Kada cukrus laikomas neabejotinai sugadintu?
Nepamirškime - cukrus yra maisto pramonės produktas ir jo kokybė priklauso nuo visos grandinės gamybos operacijų. Jei gamintojas nesilaiko technologinių reikalavimų, arba sąmoningai juos pažeidžia, tuomet galutinis produktas gali būti ne tik nekokybiškas, bet ir pavojingas.
Anokia paslaptis, kad ne visi gamintojai sunaikina arba perdirba brokuotą produkciją. Dalis jos atsiduria prekyboje. Ypač dažnai taip elgiasi Lenkijos gamintojai, kurių dažnas turi savo „pilkąsias“ prekių realizavimo schemas.
Viena iš jų yra kalkinis vanduo. Jau šioje gamybos stadijoje cukrus gali būti „praturtintas“ pašalinėmis medžiagomis. Tiesa, net ir pažeidus gamybos technologiją šiame etape galutinį produktą sugadinti sunku.
Kas bendro tarp cukraus ir ploviklių?
Smulkintų cukrinių runkelių plovimo PAM medžiagomis metu tiesiog nuplaunama daugiau cukringų sulčių. Taip pat paviršiaus aktyvios medžiagos naudojamos teršalams cukringame sirupe surišti ir nusodinti. Beje, šios medžiagos buvo pradėtos naudoti cukraus pramonėje atsitiktinai pastebėjus, kad skalbimo milteliai, patekę į cukringos žaliavos masę, padidina cukraus išeigą.
Teoriškai PAM likučių cukruje neturėtų būti, tačiau tam tikra rizika visuomet egzistuoja. Be to, pramonei naudojant PAM dideliais kiekiais kenčia ir aplinka, į kurią pavojingos medžiagos patenka.
Pats įžūliausias cukraus „pagerinimo“ būdas yra papildomų dirbtinių saldiklių naudojimas, kurie yra iki kelių šimtų kartų saldesni už cukrų. Tiesa, Lietuvoje dar netekę matyti taip „pagerinto“ cukraus, tačiau įtarimai, kad taip buvo daroma su įvežtiniais cukraus produktais (aromatizuota cukraus pudra, vanilinis cukrus ir pan.) tikrai kilo ne kartą.
Tiesa, kur kas didesnė tikimybė susidurti su dažytu rudai baltuoju cukrumi, kuris imituoja rudąjį cukrų. Tačiau tai jau atskira tema, kurią panagrinėsime vėliau.