100 g svirplių perpus mažiau kalorijų nei jautienoje
Kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas pasakoja, jog daugiau nei 1900 vabzdžių rūšių gali būti naudojami kaip maisto produktai.
Vabzdžiai – papildas vaikams
Pašnekovas, paklaustas, kokie vabzdžiai vartojami dažniausiai, teigia, kad pasauliniu mastu valgomi vabalai, lervos, vapsvos ir skruzdėlės. Ekspertas atkreipia dėmesį, jog vabzdžių auginimui ir paruošimui vartoti sunaudojama kur kas mažiau vandens ir energijos nei gyvulių, grūdų ar daržovių auginimui. Vabzdžiai dauginasi labai sparčiai. Jie auga greitai, puikiai įsisavindami maisto medžiagas.
„Vieni savo baimių neįveikia ir nedrįsta ragauti lervų, skėrių ar kitų vabzdžių, tačiau daugeliui tai jau tapo įprastu užkandžiu, pagardu ar maisto papildu. Vabzdžių auginimas maistui yra laikomas vienu iš efektyviausių būdų, siekiant išvengti maisto trūkumo, atsirandančio smarkiai augant žmonijos populiacijai“, – pasakoja biologas.
Vilniuje vieną dieną veiks vabzdžių restoranas
Ekspertas, paklaustas, ar pusryčiams mėgaujasi vabzdžiais, teigia, kad gavęs galimybę, visada jų paragauja.
Kenkėjų kontrolės ekspertai „Dezinfa“ laikinai veiksiantį vabzdžių restoraną „Pestaurant“ atidaro birželio 4 d. Vilniuje, prekybos ir pramogų centre „Ozas“. Vilniečiai ir jų svečiai pasigardžiuoti vabzdžiais ir su ekspertais pasikonsultuoti apie kenkėjų keliamas problemas bei jų sprendimo būdus kviečiami nuo 16 iki 20 val. Restoranas veiks tik vieną dieną, degustacija ir konsultacijos nemokamos. Be to, renginio organizatoriai pabrėžia, kad svečių laukia daugybė įdomių išbandymų bei žaidimų.