Ekologiškose kruopose kandžių atsiranda greičiau
Vilnietė Laura, pjaustydama nusipirktą ekologišką ridiką rado kelis kirmėlių išgraužtus „takelius“. Netrukus - ir tų „takelių“ kaltininkus. Tačiau ji tuo nė kiek nenusistebėjo, nes supranta, kad perkant ekologiškus produktus visuomet galima gauti nedidelę dovanėlę, kurią mergina laiko produkto kokybės ženklu.
Šios skaitytojų nuomonės ir patirtys ekologinės žemdirbystės žinovų nė kiek nenustebino. Pavyzdžiui, parduotuvės „Sveiki produktai“, kurioje prekiaujama ekologiškais gaminiais, vadovė Guoda Azguridienė teigė, kad ekologiški maisto produktai nuo įprastinių tikrai skiriasi. Pirmiausia todėl, kad ekologiniai ūkiai nenaudoja sintetinių trąšų ir cheminėmis medžiagomis nepurškia augalų nuo kenkėjų.
Lygiai taip pat ekologiškai ūkininkaujant cheminių priedų negali būti naudojama ir sandėliuojant ekologiškai užaugintas daržoves. Norint apsisaugoti nuo daržovių ir vaisių trokštančių graužikų, pasak pašnekovės, tokiuose ūkiuose vienintelė priemonė – švara ir aukštos higienos normos.
Kandis kruopose – ne kriminalas
Kaip bebūtų, G. Azguridienė teigė, kad iš principo ekologiškose kruopose kandžių būti negali. O jei jų vartojai suranda, vadinasi, prekė brokuota. Tačiau tokios situacijos pašnekovė nelaiko kriminalu.
Taip pat ji pridėjo, kad kruopų ilgai sandėliuoti apskritai nederėtų, nes tuomet jos greičiau praranda savo vertę. Ypač ši taisyklė galioja tuomet, kai kalbama apie ekologiškas kruopas. „Reikia atminti taisyklę, kad kuo šviežiau, tuo geriau. Dar svarbu prisiminti, kad sandėliuoti kruopas reikia vėsioje ir tamsioje patalpoje. Pakelis irgi turi būti labai sandarus. Viskas reaguoja į aplinkos sąlygas“, - aiškino ekologinės produkcijos specialistė.
„Mes nustembam, kad obuolys supūva, bet kiltų daug daugiau įtarimų, jei jis nepūtų. Žmogus, pirkdamas ekologiškus obuolius, nesupranta, kodėl vienas obuolys sukirmijęs, bet tokių ir turėtų pasitaikyti. Būtų žymiai keisčiau, jeigu visi būtų gražūs. Mes puikiai žinome, kad ekologiškos morkos ar bulvės nėra vienodos ir lygios, bet jos yra tikros. Tie, kas turi išlavintą skonį, jaučia skirtumą. Turime žinoti, kad ne sekcijoje tuos daiktus laikysime, bet juos valgysime. Todėl svarbiausia, kad jie chemiškai nebūtų paveikti. Jei norime natūralaus produkto, negalime būti garantuoti, kad neatsiras kitas pretendentas, kuris norės jį suvalgyti. Tai yra tokio pasirinkimo rizika“, - kalbėjo pašnekovė.
Patarė pirkti mažesniais kiekiais
„Čia yra skonio reikalas ir dėl to nesiginčijama. Vieniems labiau patinka „plastikiniai“ vaisiai ir daržovės, kitiems – natūralūs. Vieniems geriau patinka plastikiniai langai, kitiems – mediniai. Vieniems labiau patinka išdekoruotos moterys, kitiems – natūralios, - palyginimų pažėrė pašnekovas. - Ekologiniuose ūkiuose naudojami ne cheminiai, bet kiti metodai
apsaugai nuo kirmėlių. Dėl to natūrali produkcija ir brangesnė. Ją sunkiau apsaugoti nuo kenkėjų.“
Ūkininkas: kirmėlės blogo obuolio nesirenka
Jis, kaip ir A. Samaitis, prisiminė moteris. „Aš visada palyginu moteris su makiažu ir be jo. Daugeliui pasidažiusios moterys gražesnės. Taip pat ir su daržovėmis. Natūralūs produktai atrodo taip, kaip ir turi atrodyti. Patrauklesnis produktas tam ir sukurtas, kad jį greičiau nupirktų. Negalima pamiršti, kad prailginto vartojimo produktai turi konservantų. Todėl geriausia dažniau pirkti šviežius produktus. Ekologiškumas pirmiausia asocijuojasi su šviežumu“, - tikino ūkininkas.
Anot jo, anksčiau prieš pateikiant karaliui maistą pirmiausia jį paragaudavo tarnai, o dabar – kirmėlės. Ūkininkas pridūrė, kad dėl to nerimauti visai nereikia: „Gyvūnai geriau pajunta, kuris produktas geras. Pavyzdžiui, kirmėlės vieną obuolį valgo, o kito – ne. Jos renkasi švaresnį produktą. Lygiai taip pat katės ir šunys pajunta gerą mėsą. Ir obuolys, kuriame yra kirmėlė, nėra užkrėstas. Aišku, pačios kirmėlės valgyti nereikia.“