodina rudenį, kaip ir tulpinius augalus, su svogūnėliais. Šitas yra su šaknimis, tačiau jo žiedai išlys vasarą, šiek tiek mažesni. Jam antras sezonas. Labai gražiai atrodo“, – sakė tinklaraštininkė.

Dekoratyviniai česnakai

Aptarė hortenzijų auginimo paslaptis

Pasak tinklaraštininkės V. Key, renkantis augalus balkonams ar terasoms, svarbiausia yra atkreipti dėmesį į tai, kokia vieta jiems galėtų patikti labiausiai – saulėta ar pavėsis.

„Jeigu kokias hortenzijas didžialapes mes pastatysime saulėje – joms tikrai bus labai sudėtinga išgyventi. Smilginiai – atvirkščiai. Jiems labai patinka saulė“, – sakė ji.

Pasak pašnekovės, dabar apskritai yra labai geras metas pasirūpinti būtent hortenzijomis.

„Dabar yra pati pradžia. Parduotuvėse galima jau žydinčias nusipirkti, bet jas parsivešite su žiedais ir jos gali greitai nuvysti, tad aš rekomenduoju gal ne tokias prasiskleidusias, kad tą grožį dar namuose pajausti. Birželis, gegužė – tai toks pagrindinis laikas, bet ir vasaros gale gali išleisti žiedus“, – teigė V. Key.

Raudona hortenzija

Tiesa, nusipirkus hortenziją – ją reikėtų persodinti ir saugoti nuo pernelyg kaitrios saulės.

„Aš sodinau į vazonus. Gal pagrindinis dalykas toks, kad jos mėgsta šiek tiek rūgštinę žemę. Aš žemes maišau su durpėmis ir tiesiog į vazonus. Labai svarbu gausiai laistyti ir vieta, kur ją sodiname. Maniškės auga Vakarinėje pusėje, saulės gauna tik vakare visiškai“, – teigė Viktorija.

Gražiausiai, pasak pašnekovės, hortenzijos atsiskleis Rytinėje arba Vakarinėje pusėje.

Visą reportažą rasite LNK portale: