Mano giminėje Joninės kasmet minimos ilgai, triukšmingai, gausiai ir skaniai. Visada stengiuosi artimuosius nustebinti kažkokiu labai gardžiu patiekalu. Šiais metais receptą gavau iš uošvienės. Ji davė krepšelį tik iš daržo nuskintų braškių, kilogramą naminės varškės ir patikino, kad tortas visus sužavės.
Braškinis gardumynas jau laukia šiandienos vakaro. Na, o jums siūlau taip pat netingėti ir savo artimuosius šią stebuklingą naktį nustebinti kažkuo ypatingu.
REIKĖS (PAGRINDUI):
400 g miltų;
300 g margarino kepiniams;
200 g grietinės;
2 kiaušinių trynių;
1 didelio šaukšto cukraus.
KREMUI:
0,5 kg varškės;
1 kiaušinio trynio;
600 g grietinės;
150 g cukraus;
pusės citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės;
maždaug 400 g braškių;
1 pakelio vanilinio cukraus;
40 g želatinos.
GAMINIMAS:
Miltus suberkite į dubenį, įtarkuokite margariną, supilkite grietinę ir kiaušinių trynius. Pjaustykite visus produktus, po truputį įmaišant miltus, kol visi susimaišys su miltais ir sulips į vientisą gumulą. Jį palikite šaldytuve mažiausiai porą valandų.
Pradėkite gaminti torto pagrindą: želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite brinkti maždaug 30 minučių.
Išplakite grietinę su šaukštu cukraus iki standumo ir pusvalandžiui palikite šaldytuve. Atskirame dubenyje varškę su kiaušiniais ir cukrumi gerai sutrinkite elektriniu maišytuvu iki purumo. Supilkite į varškės masę citrinos sultis ir suberkite žievelę, viską gerai išmaišykite.
Želatinai išbrinkus šaltame vandenyje, patalpinkite ją virš puodo su verdančiu vandeniu ir kaitinkite, kol visai ištirps. Tada įplakite visą želatiną į varškės masę. Išplaktą grietinę įmaišykite į varškės masę ir pusvalandžiui palikite šaldytuve, kad kremas pradėtų stingti.
Grįžkite prie pagrindo. Tešlai gerai atšalus, ją iškočiokite ir dėkite į riebalais išteptą bei miltais pabarstytą apvalią kepimo formą su nuimamais kraštais. Kepkite torto pagrindą 180 laipsnių temperatūroje maždaug 30 minučių (kol viršus gražiai pagels). Kai tešla iškeps, ją atvėsinkite.
Na, ir baigiamieji Joninių torto akordai: sukrėskite jau pradėjusį stingti kremą ant torto pagrindo tiesiai į formą ir palikite mažiausiai keturioms valandoms šaldytuve. Prieš pat patiekiant, apdėliokite tortą braškių puselėmis.
Tegul Joninės būna ir skanios, ir smagios!