Jei šiemet specialiai nesėjote sėklų, rudenį galite pasirinkti kokybiškų pomidorų, paprikų, baklažanų, žirnių, pupelių ir salotų sėklų. Tai vienmečiai savaime apsidulkinantys augalai, todėl net jei kelios veislės augs viena šalia kitos, sėklų kokybė išliks aukšta.
Pomidorai
Rinkitės didžiausius ir sveikiausius vaisius. Jei reikia, palikite juos nokti šviesoje.
Surinkite sėklas kartu su minkštimu, sudėkite jas į stiklinį indą ir palikite dvi tris dienas fermentuotis. Po to sėklas nuplaukite ir dažnai maišydami išdžiovinkite.
Paprikos
Apžiūrėkite paprikų krūmus ir palikite kelis didžiausius vaisius sunokti. Visiškai prinokusioms sėkloms lengvai pašalinsite sėklas perpjaudami vaisius rankomis.
Baklažanai
Jei anksti auginsite daigus ir laikysitės tinkamos agrotechnikos, galite gauti gerų sėklų.
Išsirinkite tris ar keturis didelius vaisius ir laikykite juos ant augalų kuo ilgiau. Nuskynę palikite juos nokti kambaryje, tada surinkite ir išdžiovinkite sėklas.
Žirniai ir pupelės
Skinkite subrendusias pupeles. Atkreipkite dėmesį į galimus kenkėjus, pavyzdžiui, žirninį pelėdgalvį, ir būtinai laikykite sėklas šaldiklyje prieš sodinimą, kad išvengtumėte užkrėtimo.
Salotos
Šis augalas taip pat yra savidulkis, nors pietiniuose regionuose jį gali per daug apdulkinti vabzdžiai. Surinkite subrendusias sėklas, išdžiovinkite jas, patręškite ir patikrinkite.