Naujausių tyrimų duomenimis, aštriausiu pipiru Žemėje karūnuotas Trinidado Morugos Skorpiono veislės čili pipiras: šio augalo vaisiuje buvo užregistruoti net 2 mln. Skovilio aštrumo vienetų (angl. – „Scoville heat units“, SHU). Tai reiškia, jog nedidukas šio „atominio“ pipiro vaisius savyje slepia maždaug 400 jelopeno pipirų užtaisą. Arba stiklinę ašarinių dujų koncentrato. Kas nutiktų, jei jį netyčia suvalgytume?
Jeigu sunku suvokti Trinidado Morugos Skorpiono pipiro pragarą, verta atkreipti dėmesį, jog kapsicino – cheminio junginio, su kuriuo susilietę skonio receptoriai jaučia aštrumą – šiame pipire yra tiek, kiek būtų ašarinių dujų skysčio sklidinoje stiklinėje. Ir vis tik, kokie pojūčiai apimtų suvalgius vieną aštriausio pasaulyje pipiro vaisių?
Kas baisiau - Skorpiono pipiras ar skorpionas?
Portalas „Life's Little Mysteries“ šito pasiteiravo Naujojo Meksiko valstijos universiteto Čilės pipirų instituto direktoriaus, daržininkystės profesoriaus Polo Boslando. Jis su kolegomis ir identifikavo Trinidado Morugos Skorpiono veislės pipirus kaip aštriausius pasaulyje (anksčiau aštriausiu pipiru buvo karūnuotas „Bhut Jolokia“ rūšies pipiras apie kurį GRYNAS.lt jau rašė).
Botanikos ekspertas išrėžia: neaišku, kuris variantas būtų blogesnis – jei į burną įsidėtumėte Trinidado Skorpiono pipirą ar tikrą skorpioną.
„Jei tektų valgyti ypatingai aštrų pipirą, burna akimoju nutirptų, - pasakoja P. Boslandas. – Tai – atsakas į skausmą. Kitaip tariant, tą akimirką burnos receptoriai į smegenis siunčia aliarmą apie skausmą burnoje, kuris jaučiamas kaip baisus skonio aštrumas. Smegenys tuomet išskiria endorfinų, kad tas skausmas būtų užblokuotas – todėl burna „nutirpsta“.
Tačiau tai – dar ne visos „linksmybės“. Valgant branduolinio aštrumo pipirą, įsijungtų ir kiti organizmo gynybos mechanizmai. Pavyzdžiui, burnos ertmėje susiformuotų skysčio pilni balionėliai. Taip, tai - pūslės.
Nukenčia ekstremalai - aštrumo mėgėjai
„Burną ir gerklę nusėtų pūslės, - toliau pasakoja P. Boslandas. – Taip organizmas po viršutiniu burnos odos sluoksniu mėgina sudaryti apsaugą, kuri sugertų tą deginančio aštrumo perteklių. Oda toje vietoje jaučia deginimą, tad organizmas akimirksniu nusprendžia aukoti išorines odos ląsteles, sakydamas: „Gerai, jos žus, tačiau nuo deginimo apsaugos didesnę kūno dalį.“
Tiesa, Trinidado Morugos Skorpiono atveju gaisro burnoje pūslės neužgesintų. Šiuose pipiruose yra tiek aštriojo kapsicino, jog jis persisunkia kiaurai pūsles ir jų turinį, ir degina poodinius receptorius. Pasekmė – deginimo jausmas burnoje nenuslops dvidešimt ar net daugiau minučių.
Kokius dar veiksmus iššaukia lotyniško daržo bestija? Kaip galima įsitikinti „Youtube.com“ filmukuose, net ir prisiekę čili pipirų mėgėjai, užkandę Trinidado Morugos Skorpiono, ima šauktis aukščiausiojo, pratisai žagsėti, galiausiai - vemti, skalauti burną įvairiausiomis aštrumo gesinimo priemonėmis (pavyzdžiui, sūrio padažu), į nosį kimštis varškę... (mat pieno produktuose yra kapsicino poveikį neutralizuojančio baltymo kazeino) ir t.t.
„Burna ankstesnę „sportinę formą“ atgaus tik maždaug po paros“, - aiškina P. Boslandas.
Gali būti mirtinas
Kiek reikėtų suvalgyti šio pipiro, kad tai būtų mirtina dozė? Remdamasis dar 1980-aisiais atlikto tyrimo duomenimis, profesorius paskaičiavo, jog mirtinas šio pipiro kiekis – 1,2 kg. Tiek užtektų asmeniui, kuris sveria 68 kg. Tiek pipiro išdegintų ne tik burną, bet ir visą virškinimo traktą bei žarnyną.
Žinoma, pipirai žmonių nežudo – žmones žudo žmonės. Tiesa, profesorius P. Bolandas pabaigai atskleidžia pažįstąs tris žmones, kurių skonio receptoriuose nėra baltymo TRPV1, reaguojančio į aštrumą. Ir tie laimingieji net ir labiausiai atominius Trinidado Morugos Skorpiono pipirus gali valgyti kaip obuolius – jokio deginimo jie nejaus.