Į klausimą, kaip dažnai laistyti pomidorų augalus, vieno atsakymo nėra. Laistymo dažnumas priklauso nuo daugelio veiksnių: pomidorų augalo augimo stadijos (ką tik pasodintam persodintam augalui reikia mažiau vandens nei visiškai užaugusiam), dirvožemio tipo (tiek soduose, tiek konteineriuose), konteinerio medžiagos, jei auginami vazonuose, ir oro sąlygų (tikėkitės, kad laistyti reikės dažniau, kai oras karštas ir sausas), rašo savvygardening.com.

Laistymo dažnumą galima sumažinti žinant būdus, kaip ilgiau išsaugoti dirvos drėgmę. Pavyzdžiui, piktžolės konkuruoja su pomidorų augalais dėl vandens, todėl jas būtinai išraukite.

Naudokite šiaudų mulčią, kad sumažintumėte vandens garavimą ir geriau sulaikytumėte drėgmę.

Laistymas

Daug organinių medžiagų turinčios medžiagos, tokios kaip, kompostas ar senas mėšlas, taip pat padeda soduose ir konteineriuose sulaikyti dirvožemio drėgmę.

Keli patarimai, kurie padės sulaukti gausaus derliaus: reikia atskirti, ar pomidorams pakanka vandens ar jo trūksta, žinoti, kaip jį pilti ir kiek jo reikia, priklausomai nuo vietos, kur jie auga, teigia thespruce.com.

Ženklai, kad pomidorams trūksta vandens:

  • pirmieji požymiai, rodantys, kad pomidorams trūksta vandens, yra sudžiūvę arba nukritę lapai ir stiebai;

  • kai pomidorams reikia vandens, lapai susisuka į vidų (taip atsitinka ir tada, kai temperatūra labai aukšta);

  • dirva yra dulkėta arba sutrūkinėjusi. Jei sausas tik pats dirvos viršus, o žemiau drėgna, tikriausiai galite dar šiek tiek palaukti;

  • apatiniai lapai pagelsta (šią problemą gali sukelti ir mitybos trūkumas).

Asociatyvi nuotr.

Kaip laistyti pomidorus:

  • augalus laistykite tol, kol viršutiniai 20 cm dirvos bus drėgni;

  • lapų ir stiebų nesušlapinkite, visada laistykite dirvos paviršiuje;

  • patikrinkite dirvos drėgmę pasirodžius pirmiesiems vytimo požymiams;

  • laistykite ryte, o vėlyvą popietę augalus palaistykite antrą kartą;

  • pasirūpinkite, kad dirvožemis būtų sveikas ir gerai drenuojamas, ypač vazonuose ir pakeltose lysvėse. Molingos dirvos ir tos, kuriose yra daug organinių medžiagų, ne visada gerai drenuojamos, nes jos ilgiau sulaiko drėgmę nei lengvesni priemolio mišiniai.

Įvertinkite, kur auginate

Pomidorus vazonėliuose laistykite taip dažnai, kad dirva būtų drėgna, bet niekada nepermirktų. Atminkite, kad vazonai greitai išdžiūsta. Kasdien laistykite vazoninius pomidorus dirvos paviršiuje. Kad palaistėte pakankamai, sužinosite, kai vanduo prasiskverbs pro vazono drenažo angas.

20 cm gylio pakeltos lysvės idealiai tinka pomidorams auginti. Giliai laistykite lysvėje augančius pomidorus tris-keturis kartus per savaitę.

Jei lysvės gylis mažesnis nei 20 cm, kiekvieną dieną patikrinkite, ar augalams reikia vandens. Negiliose lysvėse gali būti veiksmingiau laistyti dažniau ir trumpiau.

Jei pomidorus persodinote į daržo lysvę, pirmąją savaitę ar 10 dienų juos reikės laistyti kasdien. Visada nepamirškite laistyti dirvos lygyje, naudodami drėkinamąją žarną, švelnaus veikimo žarnos purkštuką arba laistytuvą.

Kai šaknys įsitvirtins, toliau laistykite 3-4 kartus per savaitę. Priklausomai nuo oro ir dirvožemio sąlygų, laistykite laistymo žarna nuo 30 minučių iki dviejų valandų.

Subrendusiam pomidorų augalui kas penkias dienas reikia maždaug 3 litrų vandens.