„Lietuviškomis braškėmis, tokiomis, kurios jau turi skonį ir kurias verta pirkti, pradėjome prekiauti neseniai. Agurkai iš šiltnamių pasirodė prieš porą mėnesių, dabar jau vežami iš laukų“, – pasakoja Kalvarijų turguje uogomis ir daržovėmis prekiaujanti Erika.
Už lietuviškų agurkų kilogramą prašo nuo 2 iki 2,5 eurų, lietuviškų braškių 7 Eur (kitur turguje galima rasti ir už 6 eurus), lenkiškų 4-4,5 euro už kilogramą. Lenkiškos braškės nuo lietuviškų skiriasi ne tik skoniu – patyręs prekybininkas iš karto mato, iš kurio krašto derlius. Tiesiog uogos iš kaimyninės valstybės ivežamos dar nesunokusios ir noksta kelyje, o šio nokimo, ar nesunokimo pėdsakai, ypatingai uogų galiukuose, matomi.
Pasak Erikos, nors kaina skiriasi beveik dvigubai, tačiau žmonės jų nesipurto. Kai kuriomis dienomis lietuviško derliaus parduodama netgi daugiau nei lenkiško. Tiesa, vidutinis pirkėjas dar netempia namo uogų kibirais. Taip nutiks kai prasidės uogienių virimo sezonas. Dabar imama tik paskanavimui nuo pusės iki kelių kilogramų.
„7 eurai už braškių kilogramų gąsdina toli gražu ne visus pirkėjus“, – sako Erika ir vardina asortimentą. Pomidorai lenkiški, trešnės po 6,5 euro už kilogramą vengriškos, tačiau jos nėra populiarios, nes dar gana prasto skonio, iš tos pačios šalies atkeliavusios vyšnios 6 eurai.
Pomidorai – vietinių dar nėra – nuo 2,5 euro.
Kita pardavėja sako, kad jos pasididžiavimas lietuviškos braškės, tačiau kai kainos skiriasi vos ne dvigubai, o skonis nelabai skiriasi, tai pirkėjai visgi renkasi įvežtinį derlių.