„Kaip ir kiekvienais metais vyko išaugintų kurtinių veislyne paukščių išleistuvės/paleistuvės. Rugsėjo 23 d. išleisti laisvėn reintrodukcijos tikslais šešios kurtinių patelės ir vienas patinas“, – rašė Viešvilės valstybinis gamtinis rezervatas.

Anot specialistų, paleidžiami paukščiai elgiasi įvairiai:

„Kiekvienas paukščių paleidimas vis kitoks. Šiemet viena paleidžiama patelė pasirodė esanti gana agresyvi kas tarp patelių yra gana reta. Jau nešant į paleidimo vietą bandė kirsti snapu, o padėta ant žemės tarsi patinas pašiaušė plunksnas ir nuleido sparnus kas reiškia gynybos/puolimo pozą.

Tokią pozą veislyne buvo padariusi tik viena patelė beginanti savo jauniklius. Viena patelė turbūt išsigandusi miško pasuko atgal, bet vis tik į veislyną nebeskrido.

Taip jau yra, kad paleisti jie jau patys nusprendžia kur jiems laikyti kryptį ir susirasti savo tolimesnio gyvenimo teritoriją Karšuvos girioje. Dar vienas patinas buvo išleistas pavasarį.“

Iš viso iš kurtinių veislyno į laisvę išleisti 83 kurtiniai.

Kaip rašo Visuotinė lietuvių enciklopedija, kurtinys yra tetervininių šeimos paukštis. Paplitęs Eurazijos spygliuočių ir mišriųjų miškų juostose. Didžiausias miškų paukštis. Kūno ilgis 61–86 cm, masė 2,5–4,9 kg., uodega apvali, sparnai platūs.

Kurtinio patinas

Kojos apaugusios plunksnomis. Patinas rusvai juodas, su šviesiais taškeliais ir dryželiais, pagurklis tamsiai žalias. Patelė rusva, balsvai, pilkai ir juodai marga, pagurklis ryškiai rudas. Kyla skristi sunkiai, triukšmingai. Gerai vaikšto.

Patino giesmė per tuoktuves negarsi, tarškanti; giedodamas trumpam apkursta. Gyvena dideliuose miškuose, aukštapelkėse, raistuose. Minta augalų lapais, uogomis, žiemą – pušų spygliais.

Kurtinys

Poligamas. Lizdas ant žemės. Deda 7–9 rusvus taškuotus kiaušinius. Peri 26–29 dienas. Jaunikliai viščiukiniai.

Paukštis įtrauktas į Lietuvos raudonąją knygą. Joje rašoma, kad mūsų šalyje jų pasitaiko tik didesnėse Rytų ir Pietų Lietuvos giriose – Labanoro, Rūdninkų, Dainavos, Kapčiamiesčio. Nedidelės populiacijos taip pat aptiktos Rokiškio r. pelkėse ties pasieniu su Latvija ir Vilniaus r. ties pasieniu su Baltarusija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją