Labai įvairiais būdais mūsų namuose atsiranda bonsai. Tikrai ne kiekvienas, susidomėjęs šia kultūra, pradeda formuoti savo pirmąjį medį pats. Neretai mus paskatina gautas dovanų medelis. Daugelyje šalių yra tradicija dovanoti šiuos miniatiūrinius medelius draugams. Tačiau ši dovana nors ir pradžiugina, nepatyrusiam augintojui ilgainiui gali virsti nemažu galvos skausmu.

Pradžioje iš pažiūros gražiai atrodantis medelis po keleto savaičių ima gelsti, mesti lapus, išauga plonos, ilgos šakelės, nauji lapeliai būna šviesesni, o pats medis praranda pradžioje turėtą dekoratyvumą.

Todėl visiems, ketinantiems savo draugus pradžiuginti bonsai medeliu, primygtinai rekomenduotumėm gerai prieš tai pagalvoti, ar ši draugystę simbolizuojanti dovana bus tinkamai prižiūrėtą ir puoselėjama. Gal vertėtų apsiriboti knyga apie bonsai?

Bet jei taip jau atsitiko, kad draugai kokia nors proga padovanojo jums bonsą, nepulkite į paniką. Prižiūrėti jį nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Toliau – keletas esminių patarimų, nuo ko reikia pradėti pažintį su miniatiūrizuotu medeliu, į ką atkreipti dėmesį. Pamatysite, šis užsiėmimas nėra sunkus ir ilgainiui gali tapti neatsiejama jūsų laisvalaikio dalimi.

Pirmiausia, pasistenkite sužinoti medelio rūšį. Tada ne sunkai literatūroje ar internete rasite nemažai informacijos apie medelio poreikius laistymui ir oro drėgmei, apšvietimui, maisto medžiagoms substrate, temperatūrai. Svarbu žinoti ir apie medžio sezoniškumą – ar jis gali augti visus metus be pertraukos, ar jam būtini ramybės periodai.

Jei rūšį jau žinote nesunku bus rasti atitinkamas sąlygas namuose ar kieme, kuriose jūsų naujasis augintinis jaustųsi geriausiai.

Kitas žingsnis – šaknų ir substrato įvertinimas. Substrato drėgmę įvertinti galima vizualiai, pasižiūrėjus į jo paviršių, palietus pirštais, net gi pakilojus medelį (džiūdamas substratas lengvėja). Greičiausiai keliaudamas iš augintojo į prekybos augalais aikšteles medis bus perdžiuvęs. Net ir drėgnas substrato paviršius gali klaidinti. Viduje substratas greičiausiai bus sausas. Todėl suradus bonsui tinkamą vietą, būtina jį gerai palaistyti. Taip, kad vanduo susigertų ir gausiai išbėgtų pro vazono dugne esančią drenažo skylutę. Pastarąją taip pat reiktų patikrinti, ar per daug subujojusios augalo šaknys jos neužkimšo ir netrukdo laistymo vandeniui laisvai ištekėti.

Galima pusvalandžiui pamerkti medelį iki konteinerio kraštų į aplinkos temperatūros vandenį, kad visiškai įsigertu kiekvienas substrato grumstelis.

Tačiau, kad ir kokių priemonių imsitės, artimiausiu tinkamu metu rekomenduojama medelį persodinti.

Trečias žingsnis – antžeminė dalis. Įdėmiai apžiūrėkite savo naują augintinį. Išgenėkite visas sausas šakutes, užtepkite izoliuojančia medžiaga (sodo tepalu, specialiu tepalu bonsai žaizdoms, vašku) žaizdas.

Jei ant šakelių ar kamieno yra likusių formavimui naudotų vielų, nuimkite jas. Paliktos vielos augant ir storėjant šakutei, gali įsirėžti į jos žievę, sužaloti ją. Žinoma, pašalinus vielas, tokios žaizdos užgis, bet susidarę žievės randai ne visada papuoš medelį.

Kadangi medelis kelionėje iki jūsų namų patyrė nemažai streso, neapsiribokite vien reguliariu laistymu. Pirmosiomis savaitėmis dažniau purkškite jį aplinkos temperatūros vandeniu (šiltesnis vanduo gali sukelti nepageidaujamą intensyvų naujų šakų augimą, šaltesnis – infekcijų atsiradimą).

Tai ir visi pirmieji žingsniai jūsų naujos pažinties su bonsai link. Toliau viskas priklausys nuo to, kaip stropiai sugebėsite juo kasdien rūpintis, kaip perprasite bonsai antžeminės dalies formavimo techniką.

Visus norinčius išsamiau susipažinti su bonsai antžeminės dalies formavimu kviečiame į kasmetinį Lietuvos edukologijos universiteto Gamtos mokslų fakulteto ir BonsaiVilnius.lt organizuojama praktinį seminarą, vyksiantį Vilniuje, Studentų g. 39, kovo 17 d., šeštadienį, 10.00 val. Seminaras nemokamas, bet ketinančius dalyvauti kviečiame užsiregistruoti. Registracijos anketą galite rasti BonsaiVilnius.lt svetainėje.