Nebūtų elektrinės, nebūtų ir šilumos siurblio

Saulės elektrinę savo kieme kaunietis Darius įsirengė prieš dvejus metus. Kaip prisimena pašnekovas, šio proceso pradžia buvo nedrąsi – pirmiausia kauniečio šeima planavo įsirengti tik 5 kW elektrinę, kad ši padengtų visas einamas elektros išlaidas. Tačiau, sako pašnekovas, jau įsirengiant pirmuosius modulius šeima panoro saulės elektrinę padidinti dvigubai – iki 10 kW galingumo.

Darius sako, kad prieš dvejus metus pavyko įsirengti tik 5 kW saulės elektrinę, kadangi paraiškos dėl paramos į APVA buvo pateiktos būtent dėl tokios elektrinės, tačiau jau kitąmet kaunietis savo naująjį planą įgyvendino.

Paklaustas, ar prieš įsirengiant saulės elektrinę buvo kilę kokių nors abejonių, pašnekovas patikina – tikrai ne. Pasirinkti saulės elektrinę paskatino prieš dvejus metus į aukštumas kaip reikiant šoktelėjusios elektros kainos, o saulės elektrinė Dariui pasirodė kaip geriausias būdas už elektrą sumokėti mažiau.

Kaunietis skaičiuoja, jog saulės elektrinės moduliai ir jų įrengimo darbai atsiėjo apie aštuonis tūkst. eurų, tačiau APVA parama padengė trečdalį kainos.

Pasirinkti saulės elektrinę paskatino prieš dvejus metus į aukštumas kaip reikiant šoktelėjusios elektros kainos

Tiesa, ant nuosavo namo stogo įrengta saulės elektrinė pašnekovui suteikė galimybę ne tik mokėti mažiau už sueikvojamą elektrą, bet ir patobulinti namų ūkį.

„Pirmiausia įsirengėme 5 kW galingumo elektrinę ir jos būtų užtekę, tačiau sugalvojome įsigyti ir šilumos siurblį. Dabar turime 10 kW galingumo elektrinę ir sunaudojame visą pagaminamą elektrą“, – naujuoju pirkiniu džiaugiasi kaunietis ir sako, kad jei ne įrengta saulės elektrinė, šilumos siurblio jo šeima įsigijusi nebūtų.

Pasiteiravus, ar neplanuoja išplėsti jau turimos saulės elektrinės, kaunietis patikino – kol nėra planų įsigyti elektromobilio, elektrinės didinti neplanuoja.

Susidomėjimas vis dar auga

Praėjusiais metais Energetikos ministerija skelbė, jog saulės elektrines panorusių įsirengti gyventojų skaičius masiškai didėjo. Štai vien 2022 metais gaminančių vartotojų skaičius buvo išaugęs dvigubai. Ir nors, atrodytų, didysis saulės elektrinių įsirengimo pikas jau pasiektas, vis tik ir gyventojai, ir verslai iki pat šiol aktyviai įsirengia saulės elektrines.

Kaip teigia įmonės „Saulės grąža“ atstovai, gyventojų susidomėjimas saulės elektrinėmis, o tiksliau – energetine nepriklausomybe, vis dar auga. Tiesa, pašnekovai pažymi, kad gyventojus įsirengti saulės elektrines motyvuoja ir valstybės suteikiama parama – mat skirtas finansavimas pagreitina saulės elektrinės atsiperkamumo laikotarpį.

Ir gyventojai, ir verslai iki pat šiol aktyviai įsirengia saulės elektrines

Įmonės „Saulės grąža“ ekspertai skaičiuoja, jog su valstybės parama saulės elektrinė atsiperka per 2-3 metus, be jos – per 3-4.

Paklausti, kokią elektrinę – nutolusią ar ant namo stogo, yra linkę pasirinkti gyventojai, specialistai patikina, jog kiekviena situacija labai individuali. Įmonės „Saulės grąža“ atstovai priduria, kad jei gyventojai nėra tikri, kokią elektrinę pasirinkti, specialistai, įvertinę situaciją, gali patarti.

„Tarkime, klientas turi šlaitinį namo stogą, nukreiptą į pietus. Išsiaiškinę jo elektros energijos suvartojimo poreikius matome, kad pagal turimą stogo plotą būtų galima montuoti reikiamos galios elektrinę. Tokiu atveju skatiname išnaudoti puikias turimas sąlygas. Jeigu turimo stogo ploto neužtenka jėgainei arba šalia auga daug medžių, metančių šešėlį, rekomenduojame įsigyti dalį iš parko“, – komentuoja pašnekovai.

Jie papildo, jog nutolusi elektrinė yra geras sprendimas ir butų gyventojams, kuomet fizinės elektrinės įrengimas įmanomas tik labai sudėtingomis sąlygomis.

Gyventojai – nežinioje

Dar šių metų pradžioje Energetikos ministerija skelbė, jog Lietuvoje nuosavas saulės elektrines, įskaitant ir nutolusias, turi apie 40 tūkst. šalies gyventojų. Pasak ministerijos atstovų, saulės elektrinės ne tik tiesiogiai mažina gyventojų elektros sąskaitas, bet ir didina šalies energetinę nepriklausomybę.

Lietuvoje nuosavas saulės elektrines, įskaitant ir nutolusias, turi apie 40 tūkst. šalies gyventojų

Dėl šios priežasties, tikino ministerijos atstovai, parama saulės elektrinėms įsirengti bus skiriama ir šįmet. Vis dėlto, minėta parama kelia ir nepatogumų.

Ir prieš tai kalbintas kaunietis Darius, ir įmonės „Saulės grąža“ specialistai tikina, kad viena labiausiai saulės elektrinę įsirengti motyvuojančių priežasčių yra valstybės suteikiama parama. Vis dėlto, neretu atveju ji tampa ir dvejonių šaltiniu. Štai šių metų sausio ir vasario mėnesį paramos rezervuotos vos per kelias valandas, jaučiamas didelis susidomėjimas, tačiau gyventojams trūksta aiškumo.

„Energetikos ministerija kovo 18 d. paskelbė, jog antrą metų ketvirtį planuojama dar viena, 40 mln. eurų vertės parama. Antras ketvirtis vyksta dabar, tačiau nėra žinoma, kada bus skiriama parama. Klientai baiminasi, jog gali nespėti užpildyti prašymo kompensacijai gauti, nes finansavimui skirta suma bus įsisavinta labai greitai“, – komentuoja pašnekovai.

Delfi primena, jog kiekvienam, atitinkančiam kriterijus ir pretenduojančiam į paramą, gyventojui yra suteikiama 255 eurų už 1 kW parama. Didinant jau turimą saulės elektrinę skiriama 192 eurų už 1 kW parama.