Skiriasi skonis
Nors abiejų produktų pagrindinė sudedamoji dalis yra pomidorai, tačiau prieskoniai jiems suteikia šiek tiek skirtingą skonį ir poskonį. Įprastai pomidorų padažas būna švelnesnis, o kečupas – aštresnis.
Nevienodas tirštumas
Pomidorų padažas būna ir tirštas, ir skystas, o kečupas įprastai būna tirštesnės konsistencijos. Tirštumas priklauso nuo pomidorų gabaliukų ar padažų koncentrato be odelių ir sėklyčių kiekio. Kuo jo daugiau, tuo gaminys būna ne tik sodresnio skonio, bet ir klampesnis. Pavyzdžiui, padažuose galima rasti ir įvairių daržovių gabaliukų.
Kulinaras pabrėžia, kad perkant tiek kečupą, tiek pomidorų padažą, svarbu pažiūrėti, kiek maisto priedų jis turi. Jei jų mažiau, vadinasi, produktas bus natūralesnis.
Kečupas – buteliuose, padažas – stiklainiuose
Pomidorų padažą ir kečupą galima atskirti ir iš pakuotės. Kečupas fasuojamas į plastikinius arba stiklinius buteliukus. Kadangi būna tirštesnis, jis dažniau parduodamas plastikiniuose buteliuose. Taip kečupą galima lengviau dozuoti – išspausti nedidelį kiekį ant dešrelių ar bulvyčių.
Kokiam maistui tinka padažas, o kuriam – kečupas?
Pakuotė tampa svarbi ir tada, kai planuojamos vasaros iškylos. Plastikiniuose buteliuose parduodama kečupą lengva įsimesti į krepšį. Jis lengvesnis. Be to, nedūžta.
„Jei gamtoje gaminsite daržoves ant grilio, joms paskaninti labai tiks kiek švelnesnio skonio kečupas. O jei kepate šašlykus, kiaulienos ar vištienos kepsnius, mėgstate aštrumą ir sotumą, tuomet geriau rinktis tradicinį kečupą, pavyzdžiui, kad ir juodame butelyje, specialiai skirtą iškyloms gamtoje. Šašlykams paskaninti labiausiai tinka kečupas be jokių daržovių gabaliukų. Tirštas, vienalytis, sodrus“, – sako kulinaras.
Kečupas piknikuose estetiškiau
Tiesa, skonio meistras pastebi, kad šiandien žmonės gamtoje nori ne tik skaniai pavalgyti, tačiau daug dėmesio skiria ir skoningai paruoštam pikniko stalui.
„Žmonės ieško estetikos. Darosi kažkaip nepatogu ant pikniko stalo pastatyti stiklinį indą su pomidorų padažu. Atrodo pernelyg „ūkiška“. Todėl iškylautojai dažniau renkasi kečupus plastikiniuose buteliuose. Iš jų kečupą galima naudoti normuotai, gražiai, neištepant nei stalo, nei įrankių“, – teigia skonio meistras.